Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani


Porcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader


Antibiotice
Antibiotice cu efecte toxice si/sau fatale pentru porcusori, si cele care se pot administra lor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (56 KB)



Legaturi:
  Produs Spot On ce contine ingredientul activ Ivermectina
  Beaphar Ivermectin Spot On

  Valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe:

   Versiunea pentru tiparire (160 KB)

  Fisa individuala ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorului

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 45 KB)

  Fisa comuna ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorilor

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Bolile parazitare ale porcusorului de Guineea

Acarieni | Paduchi | Ciuperci | Protozoare | Viermi

 pagina 2/5. 


Trixacarus caviae - in limba engleza este cunoscut sub numele de „Sellnick mite” sau „Mange mite”. Acest acarian este extrem de primejdios, porcusorul infectat va fi obligatoriu tratat, fara tratament el moare. Boala se raspandeste prin contact direct sau - in lipsa masurilor de igiena - prin contact cu obiecte contaminate, datorita introducerii oului de parazit etc. Parasesc gazda doar dupa moartea acestuia, sau in cazul suprapopularii. Uneori cativa paraziti pot cadea de pe corpul animalului infectat la o pieptanare, frecare. Acarienii Trixacarus caviae traiesc si se-nmultesc doar pe corpul porcusorului, in lipsa gazdei ei mor inainte de 3 saptamani, pana cand ouale care se afla sub piele, pot rezista independent o lunga perioada de timp. Uneori pot fi prezenti in organismul porcusorului in stare latenta multe luni, poate chiar ani, fara ca acesta sa prezinta simptomele, sau pot fi atat de minore incat trec neobservate. Infectia in acest caz se manifesta doar atunci cand rezistenta organismului-gazda dintr-un motiv anume - situatii de stres, ultimele saptamani ale gestatiei, diferite boli etc. - scade. In aceste conditii ei se inmultesc repede, deoarece imunitatea porcusorului este subminata..
Trixacarus caviae   Exemplarele dezvoltate se gasesc pe suprafata pielii, dupa imperechere femela strapunge pielea porcusorului sapand tunele de pana la 1-2 cm lungime in epiderma. In aceste tunele ea depune cate 3-4 oua. Dupa 3-10 zile larvele ies din ou, se dezvolta, apoi ajung pe suprafata pielii, aici se imperecheaza, si ciclul se repeta din nou. Masculii cea mai mare parte a vietii isi petrec pe suprafata pielii, si au o viata mai scurta fata de femele. Pruritul intens si sever este provocat de larve, acestea rod, in asa fel obtin substantele nutritive necesare dezvoltarii. Mancarimile pot fi extrem de puternice, provocand mari suferinte porcusorului. Infectia apare mai ales la nivelul trunchiului, in zona dintre piciorele inferioare, sau in jurul urechilor, gatului, prima data doar pe o portiune restransa, mica. Acesti acarieni nu se pot vedea cu ochiul liber, ei sunt de marimi microscopice, corpul lor este rotund si au aprox. 0, 2 - 0, 3 mm lungime, si picioare scurte. La o examinare mai atenta uneori se pot observa pe piele mici punctulete, usor bombate (locul unde se afla femela, larva). La inceput pielea devine rosie, este evident mai ales la animalele cu o piele deschisa, in partile infestate blana se rareste, si/sau apar portiuni fara par si/sau cruste, porcusorul se scarpina provocandu-si leziuni care se pot suprainfecta cu germeni patogeni (microbi). La o infectie puternica pielea devine groasa, porcusorul se dehidrateaza, din cauza durerilor devine inapetent. In cazuri severe, netratate va avea convulsii asemanatoare epilepsiei.

Paraziti dezvoltati in grosimea pielii

Pentru combaterea parazitilor Trixacarus caviae dezvoltati in grosimea pielii s-a dovedit eficienta injectia Ivomec (Ivermectin) care se administreaza subcutanat, posologia fiind 0, 1 ml/la pui si 0, 2 ml/la adulti, daca 0, 1 ml = 0, 1 mg Ivermectin, si se mai repeta inca odata dupa 10 zile, pentru a omori si parazitii iesiti din ou. Se va trata si porcusorul care a fost in contact cu cel bolnav, chiar daca nu prezinta simptomele. Tratamentul se poate aplica si in cazul femelelor gestante, insa la puii cu greutatea corporala mai mica de 340 grame de preferat nu se va administra, consultarea medicului veterinar in acest caz fiind absolut necesara.
  Medicamentul Ivermectin (Ivomec) se va administra doar in doza corecta calculata la greutatea animalului respectiv, in cantitati mai mari pot provoca reactii adverse severe ducand pana la moarte! PorcusorMedicul va pune diagnosticul si tot el va stabili si posologia. Produsul Ivermectin putem intalni in diferite concentratii. Fiind un medicament antiparazitic cu spectru larg, se administreaza dupa o formula in care se specifica doza exacta in mg/kilocorp pentru fiecare specie in parte. De exemplu: daca alegem solutia Ivermectin pentru ovine, concentratia acestei solutii este de 0, 8 mg/ml. Din aceasta solutie 0, 25 ml contine 0, 2 mg Ivermectin, aceasta doza este potrivita si corecta pentru un porcusor care are o greutate de 1 kg (adica 0, 2 mg Ivermectin/kg).

  Solutia Ivermectin se poate folosi si ca solutie de uz extern, de ex. in Ungaria produsul SH-Rodemectin spot on, iar in unele tari vestice ale Europei produsul Beaphar Ivermectin Spot On sau Xeno 450 Spot-On, aplicand topical, pe portiunea fara par de dupa ureche, dar numai in cazul in care recomanda medicul veterinar. In acest caz se va aplica doza corecta (!) in raport cu greutatea porcusorului doar topical, si nu (!) si subcutanat sau oral, de obicei pe portiunea de dupa ureche, pe suprafata lipsita de par. Doza recomandata pentru aplicare externa (topical) este de 0, 5mg/kilocorp.
  Un alt tratament relativ nou, ce se poate folosi in locul celui cu Ivermectina tot local, este cel cu Selamectina (Revolution, Stronghold) spot on care distruge/omoara acarienii Trixacarus caviae si paduchii. Se va aplica in doza indicata de medicul veterinar, doza corecta fiind calculata in functie de greutatea porcusorului.

  Medicamentul Ivermectin este f. eficace fata de parazitii Trixacarus caviae, daca starea porcusorului dupa tratament nu se va imbunatati (de obicei pruritul dispare chiar in primele zile de dupa tratament, si pielea se vindeca complet in 1-2 saptamani), poate avea micoza sau o alta leziune / infectie. In acest caz porcusorul va fi reexaminat, pentru a primi tratamentul corespunzator bolii. Uneori porcusorul poate suferi de mai multe boli. Ingrijirea si taierea periodica a gherutelor este foarte importanta, gherutele netaiate (ascutite) pot agrava leziunile de grataj. Pe langa tratamentul specific bolii este necesara si intarirea rezistentei organismului, porcusorii care sufera de diferite boli ale pielii, necesita de doua ori mai multa Vitamina C fata de cei sanatosi. Pe langa verdeturi, legume si fructe cu continut ridicat in Vitamina C aceasta se va administra si suplimentar, sub forma de comprimate sau picaturi, aprox. 30-50 mg Vitamina C zilnic odata, pe o perioada de aprox. 7-10 zile.
  In trecut in unele rapoarte in care erau prezentate diferite boli ale porcusorilor, au fost semnalate si cazuri de infectii provocate de Sarcoptes scabiei (raia care infecteaza si omul) si Notoedres muris. Acesti acarieni sunt f. asemanatori cu cel Trixacarus caviae, ei pot fi usor confundati. Dupa Harkness si Wagner cazurile din rapoartele respective erau gresit diagnostizate, fiind defapt infectii provocate de acarieni Trixacarus caviae.


 pagina anterioara

2/5

pagina urmatoare 


Pe aceasta pagina:
 Trixacarus caviae - acarieni ai caror larve traiesc sub piele

Bolile parazitare la porcusori - pagina 1:
 Despre paraziti in general
 Despre acarieni

Bolile parazitare la porcusori - pagina 3:
 Chirodiscoides caviae - acarieni localizati in blana
 Cheyletiella Parasitivorax - acarieni localizati in blana
 Psoroptes cuniculi - acarieni localizati in urechi
 Demodex caviae - acarieni localizati sub piele

Bolile parazitare la porcusori - pagina 4:
 Paduchi
 Spalarea porcusorului cu sampon antiparazitar
 Ciuperci

Bolile parazitare la porcusori - pagina 5:
 Protozoare
 Viermi



Trusa de prim ajutor
 Trusa de prim ajutor destinata ingrijirii porcusorilor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (80 KB)

 Fisa de tratament
In lipsa carnetului de sanatate intocmirea unor astfel de fise de catre medicul veterinar sunt deosebit de utile pentru cunoasterea antecedentelor medicale ale porcusorului
   Pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Linkuri utile:
  Greutatea corporala a cinci femele de la nastere pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB

  Greutatea corporala a cinci masculi de la varsta de o saptamana pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.