Logo

 FŐLAP

 TÖRTÉNET

 FAJTÁK

 GENETIKA

 SZÍNVÁLTOZATOK

 SZŐRVÁLTOZATOK

 VISELKEDÉS

 ETETÉS

 C-VITAMIN

 GONDOZÁS

 SZAPORODÁS

 BETEGSÉGEK

 FOGPOBLÉMÁK

 ÉLŐSKÖDŐK

 GYIK

 TESZTEK ÉS JÁTÉKOK

  FÓRUM

 LINKEK

 HONLAPTÉRKÉP

 FOTOGALÉRIA


  Aloldalak:

 Tengerimalac-félék
 Tápanyagtáblázat
 Tévhit és valóság
 Fiziológiai adatok
 Mesterséges táplálás
 Tengerimalacok számára tervezett ketrec
 Harap a tengerimalacom
 A ketrec rácsát rágja
 Árva malackák etetése, gondozásaAlapinformációk Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?
   Letölthető, kinyomtatható és szabadon terjeszthető változat, pdf-formátumban (270 KB).

Acrobat Reader olvasóprogram


Tengerimalacok élősködők okozta betegségei

Atkák | Tetvek | Gombák | Protozoák | Férgek

 1/5. oldal 


Az élősködők olyan heterotróf élőlények, melyek a gazdaállat testének anyagaiból táplálkoznak, szervezetének működését gyengítik, ellenállóképességét csökkentik, s gyakran tünetekkel jellemezhető betegséget okoznak. A külső élősködőket ektoparazitáknak (epizoáknak), a belső élősködőket pedig entoparazitáknak (entozoáknak) nevezzük.

  A külső- és belső paraziták a környezetből származnak, legtöbbször behurcolással kerülnek be, de egyes esetekben akár eleve jelen vannak, s csak a legyengült szervezetben okoznak kárt. Az élősködők ellen csak úgy védekezhetünk, ha életmódjukat ismerjük.

Vakarózás  Tengerimalacnál bőrbetegséget leginkább a bőr alatt meghúzódó atkák, a bőrre, szőrszálakra telepedő élősködők és a bőrgombák okoznak. A fertőzött kisállat ilyenkor a megszokottnál gyakrabban vakarózik, a szőre nagyobb mennyiségben hull.
  Gyakran nehéz meghatározni, hogy a tengerimalac melyik parazitával fertőzött, nagyobb mennyiségben történő szőrhullás akár más betegség - C-vitaminhiány, hormonzavar, bakteriális fertőzés* , fehérjeszegény táplálék** -, vagy egyes esetekben mechanikai okok - szőrrágás, dörzsölés***, szőrtépdesés - következménye is lehet, ezért az állatorvosi kivizsgálás mindenképpen javasolt.

    * Az egysejtűek bizonyos bőr- vagy egyéb betegségek okozói lehetnek. Ilyen pl. a kokkuszok (gömb alakúak) csoportjába tartozó Staphylococcus (gennykeltő baktérium). Fertőzés esetén a tengerimalac bőrén gyulladás, szőrhullás jelentkezik. Tudnunk kell, hogy puszta jelenléte nem okoz megbetegedést, csak ha a szervezet részéről bizonyos hajlam, fogékonyság mutatkozik.
    ** A fehérjékre, mint szövetképzőkre feltétlenül szükség van, ezt a táplálékban semmiféle más anyag nem helyettesítheti. A 15 %-nál (CP - crude protein) kevesebb fehérjét tartalmazó étrend egyéb problémák mellett szőrhullást is eredményezhet (forrás: John E. Harkness & Joseph E. Wagner: "The Biology And Medicine Of Rabbits And Rodents").
    *** Az elülső lábaknál, a belső felületen egy viszonylag kis terület szőrnélküli, ha e helyen a bőr egészséges, a kopaszság nem betegség, hanem a gyakori tisztálkodás, mosakodás következménye.
    A felnőtt hím tengerimalac hátsó felén, a farokcsont fölött egy kis területen zsírszerű képződmény vehető észre, ez egy kivezetőcsővel bíró mirigy váladéka (leírás itt). Ha e területen a szőr kihull és/vagy a bőrön elváltozást veszünk észre, forduljunk állatorvoshoz.

A tengerimalac köldöke

A has elülső felszinén fekvő heges behúzódás nem elváltozás, daganat vagy seb, ez a tengerimalac köldöke (a nagyításhoz kattints a képre).

  A tengerimalacnál előforduló élősködők legtöbbje specifikus fajta, csak a tengerimalacon él, s egy másik állatfajra vagy az emberre nem jelent veszélyt. Ilyen a Trixacarus caviae (atka), Gliricola porcelli (tetű), és a Chirodiscoides Caviae (atka).

  Az atkák (Acari-k) szabad szemmel alig, vagy nem látható alsóbbrendű állatok. Testük pókszerű, szelvényezetlen. Általában négy pár lábuk van, s két pár (különlegesen módosult) szájszervük, amelyek szúró ormánnyá alakultak. Egy részük félig-meddig, más részük teljesen élősködő.1/5

következő oldal 


Ezen az oldalon:
 Az élősködőkről általában
 Az atkákról

Tengerimalacok parazitás betegségei - 2. oldal:
 Trixacarus caviae, bőratka

Tengerimalacok parazitás betegségei - 3. oldal:
 Chirodiscoides caviae, szőratka
 Cheyletiella Parasitivorax, szőratka
 Psoroptes cuniculi, fülatka
 Demodex caviae, szőrtüszőatka

Tengerimalacok parazitás betegségei - 4. oldal:
 Tetvek
 Parazitaellenes samponnal való fürdetés
 Gombák

Tengerimalacok parazitás betegségei - 5. oldal:
 Protozoák
 FérgekAntibiotikumok
A tengerimalac számára mérgező vagy rendkívül veszélyes antibiotikumok, és az alkalmazható készítmények:
    Nyomtatható változat, pdf-formátum (88 KB)

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2009. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi nyilatkozat