Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani


Porcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader

Porcusorul meu musca gratiile custii


Musca gratiile custii? Cu acest comportament el ne semnaleaza o necesitate:
   Ii e foame sau este nerabdator - La zgomotele precedate de hranire (sosirea stapanului, deschiderea usii de la camara, deschiderea usii frigiderului) porcusorul se agita si reactioneaza vioi. Unii pandesc sau doar asteapta, altii raspund cu un tipat ascutitor. Exista si indivizi care se ridica in doua picioare si/sau incep sa muste gratiile custii, revendicandu-si in acest fel „drepturile”, atentionandu-ne, ca am uitat de prezenta lor sau nu le-am servit prompt, asa cum se asteptau ei de la noi :-).
   Sa incercam sa le hranim de fiecare data la aceeasi ora, rutina va avea efect pozitiv asupra sanatatii lor.


   Ar dori sa iasa din cusca - Semnaleaza in acest fel dorinta de a se plimba in afara custii (mai ales cei care s-au obisnuit sa fie scosi zilnic, la o anumita ora, pentru a umbla/a se plimba liber). El poate sa se comporte asa si atunci cand in incapere simte mirosul si/sau aude sunetele unui/unor porcusor(i), incercand sa ajunga la el/ei.
   Porcusorul are nevoie de miscare. Sa-l scoatem zilnic din cusca, pentru a se plimba liber in locurile amenajate in acest scop. Un loc mai ferit (cum ar fi coltul unei incaperi sau suprafetele de langa zid) acoperit cu ziare si amenajat cu diferite ascunzisuri (de ex. mai multe cutii de carton care prealabil au fost decupate pentru a avea 1-2 „usite” in fata si/sau lateral, alte accesorii) le va indemna sa se plimbe, vor explora teritoriul. Acest mediu va fi si mai atractiv daca din cand in cand va mai fi schimbat sau macar putin diferit amenajat.
A ta e mai confortabila?
  Micile recompense (bucati de verdeturi, legume, fructe si/sau iarba verde) ascunse prin imprejurimi vor stimula porcusorii, plimbarea, explorarea va deveni mai interesanta. Fiind animale curioase, chiar si indivizii mai timizi vor invinge frica initiala, si daca se vor simti in siguranta, mai devreme sau mai tarziu vor porni „la drum”, vor inspecta aceste locuri, jucandu-se si alergand cu placere.


   Se plictiseste - Este tinut singur, nu are partener(i) si/sau traieste Ascunsi in fanintr-un spatiu neadecvat (cusca prea mica), si din aceasta cauza, de plictiseala el incepe sa rontaie gratiile custii. Izolat, intr-un mediu strans, lipsit de stimuli orele, zilele acestui mic mamifer sociabil trec monoton, pur si simplu nu are cu ce sa-si ocupe timpul. In cazul in care mediul lui nu se va schimba, aceasta comportare poate deveni stereotipa.
   Porcusorul de Guineea este specie sociala, in natura el traieste in grup. Sa nu-l tinem de unul singur! Sa-l tinem impreuna cu (un) alt (alti) porcusor(i), si sa-l asezam intr-o cusca adecvata, spatioasa, ca el sa se simta bine si atunci si comportamentul lui se va schimba.

Casuta mea Sa avem grija ca fanul (si apa!) sa fie permanent disponibil. O cusca mai mare, cu diferite ascunzisuri semideschise - cum ar fi o casuta de lemn fara podea si/sau un mic tunel construit din crengi mai groase, netoxice, care se pot rontai fara risc - va fi un ambient ideal pentru aceste animale dragalase.Pe aceasta pagina:
 Ii e foame sau este nerabdator
 Ar dori sa iasa din cusca
 Se plictisesteHurra! A sosit stapanul! Uiii, ce bine! Vom primi bunatati!

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2009. Toate drepturile rezervate.
Politica de confidentialitate