Logo

 FŐLAP

 TÖRTÉNET

 FAJTÁK

 GENETIKA

 SZÍNVÁLTOZATOK

 SZŐRVÁLTOZATOK

 VISELKEDÉS

 ETETÉS

 C-VITAMIN

 GONDOZÁS

 SZAPORODÁS

 BETEGSÉGEK

 FOGPOBLÉMÁK

 ÉLŐSKÖDŐK

 GYIK

 TESZTEK ÉS JÁTÉKOK

  FÓRUM

 LINKEK

 HONLAPTÉRKÉP

 FOTOGALÉRIA


  Aloldalak:

 Tengerimalac-félék
 Tápanyagtáblázat
 Tévhit és valóság
 Fiziológiai adatok
 Mesterséges táplálás
 Tengerimalacok számára tervezett ketrec
 Harap a tengerimalacom
 A ketrec rácsát rágja
 Árva malackák etetése, gondozásaAlapinformációk Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?
   Letölthető, kinyomtatható és szabadon terjeszthető változat, pdf-formátumban (270 KB).

Acrobat Reader olvasóprogram

Antibiotikumok
A tengerimalac számára mérgező vagy rendkívül veszélyes antibiotikumok, és az alkalmazható készítmények:
    Nyomtatható változat, pdf-formátum (88 KB)

Tévhit és valóság a tengerimalacokról

1/2. oldal 


Mint számos más állattal, úgy a tengerimalacokkal kapcsolatban is igen sok tévhit terjedt el a köztudatban.

   Az egyik általánosan elterjedt tévhit, hogy hímek nem tarthatók együtt, mert verekednek.
    Azt, hogy két vagy több hím hogyan viszonyul egymáshoz, nem annyira a koruk és/vagy a nemük, jobban a személyiségük és az adott környezeti feltételek határozzák meg. A sikeres társítás érdekében mi gazdik sokat tehetünk. A rangsor kialakítása, a személyes tér védelme a csoportban élő állatokra jellemző magatartások. Ha mód van rá, felnőtt hímet kölyökkel, idősebbet fiatalabbal társítsunk, mert a természetes rangsornál - mivel az erősorrend nyilvánvaló - nem alakul ki rangsorvita. Testvérek, hasonló koruak is tarthatók együtt, de e társításokra inkább jellemző, hogy serdülő- vagy felnőtt korban hosszabb-rövidebb ideig tartó átmeneti időszakra a rangsor kialakulása ill. megszerzése érdekében kisebb-nagyobb vitákra sor kerül.
  Alapszabályok: ha két vagy több hímet szeretnénk együtt tartani, ne vigyünk nőstényt a közelükbe, helyezzük őket nagyobb ketrecbe, biztosítsunk számukra elegendő élelmet, mindegyiknek külön etetőtálat és fekvőhelyet, mert ezáltal számos konfliktust megelőzhetünk.
Társak  Fontos! Legyünk türelmesek, ne várjuk el állatainktól, hogy azonnal elfogadják egymást. Ha a társítás nem mindjárt sikeres, ne adjuk fel!
  A semleges helyen történő ismerkedés és fokozatos összeszoktatás hozza meg a sikert, ez egyedektől függően napok vagy hetek (nagyon erős karakterűeknél hónapok) múltán érhető el.

   Az is tévhit, hogy az ivartalanított hím kevésbé agresszív és könnyebben társítható egy másik hímmel.
   Az ivartalanítás a tengerimalac viselkedésében nem hoz változást, az agresszivitás nem ivartalanítással, hanem bizonyos módszerekkel, alapszabályok betartásával, kedvező életkörülmények kialakításával csökkenthető ill. előzhető meg.
Barátok  Hímet ivartalanítani csak nemkívánt vemhességek megelőzése céljából érdemes! Ha nem nőstény(ek) mellett él, ha (!) mód van arra, hogy egy másik vagy több hím mellett éljen, ne ivartalanítsuk a hímet. Az ivartalanítás nem veszélytelen, kedvencünk életét feleslegesen (!) kockázatni nem érdemes.

   Tévedés az azonos nemű tengerimalacok meghágó viselkedését homoszexualításnak vélni!
   A tengerimalac a külső és belső ingerekre reagálva alkalmazkodik környezetéhez. Mivel a megismerés az állatoknál kizárólag érzékszervi, a tengerimalac a hangra, a szagra, az érintésre, az ízre, a képre szorítkozik. Ösztönösen, célirányosan cselekszik. Az ösztruszban lévő nőstény szaga a hímben nemi viselkedést vált ki, a feromon illat a hímet meghágásra ösztönzi. A látszólagos (!) azonosnemű vonzalom a tengerimalacnál nem homoszexuális viselkedés, amit mi nemiségnek vélünk, az lehet hatalmi demonstráció, elfogadás, erőszak, téves érzékelés vagy túlzott kémiai reakció. Nőstényeknél az ivarzó tengerimalac által kibocsátott esztrogén illat a nem fogamzóképes nőstényben is ingert vált(hat) ki, s meghágásra késztet(het)i.
Itt természetes a rangsor  A hím meghágja azonos nemű társát, ha azon - az anyjától frissen elválasztott kölykön, nőstény(ek) ketrecéből átrakott/elhozott hímen - nőstény szagát érzi, s akkor is, ha társa nemét nem képes felismerni (a kölyök nemét vagy az olyan felnőtt hímét, amely védekezésképpen vagy félelemből nem bocsát ki tipikus hím feromont). Azonos neműeknél e viselkedés legtöbbször hatalmi demonstráció, a hím meghágja hím társát, hogy ezzel szociális dominanciáját fejezze ki. Nőstények is megteszik, uralmat vagy érzelmi állapotot (pl. elfogadást) fejeznek ki vele.

   Gyakori tévhit, miszerint az egyedül tartott tengerimalac könnyebben szelídithető, a társ(s)(akk)al élők nehezebben szoknak kézhez.
   (szerkesztés alatt)1/2

következő oldal 


Ezen az oldalon:
 Hímek együtt
 Amikor fölösleges és hatástalan az ivartalanítás
 A meghágó viselkedés homoszexualítás?
 „Egyedül szelídebb” - Egyéni érdek vagy tévhit miatt van magányra ítélve?

Tévhit és valóság a tengerimalacról - 2. oldal:
 A folyadékszükséglet és az ivóvíz
 Válogatós vagy neofób?
 Tévhit a kannibalizmusról
 Büdös vagy mégsem? - Alomcsere, higiénia, egészség
 Tévhit miatt vemhesítve - a petefészekciszta
 Véres vizelet, vérvizelés
 A műtét előtti éheztetésről, koplaltatatásrólMondovics Geda
Copyright © 2001-2009. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi nyilatkozat