Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfaniTrusa de prim ajutor
 Trusa de prim ajutor destinata ingrijirii porcusorilor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (80 KB)

Comportamentul porcusorilor de Guineea


pagina 1/4. 


In natura porcusorii de Guineea traiesc in grupuri de cate 5-10 indivizi, aceasta forma de viata este avantajoasa pentru ei, avand o mai mare sansa de supravietuire in salbaticie.

  In genele acestor mici mamifere dragalase a ramas intiparit instinctul sociabil, varianta domestica prefera si ea viata in grup. Daca vrem ca porcusorul nostru sa se simta bine, sa-i oferim un prieten. Se vehiculeaza ideea ca porcusorii se pot imblanzi mai usor daca traiesc singuri, ei se simt bine si fara partener - cine afirma acestea, probabil pune interesul lui inaintea interesului vietuitoarei preferate. Pana si porcusorii tinuti in custi separate, dar asezate in imediata vecinatate se simt mai bine decat cei singuratici, deoarece pot simti mirosul si pot auzi sunetele partenerului (partenerilor) - fiind animale sociabile, la acestea este importanta mentinerea contactului olfactiv si auditiv cu specia proprie. Decizia este a noastra. Putem avea un singur porcusor, aceasta optiune fiind potrivita doar pentru noi, sau putem avea doi sau mai multi porcusori, oferindu-le in acest fel o viata mai buna.
  Fiecare porcusor are o personalitate distincta, unii se imprietenesc mai usor, altii mai greu, preferintele lor fiind individualizate. Nu (atunci) devine mai bland, daca il tinem singur. Traind cu sau fara un alt porcusor, el are nevoie de o perioada de acomodare in care invata sa nu-i fie frica de noi, pentru a se obisnui cu prezenta noastra.
Cu micutul stapan in pat   Daca ne ocupam cu el, daca il luam mai des in brate, il ademenim cu diferite mici recompense (o felie de castravete sau un alt aliment preferat), il hranim uneori in poale vorbind des cu el, incet-incet se va imblanzi si nu se va mai speria la manipulare. Ne va recunoaste vocea, simtind mirosul pielii noastre se va linisti, si cu mormaitul lui specific ne va arata afectiunea.

  Ori de cate ori ne apropiem de cusca, sa-i adresam cateva cuvinte – este bine sa ne auda vocea inainte de a fi scos - in asa fel el nu se va speria. Porcusorul are un simt al auzului bine dezvoltat, ne poate recunoaste chiar si dupa felul cum pasim, deosebind pasii nostri de ai altora.

Ii sustinem corpul cu ajutorul ambelor maini.   Important! De fiecare data, cand dorim sa-l ridicam sau sa-l scoatem din cusca, porcusorul sa prindem cu ambele maini. Cu o mana sa ii sustinem partea posterioara, iar cu cealalta sa-l apucam pe sub piept.

  De ce este avantajos sa avem doi sau mai multi porcusori? Cateva argumente:
    Relatia reciproca (interactiunea) are un efect pozitiv asupra sanatatii lor, se pot mirosi reciproc, cu sunetele lor specifice pot comunica unul cu altul avand un limbaj propriu exprimat si cu ajutorul diferitelor miscari ale corpului. Toate acestea intensifica starea lor emotionala;
    In general au un apetit mai bun, un regim alimentar mai echilibrat. Daca unul dintre ei consuma un aliment care celalalt nu a consumat pana atunci, exemplul in general va fi urmat (este o strategie buna la introducerea unei noi alimente, au un efect benefic asupra celor „mofturosi”);
    Prezenta congenerului il stimuleaza, devine activ, se joaca, circula, la plimbarile comune se urmaresc, sar, se ascund si se cauta reciproc si se simt mult mai bine;

  In grup domneste o ierarhie puternica. Un singur porcusor mascul (matur din punct de vedere sexual) domina un grup de femele, el conduce haremul. Femelele din grup traiesc dupa un sistem de subordonare a rangurilor, puterilor intre ele. Cea dominanta va fi prima dintre femele la alegerea hranei, a locului preferat etc., urmatoarea este subordonata primei, dar este superioara celorlalte s.a.m.d. Aceasta relatie nu este permanenta, ea oricand se poate schimba, de ex. femelele gestante si cele care au pui, devin "dominante" (chiar daca erau subordonate in trecut), ele dobandesc aceasta comportare tocmai datorita instinctului matern.
  Mai rar, se poate intampla ca doua femele puternic dominante/agresive sa nu se impace, sa se bata. In salbaticie in aceste cazuri masculul intervine si datorita acestei interventii conflictul dintre femele este aplanat.
  Daca in captivitate doua femele nu se inteleg, sa le urmarim cu atentie - daca se cearta incontinuu, ele trebuie separate. In cazul in care o femela de rang superior hartuieste, deranjeaza intr-una (permanent) o femela de rang inferior, cu aceasta atitudine va tine sub stres si celelalte femele din grup, aceasta stare de tensiune are un efect negativ asupra sanatatii celor din cusca, din aceasta cauza femela respectiva se va desparti de celelalte cu o gratie ce va fi pusa intre ea si cei din grup, sau se va scoate si se va aseza intr-o alta cusca, asezata langa cusca femelelor.
  In salbaticie fiecare membru se simte raspunzator pentru puii din grup, puii sunt ocrotiti si ingrijiti de oricare membru si in captivitate. Daca o femela nu poate alapta un pui, puiul va fi acceptat si de catre o alta femela care alapteaza, cea din urma devenind mama surogata chiar si in cazul unui pui orfan. Daca un pui se rataceste, se simte singur sau tipa, unul dintre adulti ii vine imediat in ajutor, puiul fiind condus catre mama sau ingrijit de oricare membru al grupului. Datorita acestei comportari devine extrem de usoara combinarea unui porcusor adult cu un pui, ei se vor imprieteni foarte usor si repede.

Pasi

1/4

pagina urmatoare 


Pe aceasta pagina:
 Importanta vietii sociale
 Modul corect de manipulare, cum trebuie tinut
 De ce este avantajos sa avem doi sau mai multi porcusori?
 Comportamentul in natura

Comportamentul porcusorului - pagina 2:
 Comportamentul in captivitate, relatii intraspecifice, viata in grup
 Intalnire pe teren neutru
 Stabilirea ordinii ierarhice, sistemul de ranguri
 Perioada pubertatii - tendinte de dominare
 Metode de imprietenire

Comportamentul porcusorului - pagina 3:
 Limbajul vocal - sunete

Comportamentul porcusorului - pagina 4:
 Biocomunicare: limbajul chimic - feromoni
 Limbajul corporal


Porcusorul de Guineea, cunostinte de baza
Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader

  Valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe:

   Versiunea pentru tiparire (160 KB)

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.