Logo


  Atentie!
Despre antibioticele ce se pot administra porcusorilor, si cele care niciodata nu se vor administra, fiind toxice
,

      puteti citi aici!

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO

  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfaniPorcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader


Antibiotice
Antibiotice cu efecte toxice si/sau fatale pentru porcusori, si cele care se pot administra lor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (56 KB)


Trusa de prim ajutor
 Trusa de prim ajutor destinata ingrijirii porcusorilor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (80 KB)


 Fisa de tratament
In lipsa carnetului de sanatate intocmirea unor astfel de fise de catre medicul veterinar sunt deosebit de utile pentru cunoasterea antecedentelor medicale ale porcusorului
   Pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Link util:
 Cleaning the grease gland - Curatirea secretiei glandei supracaudale


Bolile porcusorului de Guineea


 pagina 4/7. 


Tulburari ale glandei supracaudale pot aparea doar la masculi, la femele nu sau doar foarte rar. La un mascul matur din punct de vedere sexual putem observa prezenta unei secretii usor lipicioase (bogate in grasimi) la nivelul partii posterioare, deasupra osului caudal (in acel loc, unde alte animale au coada). Este prezenta pe acest loc datorita unui canal excretor al glandei supracaudale, si in mod normal se afla pe o portiune foarte mica. Are un rol bine definit: cu acest produs el marcheaza teritoriul si cuibul. In hiperfunctia acestei glande secretia devine abundenta, si se intinde pe o portiune mai mare decat cea normala, blana devenind unsuroasa. In cazul in care secretia se va extinde, este recomandata curatirea locului unsuros, deoarece pe langa faptul ca poate fi neplacut la atingere, poate deveni si un loc atractiv pentru paraziti, bacterii. Vom unge portiunea cu ulei pentru copii (baby oil), apoi lasam putin sa se inmoaie, si vom spala aceasta parte unsuroasa cu apa calda si sampon, vom clati bine locul, si vom usca blana porcusorului pentru a nu raci. In cazuri rare se poate intampla ca acest canal excretor sa se infunda, si datorita obstructionarii secretiei sa se produca o infectie locala. In acest caz vom unge acel loc cu unguent antibiotic prescris de catre medicul veterinar, si vom urma indicatiile medicului.

Aparatul genital al porcusorului

In regiunea anala a porcusorului sunt doua orificii: anusul si sacul anal (sacul perianal). Anusul este dotat cu un aparat muscular format din fibre netede circulare, aceste sfinctere inchid orificiul. Prin anus se elimina continutul intestinal, boabele fecale si boabele mai moi, cecale, bogate in vitaminele B (in special B12), aminoacizi si microelemente. La masculul matur din punct de vedere sexual sacul anal ocupa 95 % din regiunea anala, fiind o invaginatie care in interior are doua glande, numite glande anale (glande perianale). Curata-l, te rog!Atunci cand este excitat, acest sac, datorita musculaturii peretelui, se deschide spre exterior asemanator coarnei melcului, eliminand o secretie cu un miros caracteristic, neplacut, produs de cele doua glande anale. In momentul intoarcerii in interior sacul poate colecta diferite corpuri (talas, fire de iarba, par etc.), din aceasta cauza este bine ca sacul sa fie controlat regulat si - desi porcusorul nu agreaza - la nevoie curatat. Inainte de curatire sacul anal vom lubrifia cu ulei pentru copii sau vaselina cumparata de la farmacia umana, si cu ajutorul unei betisoare urechi vom scoate corpul strain.
  Niciodata nu vom folosi asternut nepotrivit, de ex. strat de nisip, rumegus, deoarece acestea, intrand in sacul anal pot cauza serioase probleme porcusorului. Sacul anal al puilor si al femelelor este mult mai mic fata de cel al masculilor.

Mascul
Femela

(Sursa: Cooper, Gale. and Schiller, Alan. L., "Anatomy of the Guinea Pig",
Harvard University Press, Cambridge, 1975.)


Vom controla periodic si aparatul genital al masculului, fir de par, de fan sau bucati din asternut pot fi trasi si aici inspre inauntru. Verificarea nu ne ia mult timp, si foarte multe neplaceri pot fi prevenite in acest mod. Mai rar se poate intampla, ca penisul sa ramana lipit de par, si el sa nu fie in stare sa-l retraga inapoi in pozitia normala, ceea ce va provoaca mari (!) dureri porcusorului. In cazuri nefericite lichidul intarit poate bloca orificiul extern al uretrei, el fiind in pericolul de a nu mai putea urina. Daca acest lucru se intampla, viata porcusorului va fi in pericol. Masculul afectat va fi spalat cu apa calduta si sapun, iar partile inflamate vor fi unse cu ulei de calendula (crema de galbenele). In caz de infectie locala el va avea nevoie de tratament/unguent cu antibiotic prescris de medicul veterinar. Pentru a putea preintampina o infectie, este indicata verificarea periodica a aparatul genital al masculului. Informatii detaliate aici!
    * Calendula officinalis (galbenelele) este o planta medicinala, cunoscuta pentru efectele sale antiseptice, antiinflamatorii si de curatire. Floarea acestei plante se foloseste cu bune rezultate in inflamatii ale pielii, rani infectate si/sau purulente. Florile uscate se vor tine la temperatura camerei timp de 1-2 ore inainte de folosire, apoi se vor inmuia in ulei comestibil (de floarea soarelui). Ulei se va folosi doar intr-o cantitate ce poate fi absorbita de floare si se va lasa timp de sase ore la macerat, apoi partea uleioasa se va aduna/presa, si se va amesteca cu o baza de unguent de 5-10 ori mai mare. (sursa: Rácz G.; Rácz-Kotilla E.; Laza A. (1984): Gyógynövényismeret).

  Este normal ca porcusorul sa manance o parte din materialele fecale, boabele moi, numite boabe cecale, rezultate din prima digestie, fiind animal coprofag. Acest lucru este urmare a faptului ca aceste boabe contin complexul de vitamine B format de flora intestinala intr-o parte a tractului digestiv, in cecum. Ele sunt luate de catre porcusor din sacul anal. Pe langa vitamine si alte substante folositoare acestea contin si bacterii intestinale protectoare vii. Puii de porcusori consuma imediat dupa nastere din boabele cecale ale mamei, acestea ajuta la formarea florei intestinale normale a lor. Unii dintre cei maturi vor consuma pe langa a lor chiar si din boabele cecale ale partenerilor (!), acestea le sunt folositoare mai ales in cazul in care echilibrul florei intestinale a lor din cauza unor probleme digestive sau alte afectiuni digestive le este perturbat. Unele femele gestante sau unii porcusori obezi isi consuma boabele cecale de pe talas sau de pe podea atunci cand starea lor le impiedica sa-si ia direct din anus. Acest comportament de a consuma boabele moi, este un element esential si necesar pentru sustinerea sistemului digestiv. Un porcusor sanatos se apleaca sa isi scoata si sa isi consume boabele cecale direct din anus chiar si de 150-200 de ori pe zi.

  La masculii in varsta se poate intampla ca aparatul muscular anal sa slabeasca, sa nu functioneze corespunzator, si el sa nu fie in stare sa evacueze boabele fecale si cele cecale. Daca nu-l ajutam, porcusorul moare, deoarece nu mai poate consuma boabele care contin complexul de vitamine B (mai ales vitamina B12) si aminoacizii, microelementii necesari organismului sau, totodata blocajul interfereaza cu procesul normal digestiv. In cazul slabirii musculaturii anale va avea nevoie de ingrijire constanta, zilnica. Vom aseza porcusorul pe spate, ii vom pune in interiorul anusului putin lubrifiant cumparat de la farmacia umana, cu doua degete vom deschide usor orificiul anal si vom apasa inspre exterior masa blocata. In cazul in care e situat mai adanc, continutul rectului va fi curatat cu ajutorul unei betisoare urechi, miscand fin capatul betisoarei dinspre interior spre exterior. Vom fi foarte precauti, pielea in aceasta parte este foarte sensibila. Pentru ca are un rol important in sustinerea sistemului digestiv, vom incerca sa-l determinam sa consume din boabele cecale, porcusorul avand nevoie de complexul de vitamina B a acestora. Boabele fecale sunt mai tari si uscate, ii vom oferi din cele moi care sunt lucioase, catifelate, tinandu-le sub nasuc sa le miroase, deoarece feromonii bacteriilor din boabele cecale il atrag si il determina sa le reingereze. Daca nu consuma din boabe, si avem posibilitatea sa-i oferim din cele ale partenerului, s-o facem. In cazul in care refuza, ii vom da zilnic 25 mg vitamina B-complex dizolvat cu putina apa, ii vom administra cu ajutorul unei seringi (fara ac!), introducand capatul seringii in gurita lateral, dupa dintii incisivi, pentru a-l inghite corect. La masculul cu aparatul muscular anal slabit ii vom oferi pe langa fanul aflat in suport o mana de fan zilnic si in cusca, si il vom stimula sa se miste mai mult. O cusca spatioasa cu diferite accesorii des reamenajate, si un partener de acelasi sex de o varsta frageda (pui) prin felul lui energic va avea un efect stimulator asupra starii lui, il va indemna sa fie mai activ.
Cand il ridicam, il prindem cu ambele maini, sa se simta in siguranta!   Adunarea unor corpuri straine in sacul anal sau o eventuala constipatie se va putea detectata mai usor, daca porcusorul va fi ridicat cu ajutorul ambelor maini, in asa fel, ca palma noastra sa-i cuprinda partea anala. In acest fel vom putea depista mai usor o eventuala problema. In mod normal in sacul anal va fi prezent o secretie de culoare alba, numita secum. Porcusorul va avea nevoie de ajutor, daca in acest sac constatam ca fecalele sunt adunate (ingramadite).


 pagina anterioara

4/7

pagina urmatoare 


Pe aceasta pagina:
 Tulburari ale glandei supracaudale
 Sacul anal
 Monitorizarea aparatului genital la mascul
 Coprofagia
 Slabirea muschilor anali

Bolile porcusorului - pagina 1:
 Tendinta de a ascunde boala!
 Pericolul instalarii cetozei
 Enterocolita, degradare a florei intestinale
 Probiotice pentru reechilibrarea florei intestinale
 Constipatie
 Intoxicatie: plante toxice, alimente contaminate cu pesticide, ingrasaminte
 Infectii respiratorii
 Alergie
 Infectii ale aparatului auditiv

Bolile porcusorului - pagina 2:
 Hipertermie
 Urina de aspect laptos
 Afectiuni renale, uro-genitale
 Atac cerebral
 Scorbut
 Eruptii la nivelul buzelor

Bolile porcusorului - pagina 3:
 Probleme oftalmologice, ranire
 Intoarcere spre inauntru a ploapei
 Conjunctivita neonatala
 Conjunctivita
 Obstructia canalului lacrimal
 Inrosire a ochilor
 Microftalmie, orbire
 Tesut adipos pe conjunctiva
 Fluid alb secretat de ochi in timpul toaletarii
 Suprafata lipsita de par de dupa ureche

Bolile porcusorului - pagina 5:
 Toxemie gravidica
 Mastita
 Chist ovarian
 Chelie partiala post-partum, tulburari hormonale
 Roaderea parului

Bolile porcusorului - pagina 6:
 Tumori
 Chist sebaceu
 Inflamatii ale glandei parotide si/sau submaxilare
 Afectiuni ale talpii
 Intarituri ale pielii dupa pernutele talpii

Bolile porcusorului - pagina 7:
 Diabet zaharat
 Abnormitati
  Valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe:

   Versiunea pentru tiparire (160 KB)

  Fisa individuala ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorului

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 45 KB)

  Fisa comuna ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorilor

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Linkuri utile:
  Greutatea corporala a cinci femele de la nastere pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB

  Greutatea corporala a cinci masculi de la varsta de o saptamana pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.