Logo

 FŐLAP

 TÖRTÉNET

 FAJTÁK

 GENETIKA

 SZÍNVÁLTOZATOK

 SZŐRVÁLTOZATOK

 VISELKEDÉS

 ETETÉS

 C-VITAMIN

 GONDOZÁS

 SZAPORODÁS

 BETEGSÉGEK

 FOGPOBLÉMÁK

 ÉLŐSKÖDŐK

 GYIK

 TESZTEK ÉS JÁTÉKOK

  FÓRUM

 LINKEK

 HONLAPTÉRKÉP

 FOTOGALÉRIA


  Aloldalak:

 Tengerimalac-félék
 Tápanyagtáblázat
 Tévhit és valóság
 Fiziológiai adatok
 Mesterséges táplálás
 Tengerimalacok számára tervezett ketrec
 Harap a tengerimalacom
 A ketrec rácsát rágja
 Árva malackák etetése, gondozása
Alapinformációk Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?
   Letölthető, kinyomtatható és szabadon terjeszthető változat, pdf-formátumban (270 KB).

Acrobat Reader olvasóprogram


Érdekes linkek
  Video fájl - malacka ugra-bugra (pop-corn), mérsékeltebb formában:
 - a kisebb méretű változat, wmv - 1.619 KB
 - a nagyobb méretű változat, wmv - 5.569 KB

  Hangok a Világhálón:
 - Állat-, madár- és egyéb hangok


Jellegzetes viselkedések


1/4. oldal 


A természetben a tengerimalacok 5-10 egyedből álló csoportokban élnek, a vadonban ez az életforma előnyös a számukra, mert a túlélés esélyeit növeli.

  E kedves kisemlősök szelídített változataiban is fennmaradt a társas ösztön, ha azt akarjuk, hogy tengerimalacunk jól érezze magát, vegyünk mellé társat. Gyakran halljuk, hogy az egyedül tartott tengerimalac hamar megszelídül, egymaga is jól megvan. Aki ezt állítja, valószínűleg a saját érdekeit tartja szem előtt, még a külön ketrecben, de egymás mellett tartott tengerimalacok is jobban elvannak, mint az egyedül élők. Érezhetik egymás szagát, hallhatják egymás hangját, fontos, hogy saját fajtájukkal olfaktív és auditív kontaktusban maradjanak.
  Mindegyik tengerimalacnak „saját személyisége” van, egyik könnyebben, másik nehezebben barátkozik. Nem akkor (azért) szelídebb, ha (mert) egyedül tartjuk! Akár egyedül él, akár társa van, időre van szüksége, hogy megtanulja, bízhat bennünk, nem kell félnie tőlünk.
  Ha többet foglalkozunk vele, gyakran vesszük kézbe, jutalomfalatokkal magunkhoz csalogatjuk, gyakran az ölünkben etetjük, s beszélünk hozzá, lassan megszelídül.

A kisgazdival az ágyban   Félénksége lassan feloldódik, felismeri hangunkat, bőrünk illatát érezve megnyugszik, s a simogatást, becézést sajátos mormogással jutalmazza. Egy idő után megszokja társaságunkat, s már nem rémül meg, amikor felvesszük.

  Mielőtt kivennénk ketrecéből, Így vegyük fel a tengerimalackáthanggal jelezzük közeledésünket. A tengerimalac hallása nagyon kifinomult, akár a lépéseinket is felismeri, s a másokétól megkülönbözteti. Két kézzel emeljük fel, gyengéden, de határozottan. Egyik kezünkkel nyúljunk a mellkasa alá, a másikkal a hátsó felét fogjuk meg.

  Miért jó két vagy több tengerimalacot tartani? Néhány érv:
    a kölcsönös viszony (interakció) pozitívan hat egészségükre, egymást hallják, szaglásszák, sajátos hangokkal, testi jelekkel kommunikálnak, emocionális állapotukat mindez serkenti;
    általában jobb az étvágyuk, kiegyensúlyozottabb az étrendjük (ha egyikük olyan élelmet fogyaszt, amit a másik eddig valamilyen ok miatt nem evett, az előbbi példáját a „válogatós” vagy az adott eleséget nem ismerő malac is követni fogja, így étrendje változatosabb lesz);
    egymással játszanak, egymást követik, vidámabban járkálnak, szaladgálnak stb.;

  A csapatban szigorú hierarchikus rend uralkodik. Egyetlen, nemileg érett hím áll a hárem élén, a csoportban lévő nőstények pedig egy jól meghatározott rangsor szerint élnek. A domináns nőstény a nőstények között a „főnöknő” szerepét tölti be - ez azt jelenti, hogy közöttük bármikor bárhová mehet, bármelyikük helyét elfoglalhatja, az élelemnél is elsőbbséget élvezhet stb. A soron következő neki engedelmeskedik, de a többi fölött uralkodik (és így tovább). Ez a rangsor nem állandó, bármikor változhat. A változás leginkább a vemhes és/vagy szoptató nostények viselkedésén vehető észre, ezek - állapotuknak köszönhetően - uralkodóvá válnak, még akkor is, ha azelőtt félénkebbek voltak.
  Igen ritkán előfordulhat, hogy erősen domináns vagy agresszív nőstények nem egyeznek, verekednek. A vadonban a hím ilyenkor közbelép, s a konfliktus legtöbbször megoldódik. Ha fogságban két nőstény nem egyezik, tartsuk őket megfigyelés alatt, ha állandóan verekednek, tegyük őket külön. Ha a rangsorban magasabb hatalmi helyzetet betöltő nőstény folyamatosan (állandó jelleggel) zaklatja, háborgatja az alacsonyabb rangú egyént (ez igen ritkán fordul elő), ezzel a magatartással a csapatban lévő nőstényeket is stresszben tartja, ez károsan hat a ketrecben lévők egészségére, ezért az ilyen egyént is ajánlott külön ketrecbe tenni, vagy ráccsal a többiektől elválasztani.
  A kölykökért a csapat minden tagja felelősnek érzi magát, együtt nevelik, gondozzák őket. A szoptató nőstények akár a pótmama szerepét is betöltik, ha a kölyök árva, vagy anyjától nem szophat. A csoporttól eltévedt magányos vagy visító kölyköt a felnőttek bármelyike gondozásba veszi, vagy visszavezeti családjához. E tulajdonságuk miatt rendkívül könnyen társítható egy felnőtt és egy kölyök tengerimalac.

Lépések

1/4

következő oldal 


Ezen az oldalon:
 A társas élet fontossága
 Hogyan vegyük kézbe
 Miért jó két vagy több tengerimalacot tartani?
 A vadonélők viselkedése

A tengerimalac viselkedése - 2. oldal:
 Kedvenceink viselkedése, összeszoktatása
 Semleges helyen történő ismerkedés
 A rangsor kialakulása
 A serdülőkori hatalmi harcról
 Tippek összeszoktatásra

A tengerimalac viselkedése - 3. oldal:
 Hangok - vokális kommunikáció

A tengerimalac viselkedése - 4. oldal:
 Feromonok, szagok, illatok - biokommunikáció
 Testi kommunikáció

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2009. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi nyilatkozat