Culoarea porcusorilor este data de prezenta melaninei (pigmentul melanic = culoarea neagra) si a feomelaninei (pigment rosu). Acesti doi pigmenti, negru si rosu, in timpul recombinarii genetice in functie de asezarea lor in locusuri si influentati de diferiti factori genetici pot aparea in diferite nuante, combinatii sau unul din ei sau chiar ambii fiind anihilati (pot rezulta porcusori albi).
Culoarea neagra
- aceasta culoare la blana in diferite grade de dilutie poate da: ciocolatiu, albastru, lila, bej.
Culoarea rosie
- aceasta culoare la blana in diferite grade de dilutie poate da: portocaliu, buff, crem, sofran, alb.
Asadar, in functie de gradul de dilutie a culorii blanii este diluata si culoarea pielii dar si culoarea ochilor despre care vom vorbi acum.
• Ochii negrii (black eyed)
Porcusorii cu ochii vor avea culoarea blanii in: negru, rosu, diferite variante de agouti, buff (aceste culori pot fi si in combinatie cu alb: negru-alb, rosu-alb, aguti-alb)

culoarea blanii neagra = ochi negrii

culoarea blanii rosie = ochi negri

culoarea blanii negru-rosu-alb = ochi negrii
• Ochii rubinii sau negrii cu scanteieri rosii (fire eyed)
Porcusorii vor avea culoarea blanii ciocolatie sau nuante apropiate (cafeniu, sepia..., aguti cu ciocolatiu). De asemenea, si acestea pot fi in combinatie cu alb.

culoarea blanii orangeaguti (aguti ciocolatiu cu varf auriu) = ochi rubinii
• Ochii rosii (red eyed)
Porcusorii cu ochii rosii vor avea blana si pielea albastra (poate fi si in combinatie cu alb, portocaliu). De asemenea si diverse varietati de argente pot avea ochii rosii (albastru-portocaliu argente, cu sau fara pete albe)


culoarea blanii albastra-portocalie-alb = ochi rosii
• Ochii rosu deschisi (pink eyed)
Porcusorii vor avea blana lila, bej, sofran, diverse variante argente (lila-sofran argente, lila-golden argente)

culoarea blanii lila = ochi rosu deschis (roz)

culoarea blanii bej-portocaliu-alb = ochii roz

blana de culoare lila-portocaliu argente = ochii roz
La unele culori ale porcusorilor de guineea culoarea ochilor este in functie numai de pigmentatia pielii, putandu-se gasi la o culoare mai multe varietati ale ochilor.
Exemplu:
Portocaliu cu piele de culoare inchisa va avea ochi negrii, portocaliu cu piele de culoare deschisa va avea ochi rosii.
Culoarea crem a blanii - daca pielea este inchisa are ochi negri, daca pielea este roza ochii sunt rosu deschis (pink eyed)
La culoarea alba a blanii putem distinge trei variante de culoare a ochilor: neagra, albastra si rosie.
Culoarea ochilor albastra la porcusori a aparut prima data la animalele cu blana aguti argintiu (silver agouti) fiind un factor al acestei culori dar apare frecvent si la varietatea de culoare roan. De obicei la cei roan (roan negru, rosu sau negru-rosu) si bineinteles la porcusorii albi purtatori ai culorii roan amintite mai sus. Acesti porcusori albi purtatori de roan nu se vor imperechea niciodata cu roan ei fiind genetic roan iar imperecherea dintre acestia putand duce la aparitia genei letale. Acestia se vor imperechea numai cu exemplare unicolore. Daca exemplarul provine din parinte triroan si se doreste a se continua linia de triroan acesta se va imperechea cu un exemplar bicolor in culorile factorului roan al parintilor.
Binenteles ca se pot intalni si animale cu ochi albastrii care sa nu aiba factorul roan aici fiind vorba de gradul de dilutie al pigmentului. Raspunzator de acesta este locusul C mai precis gena alela cr ca.
Ca si curiozitate: daca un porcusor este bicolor (de exemplu alb-negru), si are o parte a capului colorata in alb si o parte colorata in negru este posibil sa aiba ochi de culori diferite. Astfel, partea neagra a capului va avea ochiul negru si partea alba va avea ochi albastru! De asemenea, daca este ciocolatie blana, atunci ochiul de pe partea respectiva este rubiniu.


Partea capului colorata in alb are ochi albastru, cealalta parte a capului colorata in ciocolatiu are ochi rubiniu.
Pentru cei pasionati de genetica recomand formulele genetice ale culorilor si explicatia aparitiei acestor culori, informatii ce pot fi gasite aici:
http://gemon.ro/genotip.htm
http://gemon.ro/gene.htm
