Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO

  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani



Porcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader

Antibiotice
Antibiotice cu efecte toxice si/sau fatale pentru porcusori, si cele care se pot administra lor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (56 KB)

  Valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe:

   Versiunea pentru tiparire (160 KB)

  Fisa individuala ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorului

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 45 KB)

  Fisa comuna ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorilor

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Porcusorul meu musca

pagina 1/2. 


Pocusorul de Guineea este un animal timid, docil si dragut. El are o fire blanda. In general nu musca, sau musca foarte rar. Daca se intampla, prin aceasta el incearca sa ne comunice ceva, fara motiv nu musca. Sa incercam sa descoperim cauza acestei comportari, in cele mai multe cazuri indica neajunsuri care se pot compensa. Daca intelegem de ce se comporta asa, si reactionam in mod potrivit la acest semnal, vom invata unul de la altul reciproc. Astfel legatura noastra cu acest mic animal de companie poate deveni mai buna.

Haho, sunt aici!   Musca sau ciuguleste?
  E firesc, ca un animal sociabil si curios cum e porcusorul, sa incerce pe langa vaz, miros si auz sa investigheze mediul inconjurator si prin gustare. Puiul de porcusor - asemenea unui copil mic - e lipsit de experienta, e curios. Se poate intampla ca unii dintre pui sa muste sau sa ciuguleasca usor mana, imbracamintea, nasul si/sau parul stapanului, in acest fel incercand sa descopere, daca aceasta/acesta se poate manca. Poate musca si din greseala atunci cand pe mana noastra simte mirosul hranei, mirosul unei legume sau al unui fruct. La porcusorii de Guineea muscatura sau ciugulirea mai fina, delicata poate fi si o forma de contact, un mod de a interactiona social.

   Poate e speriat
  Porcusorul sperios, mai putin socializat musca de frica. Daca era deja matur sau mai in varsta atunci cand a ajuns la noi, si nu stim in ce anturaj a trait anterior, va avea nevoie de mai multa atentie din partea noastra, va trebui sa-l imblanzim. Poate nu era ingrijit corespunzator, sau nu se simtea bine in mediul in care era inainte, poate-l neglijau, il terorizau, sau ii produceau suferinte, nu-l tineau bine atunci cand il ridicau/manipulau *. Devine sperios si atunci cand traieste intr-o incapere rar vizitata de membri familiei, daca e tinut intr-un acvariu, sau se ascunde intr-o casuta prea mare, intr-un tub de plastic/carton prea adanc. In asemenea mediu el este izolat, lipsit de stimuluri. Tresare, se sperie, deoarece zgomotele, mirosurile, miscarile provenite din exterior sunt percepute brusc. Fiind inspaimantat el incearca sa fuga, si daca nu se poate refugia, nu poate scapa, din cauza fricii (!) musca. Trebuie sa-i castigam increderea! Aceasta nu se castiga de la o zi la alta (!), el are nevoie de timp si multa rabdare. Daca-l ingrijim bine, se va obisnui cu noi, prezenta noastra va asocia cu stimuluri pozitive/placute, si incet-incet se va imblanzi.

Alintare  Cand vrem sa-l scoatem din cusca, sa nu-l gonim, sa nu-l prigonim! Sa-l prindem incet, cu ajutorul ambelor maini - cu fermitate, dar calm, vorbind cu el, pentru a ne auzi vocea.. Va fi mai putin stresat, daca-l manam cu miscari lente intr-un colt al custii, si apoi il scoatem in asa fel, ca intregul corp sa-i fie sustinut bine, pentru a se simti in siguranta, pentru a nu putea cadea/sari din mana noastra. Pe langa mangaiere, alintare, cu varful degetelor il putem freca usor, executand miscari circulare. Acest „mic masaj” calmeaza/linisteste majoritatea animalelor. Intre timp il putem „mitui” cu diferite mici recompense, oferindu-i o bucatica de castravete sau alte bunatati.
  * Important! Porcusorii se pot rani grav, daca sunt scapati din mana, copii mici - mai ales cei sub sase ani - trebuie supravegheati atunci cand vor sa le mangaie/prinda. Multi copii nu stiu, cum trebuie prins, ridicat sau carat un porcusor, si nu sunt constienti de faptul ca streseaza animalul. Daca nu-l prind bine, daca-l strang, il ridica brusc, si/sau il scapa, ii provoaca mari dureri si/sau leziuni grave. Cei mai multi dintre porcusori nici in aceste conditii nu musca, doar tipa, sau pisca/musca slab mana persoanei, in acest fel atentionand-o ca il doare, si musca tare doar cand nu mai suporta durerea.

   Vrea sa-si faca nevoile
  Porcusorul prefera sa-si faca nevoile intr-un loc mai retras, privat. Cand e tinut in brate/pe piept, dupa un timp el ne semnaleaza nevoia de a urina. Devine nelinistit, agitat, se invarteste-n jur, incearca sa ne traga haina, ne ciuguleste mana, sau se scanceste, prin aceste semne dandu-ne de stire ca vrea sa-si faca nevoile. Daca aceste semnale nu sunt corect percepute de noi, daca nu-l punem jos (in cusca), ele vor deveni si mai accentuate, si daca nu se intampla nimic, pana la urma va fi nevoit sa urineze pe noi.
  Bine de stiut! Urina este eliminata de catre porcusori la intervale de 15-20 minute. La unii indivizi perioada dintre doua mictiuni poate fi mai lunga, cei mai multi insa dupa trecerea unui sfert- sau jumatate de ora vor simti nevoia de a urina. Cand il tinem in brate sau in poale, sa-i urmarim comportarea, pentru a putea observa aceste semnale. In cazul in care nu ne semnaleaza (puii mici nu prea o fac), dupa un timp sa-l punem jos, ca el sa poata urina.

   E sensibil in unele parti ale corpului
  Majoritatea dintre porcusori nu agreaza sa fie atinsi/mangaiati in partea dorsala sau sa fie atinsi brusc, subit pe la fund. Nu le place nici sa fie mangaiati in directia opusa cresterii parului, mangaierea de acest fel fiind pentru ei neplacuta, deranjanta. Daca la atingerea/mangaierea acestor parti porcusorul nostru devine neobisnuit (!) de sensibil sau prea agitat, este recomandata vizitarea medicului veterinar, deoarece ar putea avea o infectie provocata de paraziti sau o alta boala.



1/2

pagina urmatoare 


Pe aceasta pagina:
 Semn de atentionare, semnalare
 Musca sau ciuguleste?
 Poate e speriat
 Vrea sa-si faca nevoile
 E sensibil in unele parti ale corpului

Porcusor cu obiceiul de a musca - pagina 2:
 S-ar putea sa aiba dureri
 Ar prefera sa ramana cu partenerul/partenerii lui, sau nu e bine dispus
 Perioada pubertatii, si/sau exprimare a dominantei
 Poate asa e firea lui?





Trusa de prim ajutor
 Trusa de prim ajutor destinata ingrijirii porcusorilor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (80 KB)

 Fisa de tratament
In lipsa carnetului de sanatate intocmirea unor astfel de fise de catre medicul veterinar sunt deosebit de utile pentru cunoasterea antecedentelor medicale ale porcusorului
   Pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Linkuri utile:
  Greutatea corporala a cinci femele de la nastere pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB

  Greutatea corporala a cinci masculi de la varsta de o saptamana pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.