Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani

  Fisa individuala ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorului

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 45 KB)

  Fisa comuna ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorilor

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Linkuri utile:
 Ce sex are porcusorul tau? Aparatul genital - imagini
 G-Pigs - The Rude Bits!! Organele genitale - desen
  Greutatea corporala a cinci femele de la nastere pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB

  Greutatea corporala a cinci masculi de la varsta de o saptamana pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB


Porcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader


Antibiotice
Antibiotice cu efecte toxice si/sau fatale pentru porcusori, si cele care se pot administra lor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (56 KB)




Reproducerea porcusorului de Guineea


pagina 1/3. 


Femelele pot fi gestante imediat dupa implinirea varstei fragede de 4-5 saptamani, ceea ce este nerecomandat. Din aceasta cauza la varsta de 3,5-4 saptamani se vor separa de masculi, o sarcina atat de timpurie fiind periculoasa si primejdioasa.
  Pentru reproducere este recomandat varsta de 5-6 luni, pana la varsta de 8-10 luni. Daca pana la varsta de un an femela nu a nascut (!), nu se mai recomanda pentru reproducere, dupa aceasta varsta marea majoritate va muri in timpul nasterii. Bazinul nu se dilata corespunzator si femela nu va mai fi in stare sa nasca fara cezariana. Ea poate avea complicatii si poate muri, deoarece la nivelul celor doua oase pubiene se formeaza o imbinare de cartilaj fibros.
  Nu risca viata femelei! Daca nu a avut nicio nastere pana la implinirea varstei de 1 an, va fi in siguranta numai in cazul in care nu va avea un mascul langa ea. Cezariana sau neutralizarea este extrem de primejdioasa.

Dragoste, dragoste ...  Nu vom imperechea porcusori care sunt din aceeasi linie de sange, in imperecherile cu grad mare de rudenie si in imperecherile apropiate cresc frecventa locilor homozigoti, mai multi loci fiind ocupati de alele identice (o crestere a homozigotiei fata de homozigotia de baza), si ca urmare vigoarea biologica a animalelor se va reduce semnificativ. Vom aplica mereu reproductia selectiva. Rude mai indepartate vom imperechea numai in cazul in care detinem cunoasterea necesara sau cerem ajutorul unui crescator experimentat. Dalmatian cu dalmatian sau roan cu roan niciodata nu vom incrucisa!

  Nu stii ce sex are porcusorul tau?

Masculul are aparatul genital in forma de i, unde punctul de pe i este penisul.
Aparatul genital masculin

Femela are in forma de Y.
Aparatul genital feminin

Cum as putea stabili sexul porcusorului meu? Informatii detailate: aici.

  Ciclul estral al porcusorului este de aprox. 16 zile. Femela are ovulatie la fiecare a 15-a pana la a 17-a zi, pe o perioada de 24-48 de ore. Ea va accepta masculul aproximativ 6-12 ore. Daca dorim sa devina gestanta si nu are un mascul (partener) langa ea, se va tine impreuna cu un mascul timp de 3 saptamani, astfel - la cele sanatoase - se va produce monta.

  In perioada de estru femela isi schimba comportamentul, ea devine agitata si / sau neobisnuit de activa. Reflexul de lordoza indica dorinta de imperechere, si se manifesta prin arcuirea coloanei vertebrale si expunerea regiunii vulvare spre partener. In estru - care la porcusori de obicei incepe seara si se termina dimineata, in zori - membrana vaginala se dizolva complet, si local se constata o secretie mucoasa. In aceasta faza femela este receptiva si accepta orice mascul matur din punct de vedere sexual. Ovulatia se produce spontan la aprox. 10 ore dupa estru.
  In timpul imperecherii masculul zbarnaie, baraie, iar femela scoate un sunet caracteristic, suierator. Acesta din urma este de multe ori imperceptibil pentru urechea umana *, fiind emis pe o frecventa inalta. In natura acest sunet se adreseaza membrilor grupului, intentia cuplulului fiind aceea de a impiedica apropierea membrilor grupului, ptr. ca acestia sa nu interfereze cu ei. Imediat dupa copulare in vaginul femelei va ramane un dop vaginal, format din secretii ce sunt expulzate de mascul la sfarsitul copulatiei.
  Dupa trecerea perioadei de estru / monta reflexul de lordoza dispare.

  * Porcusorul de Guineea poate percepe vibratiile cu frecventa intre 54-50.000 Hz (sursa: RR Fay, 1988). Urechea umana poate percepe sunetele cu frecventa intre 20-20.000 Hz (obs.: valorile sunt aproximative, diferind usor de la individ la individ).

  Perioada de gestatie este de 59-73 zile (in general 68 zile), si in medie se nasc 3-5 pui.

  Vom fi atenti la alimentatia ei in perioada gestatiei, femela va avea nevoie de o cantitate dubla de Vitamina C in aceasta perioada. Aportul de calciu este si el crescut in ultimele doua saptamani ale gestatiei si in perioada alaptarii. Se va tine intr-un mediu potrivit unde poate fi activa, vom crea conditii, pentru ca femela gestanta sa se poata misca mult, pentru a naste mai usor. Ii vom da verdeturi, zarzavaturi si fructe cu continut inalt de Vitamina C. Fanul obisnuit vom amesteca cu fan de lucerna (lucerna avand un continut inalt de calciu), mai ales in ultima saptamana a gestatiei si in primele doua saptamani dupa nastere. Vom avea grija sa nu devina obeza (!), adapatoarea ei sa fie curata, cu apa proaspata mereu disponibila in ea. Femelele pot muri de toxemie gravidica. Cresterea femelei gestante intr-un mediu adecvat si fara stres, dieta corespunzatoare, evitarea expunerii femelei la temperaturi ridicate ale mediului pot preveni aparitia toxemiei gravidice. Orice scadere a greutatii in timpul sarcinii se va lua in serios, deoarece poate fi semnul acestei boli.
  Important!
    Schimbarile bruste si/sau radicale in mediu / hrana se vor evita, acestea fiind traite ca un stres de catre porcusorul gestant.
    Nu este bine ca o femela gestanta sa stea singura, sa fie izolata de alt(i) porcusor(i). Ea se va simti bine, daca va putea avea (un) partener(i) pe langa ea. Fiind animal social va interactiona cu semenii sai, va fi stimulata, va deveni mai activa, sa va misca mai mult, va avea si un apetit bun si nu se va plictisi.
    In cazul in care avem mai multi porcusori, cea mai buna alegere va fi compania altor femele, acestea putand fi lasate cu ea chiar si dupa nastere.



1/3

pagina urmatoare 


Pe aceasta pagina:
 Un pericol real: gestatia la varsta frageda!
 Recomandat pentru reproducere la varsta de 5-6 luni, prima gestatie cel tarziu la varsta de 10 luni!
 Evitarea endogamiei
 Aparatul genital - imagini foto
 Ciclul estral si perioada de estru
 Perioada de gestatie
 Necesitatile femelei gestante

Reproducerea porcusorului - pagina 2:
 Evitarea gestatiei postpartum
 Nasterea
 Perioada de dupa nastere
 Ce facem daca mama nu alapteaza

Reproducerea porcusorului - pagina 3:
 Puii nou nascuti
 La trei si jumatate-, patru saptamani puii obligatoriu separati pe sexe!
 Responsabilitatea de a avea / detine animale
 Media de viata a porcusorului de Guineea



Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.