Logo

 FŐLAP

 TÖRTÉNET

 FAJTÁK

 GENETIKA

 SZÍNVÁLTOZATOK

 SZŐRVÁLTOZATOK

 VISELKEDÉS

 ETETÉS

 C-VITAMIN

 GONDOZÁS

 SZAPORODÁS

 BETEGSÉGEK

 FOGPOBLÉMÁK

 ÉLŐSKÖDŐK

 GYIK

 TESZTEK ÉS JÁTÉKOK

  FÓRUM

 LINKEK

 HONLAPTÉRKÉP

 FOTOGALÉRIA


  Aloldalak:

 Tengerimalac-félék
 Tápanyagtáblázat
 Tévhit és valóság
 Fiziológiai adatok
 Mesterséges táplálás
 Tengerimalacok számára tervezett ketrec
 Harap a tengerimalacom
 A ketrec rácsát rágja
 Árva malackák etetése, gondozásaAlapinformációk Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?
   Letölthető, kinyomtatható és szabadon terjeszthető változat, pdf-formátumban (270 KB).

Acrobat Reader olvasóprogram

Antibiotikumok
A tengerimalac számára mérgező vagy rendkívül veszélyes antibiotikumok, és az alkalmazható készítmények:
    Nyomtatható változat, pdf-formátum (88 KB)


Árva malackák etetése, gondozása

 1/2. oldal 


A tengerimalactej nagy mennyiségben tartalmaz immunglobulinokat, ezek a nagy molekulák a béltraktusba kerülve nem szívódnak fel a vérbe, de a bél nyálkahártyáját bevonva részt vesznek a kórokozók visszaszorításában. Az anyai immunglobulinok átadása a tengerimalacnál (a főemlősökhöz és a nyúlhoz hasonlóan) a magzati élet során, a méhlepényen keresztül történik. Mivel újszülöttként már jelentős mennyiségű anyai immun-készlettel rendelkezik, az árva tengerimalackölyök, ha életképes, mesterséges táplálással viszonylag jó eséllyel felnevelhető, erre azonban csak akkor vállalkozzunk, ha egy másik nősténytől sem szophat.

Gólya hozta malacka  Fontos!
  Ha anyjától nem szophat, s pótmamát sem találunk a számára, mesterségesen csak születése után 24 órával* kezdjük el etetni.

  * A szülés után kiválasztott tej (kolosztrum, vagy más néven előtej, föcstej) összetétele lényegesen eltér a rendes (érett) tengerimalactejtől, több szárazanyagot tartalmaz, igen magas az immunglobulinszintje, és a sok védőanyag mellett olyan hashajtó anyag is található benne, amely az újszülött bélcsatornáját a magzatkorban felhalmozódott salakanyagtól (bélszuroktól) megtisztítja. Ez a salakanyag a bélfelületet betakarja, ezáltal az emésztést meggátolja, ezért az újszülött tengerimalacot, ha anyjától vagy egy másik (lehetőleg nemrégen lefialt) nőstény tengerimalactól nem szophat, születése első napján mesterségesen etetni nem szabad.

  A tengerimalactej összetétele:
  3, 9 % zsírtartalom; 8, 1 % protein; 3, 0 % laktóz;


  A tengerimalactej összetételében különbözik más állatfaj tejétől. A tehéntej a tengerimalac számára nem megfelelő, magas cukortartalma és a benne lévő (fajidegen) fehérje miatt** az árva köly(k)öknek nem adható (főleg a korai időszakban veszélyes). A macskatejpotló tápszer cukortartalma is eléggé magas, tengerimalac etetésére ez sem megfelelő.
  ** A tehéntej és a magas cukortartalmú tejpótlók fogyasztása tengerimalacnál hasmenést okozhat, cukorbetegséget előidéző hatásuk is bizonyított.
  V.C.G. Richardson (Diseases of Domestic Guinea Pigs, 1992) a tehéntej és a tengerimalactej összetételét elemezve figyelmeztet az előbbi káros hatására, s a következőket ajánlja: „... ösztönözzük az árva kölyköket arra, hogy minél hamarabb fogyasszanak szilárd táplálékot, mert ha túl sok tejpótlót kapnak, az árva kölykök igen nagy hányadánál szürkehályog (cataracta) fejlődik ki, elvesztik látásukat.”

  Az árva tengerimalacköly(k)öknek olyan humán bébitápot - 5-6 hónapos kortól fogyasztható terméket - válasszunk, amely a tej mellett 2-4 féle gabonát tartalmaz (megj.: a gabona alapú készítmény lehet gyümölcsízű, vagy a nélküli), és vízzel (!) keverve máris adható.
Uííí, uííí!   A tengerimalac viszonylag fejletten jön a világra, bélcsatornája is igen fejlett. Csak önmagában a tej nem elégséges, és nem egészséges a számára, az árva kölyöknek a növényt is tartalmazó rostos tápszer/élelem fogyasztása ajánlott, ennek emésztése több időt vesz igénybe, jobban laktat és serkenti a beleket. A gyári bébitápszerek az ásványi anyagok és vitaminok mellett jelentős mennyiségű C-vitamint is tartalmaznak, ezért az árva kölyöknek C-vitamint külön adagolni nem szükséges, csak ha az orvos ezt speciel ajánlja.1/2

következő oldal 


Ezen az oldalon:
 A tengerimalactej
 Az árva kölyöknek növényt is tartalmazó rostos tápszert, élelmet!

Árva köly(k)ök etetése, gondozása - 2. oldal:
 Hogyan etessük az árva kölykö(ke)t?
 Az ivar- és végbélnyílás langyos, nedves tamponnal való ingerelése!
 A puha bélsár, az ún. cökotróf
 Árva köly(k)ök mellé nagyobb / felnőtt nőstényt / tengerimalacot!
 A mesterségesen táplált kölykök szőre  Egyéni adatlap a tengerimalac testsúlyának mérésére    Nyomtatható változat (pdf fájl - 65 KB)

  Csoportos adatlap a tengerimalacok testsúlyának mérésére    Nyomtatható változat (pdf fájl - 50 KB)

Kapcsolódó linkek:
  Öt nőstény testsúlya születéstől egyéves korig (png fájl - 32 KB)

  Öt hím testsúlya egyhetes kortól egyéves korig. (png fájl - 32 KB)

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2009. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi nyilatkozat