Logo

 FŐLAP

 TÖRTÉNET

 FAJTÁK

 GENETIKA

 SZÍNVÁLTOZATOK

 SZŐRVÁLTOZATOK

 VISELKEDÉS

 ETETÉS

 C-VITAMIN

 GONDOZÁS

 SZAPORODÁS

 BETEGSÉGEK

 FOGPOBLÉMÁK

 ÉLŐSKÖDŐK

 GYIK

 TESZTEK ÉS JÁTÉKOK

  FÓRUM

 LINKEK

 HONLAPTÉRKÉP

 FOTOGALÉRIA


  Aloldalak:

 Tengerimalac-félék
 Tápanyagtáblázat
 Tévhit és valóság
 Fiziológiai adatok
 Mesterséges táplálás
 Tengerimalacok számára tervezett ketrec
 Harap a tengerimalacom
 A ketrec rácsát rágja
 Árva malackák etetése, gondozása


Alapinformációk Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?
   Letölthető, kinyomtatható és szabadon terjeszthető változat, pdf-formátumban (270 KB).

Acrobat Reader olvasóprogram

A tengerimalacom a ketrec rácsát rágja


E viselkedésével valamilyen szükségletét jelzi:
   Éhes vagy türelmetlen - A tengerimalac az etetését megelőző zajokra (ilyen a gazdi érkezése, a zacskó zörgése, a kamra- ill. hűtőajtó nyitása) élénken, izgatottan reagál. Némelyik csak les, vár, vagy visítással válaszol, de akad olyan is, aki felágaskodva és/vagy a ketrec rácsát rágva követeli „jussát”, figyelmeztet bennünket arra, hogy elfeledkeztünk róla, vagy nem szolgáltuk ki olyan gyorsan, amennyire Ő azt tőlünk elvárná :-).
   Próbáljuk meg minden alkalommal ugyanabban az időben etetni, a rutin kialakulása jó hatással lesz egészségére.


   Ki szeretne jönni ketrecéből - Így jelzi azt, hogy szívesen sétálna ketrecén kívül (főleg azok, amelyek már megszokták, hogy egy bizonyos időpontban egy ideig naponta szabadon járkálhatnak). Akkor is viselkedhet így, ha az adott helyiségben tengerimalac(ok) szagát érzi, ill. hangját hallja, megkísérelve azt, hogy valamilyen módon eljusson hozzá(juk).
   Ha lehet, naponta vegyük ki ketrecéből, a tengerimalacnak mozgásra van szüksége. Egy újságpapírokkal leterített, búvóhelyekkel ellátott (pl. kartondobozok, melyeknek oldalaira 1-2 ajtót vágtunk) védett hely (pl. szobasarok, falmenti terület) a tengerimalacokat járkálásra, aktivitásra készteti.
A tiéd is kényelmes?
  A gyakran átrendezett / változtatott környezet, az elrejtett finom falatok az időtöltést kellemesebbé, érdekesebbé teszik. Mivel kíváncsi állatok, kezdeti félelmüket egy idő után még a legbátortalanabb egyének is legyőzik, s ha biztonságban érzik magukat, előbb-utóbb felfedező útra indulnak, s szaladgálni, kergetőzni fognak.


   Unatkozik - Egyedül él és/vagy túl kicsi ketrecben van, ezért unalmában a ketrec rácsát rágja. Szénába rejtőzveMagányosan, szűk térben, ingerszegény környezetben az órák, napok egyhangúan telnek, a kisemlősnek egyszerűen nincs mivel elfoglalnia magát. Ha nem változik környezete, a ketrec rácsának rágása sztereotíp viselkedéssé válhat.
   A tengerimalac szociális faj, a természetben csoportokban él. Ne tartsuk egyedül! Vegyünk mellé - egy vagy több - társat, és helyezzük nagyobb ketrecbe. A kedvező tartásmód hatására viselkedése megváltozik és jó lesz a közérzete.

Az én házikóm Ügyeljünk arra, hogy a ketrecben mindig legyen széna (és ivóvíz is!). Az olyan tágas ketrec, amelyben félig nyitott búvóhelyek, megrágható - az egészségre nem veszélyes - faanyagból készült alj nélküli házikó, vastagabb faágakból összeállított kis alagút is található, a tengerimalacok számára ideális környezet.Ezen az oldalon:
 Éhes vagy türelmetlen
 Ki szeretne jönni ketrecéből
 UnatkozikHurrá! Jött a gazdi! Uííí, de jó! Lesz finom papi!

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2009. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi nyilatkozat