Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani
Porcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader

Antibiotice
Antibiotice cu efecte toxice si/sau fatale pentru porcusori, si cele care se pot administra lor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (56 KB)
Comportamentul porcusorilor de Guineea


 pagina 3/4. 


Sunete


Zbarnaie, baraie (scoate sunete asemanatoare barcii cu motor) - Acest sunet auzim atat la masculi, cat si la femele, si este folosit in diferite situatii: starnire, excitare, salutare, expresie a dominantei etc.
   - Masculul starneste interesul femelei (fiind semnul instinctului sexual) leganand si tarand partea dorsala a corpului, insemnand astfel locul cu un miros specific a carei substante sunt excretate de doua glande situate in sacul perineal.
   - Cu acest sunet femela semnaleaza catre mascul dorinta de imperechere.
   - Femela de rang inferior in asa fel isi exprima intentia pasnica (aplecandu-si si capul de cele mai multe ori), dorinta de a se imprieteni cu femela de rang superior.
   - In cazul porcusorilor de acelasi sex este auzit ca expresie a dominantei. Pe scara ierarhica pozitie superioara va ocupa individul care dupa anumite alergari - urmariri, invartiri de jur imprejur, miscari si leganari corporale, repetate incercari de a avea acces in spatele celuilalt etc. - va putea domina partenerul, celalalt subordonandu-se lui.

Baraie

    


Zbarnaie scurt - Sunet de atentionare, avertizare, replica la auzirea unor zgomote neagreate, neplacute pentru el. Acest sunet va scoate si la o mangaiere necorespunzatoare, la o atingere intr-un loc in care nu-i place sa fie atins etc. Cu o zbarnaiala scurta si accentuata femela isi atentioneaza si/sau isi mustruluieste puii.

Zbarnaie scurt

    


Tipa - Sunet al foamei, singuratatii, durerii, fricii. Datorita convietuirii cu omul porcusorul a dobandit un reflex conditionat. Auzind zgomotul precedat de servirea hranei (zgomotul pungii de nailon, al deschiderii frigiderului, sosirea stapanului etc.) porcusorul scoate un tipat ascutitor, nerabdator (de multe ori chiar si atunci, cand nu ii este foame ) Cu un tipat plangator isi exprima singuratatea, deprimarea. Daca se sperie sau ii este frica (intra in panica), tipa cu spaima.

Tipa (ii este foame)

    

    

Tipat pe ton plangator (durere)

    


Mormaie, grohaie domol - Isi exprima multumirea. Acest sunet reda o stare de confort, porcusorul mormaie la mangaiere. Cand se deplaseaza, se plimba cu celalalt (ceilalti) porcusor(i), grohaitul domol exprima starea generala buna, este un semn al bunei dispozitii.

Mormaie

    


Grohaie scurt si relaxat - sunetul puilor mici, sunetul femelelor care alapteaza.
  Interesant: Sunetul puilor este caracteristic, de multe ori imperceptibil pentru urechea noastra, deoarece ei comunica cu mama lor prin sunete cu frecventa mai ridicata (folosesc ultrasunete).


Suiera, clampaneste dintii, sasaie amenintator - Exprima antipatia, mania, agresivitatea. Clampanitul dintilor este un semn de rau augur, semnaleaza intentia de bataie, cearta. In forma moderata, cel de rang superior in acest fel pune la punct porcusorul de rang inferior.

Clampaneste dintii

    


Piuie ascutitor - Este un sunet care s-a auzit relativ rar, de cele mai multe ori noaptea tarziu sau dimineata devreme, si putem intalni atat la masculi, cat si la femele. La inceput piuitul este lent, apoi treptat se intensifica, si devine ritmic, ascutit. Porcusorul sta intr-un loc, si parca ar intra in transa. Acest sunet deranjant, aproape enervant, nu a fost auzit de multi stapani. Nu fiecare porcusor piuie, dar exista si indivizi care „ciripesc” mai frecvent. Nu se cunoaste exact, ce anume declanseaza acest comportament. Cei mai multi oameni afirma ca acest sunet asemanator cu a unei pasari s-a auzit la porcusorii care si-au pierdut colegul(-ii), partenerul(-ii), sau dintr-un motiv anume erau stresati (suparati, nervosi, speriati). Porcusorul meu, Willancs, a emis acest sunet (chiar de mai multe ori *) atunci cand in perioada fertila a femelei el a fost mutat intr-o alta incapere, deoarece baraia, zbarnaia intens in cusca de langa femela, el fiind periodic separat de femela atunci cand aceasta era in estru, pentru a preintampina o eventuala gestatie nedorita. Din cauza piuitului repetat si suparator el a fost adus langa femela, cusca lui fiind pusa langa a ei, pentru a alege varianta mai putin suparatoare (deoarece baraitul, zbarnaitul s-a dovedit a fi mai usor de suportat, decat piuitul ascutitor :-).
  * Cu o alta ocazie - si de aceasta data dimineata devreme - acest ciripit a fost emis de un pui de langa mama si fratii sai. Puiul scotea acest sunet ca un raspuns la cel al tatalui aflat in cealalta incapere.
  Porcusorii reactioneaza diferit la acest sunet. Cei mai multi incremenesc, stau in liniste si asculta, temporar isi intrerup activitatea desfasurata (plimbare, scormoneala, hranire etc.) si brusc tac, eventual - mai rar - raspund cu piuit, sau cauta un loc mai protejat, miros prin aer, dar exista si indivizi care la perceperea sunetului manifesta indiferenta.

Piuie

    


Ce anume declanseaza acest comportament neobisnuit, ce stimul indeamna unii indivizi ai acestor animale sociale sa piuie? Nimeni nu stie cu siguranta. Dupa studierea, analizarea mai multor cazuri descrise/povestite tind sa cred (presupun) ca acest comportament este un instinct care la porcusorii domesticiti e prezent intr-o stare (doar) latenta, fiind mai puternic manifestat la cei in salbaticie, si are ca scop cautarea partenerului, respectiv a grupului (dor de partener sau de grup), si de reintregire a grupului (in cazul celor speriati/imprastiati).

Stang-drept... ...un'-doi, un'-doi.... ...inainte mars....

  pagina anterioara

3/4

pagina urmatoare 


Pe aceasta pagina:
 Limbajul vocal - sunete

Comportamentul porcusorului - pagina 1:
 Importanta vietii sociale
 Modul corect de manipulare, cum trebuie tinut
 De ce este avantajos sa avem doi sau mai multi porcusori?
 Comportamentul in natura

Comportamentul porcusorului - pagina 2:
 Comportamentul in captivitate, relatii intraspecifice, viata in grup
 Intalnire pe teren neutru
 Stabilirea ordinii ierarhice, sistemul de ranguri
 Tendinte de dominare in perioada pubertatii
 Metode de imprietenire

Comportamentul porcusorului - pagina 4:
 Biocomunicare: limbajul chimic - feromoni
 Limbajul corporal
Trusa de prim ajutor
 Trusa de prim ajutor destinata ingrijirii porcusorilor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (80 KB)


Fisa de tratament
In lipsa carnetului de sanatate intocmirea unor astfel de fise de catre medicul veterinar sunt deosebit de utile pentru cunoasterea antecedentelor medicale ale porcusorului

   Pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.