Logo

 FŐLAP

 TÖRTÉNET

 FAJTÁK

 GENETIKA

 SZÍNVÁLTOZATOK

 SZŐRVÁLTOZATOK

 VISELKEDÉS

 ETETÉS

 C-VITAMIN

 GONDOZÁS

 SZAPORODÁS

 BETEGSÉGEK

 FOGPOBLÉMÁK

 ÉLŐSKÖDŐK

 GYIK

 TESZTEK ÉS JÁTÉKOK

  FÓRUM

 LINKEK

 HONLAPTÉRKÉP

 FOTOGALÉRIA


  Aloldalak:

 Tengerimalac-félék
 Tápanyagtáblázat
 Tévhit és valóság
 Fiziológiai adatok
 Mesterséges táplálás
 Tengerimalacok számára tervezett ketrec
 Harap a tengerimalacom
 A ketrec rácsát rágja
 Árva malackák etetése, gondozásaAlapinformációk
Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?
   Letölthető, kinyomtatható és szabadon terjeszthető változat, pdf-formátumban (270 KB).

Acrobat Reader olvasóprogram

Antibiotikumok
A tengerimalac számára mérgező vagy rendkívül veszélyes antibiotikumok, és az alkalmazható készítmények:
    Nyomtatható változat, pdf-formátum (88 KB)


Hasznos linkek:
 Bio-Lapis probiotikum
 Gastroferm MVit
  Állatorvosok doboz a tengerimalac.lap.hu oldalon!
 Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar - Egzotikus osztály
  If Your Guinea Pig is Anorexic  Zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és C-vitamintartalma:

   Nyomtatható változat (158 KB)

  Egyéni adatlap a tengerimalac testsúlyának mérésére    Nyomtatható változat (pdf fájl - 65 KB)

  Csoportos adatlap a tengerimalacok testsúlyának mérésére    Nyomtatható változat (pdf fájl - 50 KB)

Kapcsolódó linkek:
  Öt nőstény testsúlya születéstől egyéves korig (png fájl - 32 KB)

  Öt hím testsúlya egyhetes kortól egyéves korig. (png fájl - 32 KB)


Az étvágytalan, beteg tengerimalac táplálása


1/2. oldal 


Ha a tengerimalac az utolsó étkezéstől számított 6-12 óra alatt nem fogyaszt élelmet, étvágytalansága betegség jele. Az idő múlásával állapota egyre rosszabb lesz, s kezelés nélkül elpusztul. Még azon a napon, vagy lehetőleg minél hamarabb vigyük állatorvoshoz, hogy megkapja a megfelelő kezelést.

Az orvosi kivizsgálás szükséges.   Az egészséges tengerimalac gyomra sosem üres. Ha beteg, és egyedül nem eszik, nem iszik, fecskendővel kell etetnünk, itatnunk! A fecskendővel való etetés, itatás csak részmegoldás, ugyanis előfordulhat, hogy a tengerimalac puffadt, bélcsavarodása van, fogtúlnövés vagy valamilyen fogprobléma miatt képtelen enni, fertőző betegségben szenved, antibiotikum-kezelés során károsodott a bélflórája stb. Az orvosi vizsgálat (ha indokolt, az ismételt vizsgálat) a megfelelő kezelés végett feltétlenül szükséges.

  Puffadás esetén a metoclopramide (Reglan) gyógyszer segít, mivel a felső tápcsatorna perisztaltikáját fokozza, így a béltartalmat (a bélben felgyülemlett gázt) továbbítja. A metoclopramidkezelés időtartamát az állatorvos állapítja meg. Naponta 2-szer vagy 3-szor adható, a napi dózis tengerimalacnál 0,5 mg/ttkg. A bőr alá beadható injekció hatásosabb, mint az orálisan adagolható gyógyszer. Orvosi javaslatra egyidejüleg naponta 2-3 alkalommal Simeticone (Espumisan) kapszulát is adhatunk, minden egyes alkalommal a gyermekeknek ajánlott adag felét adva. A simeticone hatóanyag megváltoztatja az emésztett béltartalomba és az emésztőtraktus nyálkájába ágyazott gázbuborékok felületi feszültségét, aminek következtében a buborékok fala elbomlik, és az így kiszabaduló gázok a Reglan hatására gyorsabban kiürülnek. A simeticone semmilyen mellékhatással nem jár, tengerimalacnak biztonságosan adható, mivel változatlan formában ürül, nem szívódik fel.

  Egy felnőtt tengerimalac napi folyadékszükséglete kb. 75 ml, a táplálékban található folyadékmennyiségtől, a környező hőmérséklettől, páratartalomtól függően. Napi élelemfogyasztása kb. 6 gramm táplálék 100 gramm testtömeghez számítva.

  Ha nem etetjük és itatjuk fecskendővel, a beteg tengerimalac elpusztul, mert:
    - az emésztőrendszere károsodik
    - ezáltal a táplálkozáshoz szükséges (B-komplex vitaminokat is termelő), hasznos baktériumok elpusztulnak
    - megfelelő emésztés nélkül a tengerimalac szervezete nem termel táplálék-kiegészítő B-komplex vitaminokat, és így vitaminhiány jelentkezik.

  A tengerimalac fecskendővel való etetése türelmet és időt igényel! A tengerimalacnak nyugodtnak kell lennie és egyedül nyelnie. Stressz hatása alatt megfulladhat, vagy ha félrenyel (aspirál), a táplálék /folyadék a tüdőbe juthat, és ott tüdőgyulladást okozhat, amely miatt előbb-utóbb elpusztulna.

  Figyelem! A tengerimalac képtelen hányni. A hányás, mely reflexfolyamat, a gyomor érintettségével és/vagy az idegrendszer közbejátszásával támad, e kisállat idegrendszerében az a központ, melynek izgatása hányási ingert válthatna ki, nincs jelen. Ugyanakkor egyszerű gyomrának gyenge a fala, ez nem teszi lehetővé a gyomor ellentétes mozgásának fokozódását, mely hányást eredményezhetne. Amit egyszer lenyelt, az már csak a végbelén keresztül távozhat.

  Hogy étvágyát ösztönözzük, naponta legalább 3-4 alkalommal etessük, így megmenthetjük az életét. A mesterséges táplálás a gyógyító folyamat része, általa kalóriát, fehérjét, rostot, vitaminokat és nyomelemeket juttatunk a szervezetébe, a legyengült kisállat, ha így etetjük, lassan erőre kap, gyorsabban felépül, a táplálással számos szövődménytől óvhatjuk meg őt!
  A tengerimalac súlyától függően napi 75-120 gr vitaminozott lucerna-, vagy egyéb granulátumot (speciális tengerimalactápot) porrá őrlünk. Egy étkezésre kb. 20 gr őrölt tápot kevés vízzel, ha mód van rá, vörösáfonya levével péppé keverünk, miközben egy kevés probiotikumot (Bio-Lapis vagy Laktiferm port) is hozzáadunk. Ezt egy nagyobb műanyag fecskendőbe tesszük, erre a célra a 3 ml-es, vagyis a 3 köbcentiméteres [cc] fecskendő a legalkalmasabb. A fecskendő kúpos részét - a tű illesztésére szánt részt - használat előtt levágjuk, hogy a hengerbe feltöltött pasztaszerű táplálékot megfelelően adagolhassuk.

Fecskendő

Hogyan etetünk fecskendő segítségével?   Mindig a tengerimalac egyéniségéhez, szokásaihoz igazodunk, egyik akkor nyugodtabb, ha mellünkre helyezzük, a másik inkább az ölünkben ülne szívesen, de akad olyan is, amely akkor érzi biztonságban magát, ha lábaival kemény felületen állhat. Bármely módszert is alkalmaznánk, a tengerimalacot sosem fordítjuk az oldalára vagy a hátára, ülő vagy álló helyzetben kell ennie. Egyik kezünkkel a mellkasa alá nyúlunk (így ülő vagy álló pozícióban marad), közben a másik kezünkben tartott fecskendővel a metszőfogakat (az elől elhelyezkedő fogakat) oldalról gyengéden szétnyitjuk, s ha rágni kezd (a fecskendő végét harapdálja / rágja), a táplálék egy részét lassan a szájába juttatjuk. Ha már nem rág, megállunk, majd kis idő múlva, a fecskendőt megmozgatva, újra rágásra késztetjük, így etetjük. Amíg szájával rágó mozgásokat végez, addig nyel is.
  Itatásra és orvosság adagolására az 1 ml-es (1 ml=1 cc) fecskendő használata ajánlott.
  Ha a tengerimalac egészségi állapota ezt megengedi, később minél kevesebb levet (vizet) adagoljunk a masszába, hogy a tengerimalacot rágásra késztessük. Az őrölt tápba ilyenkor keverhető reszelt alma, reszelt répa, nagyon apróra vágott gyermekláncfű vagy petrezselyem zöldje, répa leve, alma leve stb. Tápláléka rostos növényeket tartalmazzon, mert a rágás serkenti az emésztést, és igénybe veszi a fogakat, ami a tengerimalacnál nagyon fontos!
  A jóval alacsonyabb rosttartalom miatt lehetőleg mellőzzük a kereskedelemben kapható csecsemőknek szánt eledelt (baby-food). Ilyen, növényi tartalmú készítményeket csak akkor használjunk, kevés probiotikummal (Bio-Lapis porral, vagy Laktiferm porral, vagy ha ez sem szerezhető be, gyógyszertárban kapható, 1/4 kapszula Lactobacillus acidophilusszal) és 50 % szőlőcukorral keverve, ha képtelen rágni. Utána, minél hamarabb, de FOKOZATOSAN térjünk át a rostokban gazdag táplálék adagolására, hogy a tengerimalac gyomra és belei átálljanak a rostos élelem fogyasztására.
  A tengerimalacot etessük és itassuk naponta kb. 4-6 alkalommal, mindezt csak addig, amíg egyedül nem eszik, iszik. A fecskendővel való etetés, itatás önmagában nem elegendő a tengerimalac gyógyulásához. A gyógyításhoz állatorvosi kezelés szükséges.1/2

következő oldal 


Ezen az oldalon:
 Ha beteg, forduljunk orvoshoz!
 Haspuffadás, sérült bélflóra
 Napi táplálék- és folyadékszükséglet
 A tengerimalac képtelen hányni!
 A mesterséges táplálás a gyógyító folyamat része!

Mesterséges táplálás - 2. oldal:
 Hasznos tudnivalók
 Kezelési lap
Az orvos által kitöltött kezelési lapok nagyon hasznosak lehetnek, mert így a korábbi vizsgálatok és kezelések adatai bármikor visszakereshetők ill. megtekinthetők.
   Nyomtatható változat (pdf fájl - 72 KB)


Mondovics Geda
Copyright © 2001-2011. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi nyilatkozat