Logo

 FŐLAP

 TÖRTÉNET

 FAJTÁK

 GENETIKA

 SZÍNVÁLTOZATOK

 SZŐRVÁLTOZATOK

 VISELKEDÉS

 ETETÉS

 C-VITAMIN

 GONDOZÁS

 SZAPORODÁS

 BETEGSÉGEK

 FOGPOBLÉMÁK

 ÉLŐSKÖDŐK

 GYIK

 TESZTEK ÉS JÁTÉKOK

  FÓRUM

 LINKEK

 HONLAPTÉRKÉP

 FOTOGALÉRIA


  Aloldalak:

 Tengerimalac-félék
 Tápanyagtáblázat
 Tévhit és valóság
 Fiziológiai adatok
 Mesterséges táplálás
 Tengerimalacok számára tervezett ketrec
 Harap a tengerimalacom
 A ketrec rácsát rágja
 Árva malackák etetése, gondozása


Alapinformációk Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?
   Letölthető, kinyomtatható és szabadon terjeszthető változat, pdf-formátumban (270 KB).

Acrobat Reader olvasóprogram

Antibiotikumok
A tengerimalac számára mérgező vagy rendkívül veszélyes antibiotikumok, és az alkalmazható készítmények:
    Nyomtatható változat, pdf-formátum (88 KB)


  Zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és C-vitamintartalma:

   Nyomtatható változat (158 KB)

Hasznos linkek:
 A nemi szervek - képek: How to SEX a Guinea Pig
  Sexing Guinea Pigs

  Ivarzó nőstény nemi szerve: Cavy in estrous


Gyakran Ismételt Kérdések

 1/3. oldal 


 Hogyan állítsam össze étrendjét, és hányszor kínáljam meg egy nap?
  Egy megfelelő étrend kialakításánál figyelembe kell vennünk a tengerimalac korát, a testsúlyát, és az egészségi állapotát. Széna és víz állandóan legyen előtte. A tavasztól őszig terjedő időszakban általában naponta háromszor ajánlott etetni. Teljes értékű tengerimalactápot naponta egyszer kapjon (a magkeverékről, s ennek adagolásáról az Etetés oldalon található információ). A frissen szedett zöld fű mellett egyszerre csak egy bizonyos zöldfélével vagy gyümölccsel kínáljuk meg. Étrendjét érdemes úgy összeállítani, hogy sose kapjon egyféléből sokat, úgy adagoljuk, hogy kb. 1 óra alatt elfogyjon, s ugyanazt a zöldfélét, gyümölcsöt ne adjuk túl gyakran, így étrendje változatos lesz. A téli időszakban napi két etetés elegendő egy tengerimalac számára.

   Számtalan, egymásnak ellentmondó tanácsot kaptam a zöldfélékkel való etetésről, hámozzam meg az uborkát, ne adjak a tengerimalacnak karalábé levelet, mert hasmenést okoz stb.
  A piszkos, permetezett zöldfélék, gyümölcsök okozhatnak hasmenést, ill. mérgezést. Hasmenés léphet fel abban az esetben is, ha egy adott zöldfélét, gyümölcsöt nagy mennyiségben vagy nagyon gyakran kap. Az uborkát nem érdemes meghámozni, mert így a tengerimalacunkat igen sok C-vitamintól fosztjuk meg. Akár karalábé leveléről, akár másról volna szó, egy adott zöldfélét, gyümölcsöt sose adjunk nagy mennyiségben vagy túl gyakran. Tegyük változatossá étrendjét.

   Hogyan állapíthatnám meg tengerimalacom nemét?
  Tengerimalacnál a nem megállapítása kissé bonyolult, de nem lehetetlen. A hím heréje nem mindig látható, ezt képes a hasfalba behúzni (pozíciója változó, elhelyezkedhet a herezacskóban, a hasfalban, vagy valahol e két rész között), ezért i betűhöz hasonló nemi szervének azon részét, amely a betűn lévő ponthoz hasonló, két ujjunkkal gyengéden közrefogjuk, majd óvatosan kicsit megnyomjuk. Ha hím, a nyomás hatására hímvesszője láthatóvá válik. Ez a művelet nem mindig megbízható, nagyon kicsi kölykök, vagy idős hímek esetében előfordulhat, hogy a hímvessző ezen eljárás során sem látható, ezért a legbiztosabb módszer az, ha egy állatorvost, vagy egy hozzáértő személyt kérünk fel arra, hogy megállapítsa tengerimalacunk nemét.

6 és 9 hónapos hím nemi szerve

A nőstény nemi szerve (vulva) az Y betűhöz hasonló. Ha e nyílást kissé széthúzzuk, közvetlenül a hüvely fölött egy, a hüvelyt eltorlaszoló membrán (hártya) látható. Ovuláció* és ellés* idején e membrán feloldódik, szabad utat biztosítva a megtermékenyítésnek, illetve az ellésnek, majd e folyamatok után - a következő peteérésig/fialásig - ismét eltorlaszolja a hüvelynyílást.
  * Érdekesség! A hüvelyt takaró membrán nemcsak ovuláció és ellés idején, hanem a vemhesség korai szakaszában, a vemhesség 20. és 25. napja közötti időszakban is feloldódik (forrás - J. Smallwood: "A guided tour of veterinary anatomy: domestic ungulates and laboratory mammals."), ekkor azonban a nőstény nem ovulál, vagyis nem fogékony, álösztrusza van.
  A tengerimalac ösztrusz ciklusa általában 16 nap. A hártya a 10. napon kezd oldódni, majd az ösztrusz beállta után lassan újraképződik, s a 21. napon ismét teljesen elzárja a hüvelynyílást.

   Azt hallottam, hogy a hím tengerimalac udvarlás közben néha igen kellemetlen szagú lehet. Mi váltja ki ezt a szagot?
  E kellemetlen szagot két mirigy által termelt váladék okozza, ezek a végbélnyílás alatt, egy kitűrhető, izmos falú zacskó (végbélzacskó) mélyében helyezkednek el, s csak akkor érezhető, ha a nemileg érett hím izgalmi állapotba kerül. Leginkább a még meg nem hódított, vagy hosszabb idő után viszontlátott társát jelöli meg, így vonva magára a figyelmet.
  Megjegyzés: A tengerimalacok közötti kommunikáció elsősorban a szagok alapján történik. A hím nemcsak a végbélnyílás alatti mirigyek (perianális mirigyek) váladékával jelöli meg társát/társait, területét. Közvetlenül a farokcsont fölött - egy igen kis felületen - egy zsíros, kissé ragacsos váladék is kitapintható, ez egy kivezetőcsővel bíró mirigytől (suprakaudalis / farokcsont fölötti mirigytől) származik, a csoportban a hím státusa ennek szaga által biztosított, hátsó felét a földön csúsztatva, és/vagy himbáló mozgással társához/társaihoz dörzsölve terjeszti szét. A tengerimalacok egymást a szagokról ismerik fel, mindegyik csoportra (fészekre) más-más szag jellemző.

   A tengerimalac hátsó felén, a szőrében megkeményedett csomót fedeztem fel. Mi lehet ez, és hogyan tudnám eltávolítani?
  Azon tengerimalacnál, amelyik izgalmi állapotba kerül, előfordulhat, hogy a megszáradt és megkeményedett ondófolyadék a saját, vagy a társa szőrébe ragad. A hím tengerimalac - számos rágcsálóhoz hasonlóan - a fedezés pillanatában, mindjárt közvetlenül utána, kopulációs dugót "helyez" a nőstény hüvelyébe. A szinte azonnal megalvadó anyag egy ideig (néhány órát, napot) a hüvelyben marad, majd később kihull, a hím így gátolja meg azt, hogy egy esetleges vetélytárs befedezhesse a nőstényt. Az ún. vaginális (kopulációs) dugó egy koaguláló mirigy váladékának "köszönhető", a bulbourethrális mirigy által termelt váladék az ondófolyadékot termelő mirigy váladékának egy részével keveredve pillanatok alatt megalvad.
  Ha mód van rá, a megkeményedett csomót érdemes a szőrből eltávolítani, kivágni. Kivételes esetekben a nemi szerve a szőrbe beragadhat. További információk itt!

   Egy hím tengerimalac mikor válik nemileg éretté?
  A serdülőkor a hím tengerimalacnál 56-70 napos korban áll be. Serdülő hímnek általában a 10 hetes malac mondható, ekkor már vannak ondósejtek az ondófolyadékban. A szakirodalom szerint a malac csíramirigyei, a herék az ondószálakat normál mennyiségben kb. 14-19 hetes korban termelik meg, a hím e kortól mondható szexuálisan fejlettnek, de ez nem jelenti azt, hogy hamarabb nem lehet nemzőképes!

   Egyesek szerint a nőstény tengerimalacot nem szükséges a hímtől különválasztani, mert ösztönszerűen érzi, mikor megfelelő a számára egy vemhesség. Bármennyit is udvarolna egy hím, ha a nőstény nem akarja, nem fogja engedélyezni ennek közeledését. Valóban igaz ez az állítás?
  A nőstény tengerimalac csak ovulációja idején engedélyezi egy hím közeledését. E tény nem jelenti azt, hogy egy vemhesség bármikor megfelelő a számára. Mivel első ovulációja a születésétől számított 30. és 134. nap bármelyikén jelentkezhet, akár egy korai, testi felépítését tekintve fejletlen időszakban is vemhessé válhat. Ugyanígy közvetlenül az ellést követően is megtermékenyülhet, mert ovulációja mindjárt az ellést követő első néhány órában jelentkezhet, ezért elmondható, hogy a fenti kijelentésnek csak a második fele helytálló, vagyis a nőstény nem engedélyezi a hím közeledését, ha nincs ovulációja. Ha mindenképpen szaporítani akarjuk, tudnunk kell, hogy a túl korai, vagy a túl gyakori vemhesség a tengerimalac szervezetére káros.

   Vemhességi toxikózison szerencsésen átesett tengerimalac fedeztethető-e újra?
  Ez egy igen nehéz kérdés, mert nem lehet tudni, milyen lesz a következő vemhesség. Ha tenyészállatról van szó, és fontos, hogy valamilyen tulajdonságot továbbörökítsen, előfordulhat, hogy a további almoknál (elléseknél) nem lesz gond, de nem érdemes kockáztatni az életét, ha kedvenc vagy kiállítási malac.

   Forgács helyett használhatok-e „CareFRESH” vagy „Corn Cob” almot?
CareFresh és Corn Cob!  A CareFRESH néven forgalmazott alom kissé drága, de rendkívül jó. Kiváló minőségű fa rostjaiból készül. A CareFresh anyaga a tojástartó-kartonhoz hasonló, nedvszívó képessége és szagmegkötése kiváló. A Corn Cob néven forgalmazott alom tengerimalac számára nem megfelelő. Ez a fajta alom (egy bizonyos technikai eljárással) kukoricacsutkából készül. Amellett, hogy igen hamar mocskolódik, számos veszélyt is rejt magába, ha a tengerimalac eszik belőle, és rögtön utána vizet iszik, ez emésztőszervében megdagadhat, s ennek bármely részében elzáródást okozhat, és/vagy ha a malac a kitűrhető végbélzacskóba rántja, ide beszorulva különböző egészségi problémákat okozhat.

   A munkahelyemen van egy iratmegsemmisítőnk, ez nagyon apró kis csíkokra szabdalja a papírokat. Használhatnám-e ezt alomként?
  Általában az ilyen papír nedvszívó képessége nem megfelelő. Hamar összetapad, s a szagmegkötése sem jó, ráadásul igen sok malac nagy élvezettel fogyasztja, s ez szervezetére káros lehet.

   Az ivartalanított hím egy darabig még valóban képes megtermékenyíteni a nőstényt? Mikor tehetem a nőstény ketrecébe?
  Az ivartalanítás napjától számítva még 3-4 hétig külön kell tartani, mert szervezetében az ivartalanítás előtti időszakból még fennmarad élő sperma, s így megtermékenyítheti a nőstényt.

   Adhatok-e a tengerimalacomnak multivitamint?
  Multivitamint a tengerimalacnak csak akkor adjunk, ha azt az orvos felírja/javasolja. Míg a benne lévő C-vitamin jó hatással lehet szervezetére, a zsírban oldódó vitaminok indokolatlan használata, a túladagolás veszélye miatt nem ajánlott. Ezek a vitaminok hosszabb időn át vagy nagyobb dózisban adva a szervezetben felhalmozódnak és különböző tüneteket produkál(hat)nak.1/3

következő oldal 


Ezen az oldalon:
 Étrend
 A zöldfélékről, gyümölcsökről
 Milyen nemű?
 Kellemetlen szag
 Serdülőkor és nemi érés hímeknél
 Megkeményedett csomó a szőrben
 A vemhességről és ovulációról
 Vemhességi toxikózis után
 A CareFRESH és Corn Cob almokról
 Iratmegsemmisítőből származó papír
 Ivartalanítás után
 Multivitamin

Gyakran Ismételt Kérdések - 2. oldal:
 Kisgyermekes családban
 Fontos-e fedeztetnem?
 Hány évet élhet egy tengerimalac?
 A felnőtt tengerimalac átlagsúlya?
 Tengerimalac-hám
 Nyalósó, fogkoptató kocka
 Az ellés előjelei
 Vemhesség / ellés alatt előforduló kóros állapotok, komplikációk
 Születésnél a kölyök átlagsúlya

Gyakran Ismételt Kérdések - 3. oldal:
 A vemhesség jelei
 Néhány nappal a fialás után visszatehetem-e a hímet?
 Mekkora legyen a ketrec?
 Két hete nálunk élnek, de még mindig nagyon félénkek!
 Megfogni nem nagyon engedik magukat. Miért?
 Nevelhetők-e szobatisztaságra?
Mondovics Geda
Copyright © 2001-2009. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi nyilatkozat