Logo

 FŐLAP

 TÖRTÉNET

 FAJTÁK

 GENETIKA

 SZÍNVÁLTOZATOK

 SZŐRVÁLTOZATOK

 VISELKEDÉS

 ETETÉS

 C-VITAMIN

 GONDOZÁS

 SZAPORODÁS

 BETEGSÉGEK

 FOGPOBLÉMÁK

 ÉLŐSKÖDŐK

 GYIK

 TESZTEK ÉS JÁTÉKOK

  FÓRUM

 LINKEK

 HONLAPTÉRKÉP

 FOTOGALÉRIA


  Aloldalak:

 Tengerimalac-félék
 Tápanyagtáblázat
 Tévhit és valóság
 Fiziológiai adatok
 Mesterséges táplálás
 Tengerimalacok számára tervezett ketrec
 Harap a tengerimalacom
 A ketrec rácsát rágja
 Árva malackák etetése, gondozásaAlapinformációk Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?
   Letölthető, kinyomtatható és szabadon terjeszthető változat, pdf-formátumban (270 KB).

Acrobat Reader olvasóprogram

  Zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és C-vitamintartalma:

   Nyomtatható változat (158 KB)

Hasznos linkek:
  Öt nőstény testsúlya születéstől egyéves korig (png fájl - 32 KB)

  Öt hím testsúlya egyhetes kortól egyéves korig. (png fájl - 32 KB)
Árva malackák etetése, gondozása


 2/2. oldal 


Hogyan etessük az árva kölykö(ke)t?
  Legjobb, ha egyedül, segítség nélkül eszik. Ha nem túl gyenge, eléggé érdeklődő, és nem beteg, megkínálhatjuk úgy, hogy egy egészen pici, lapos tálkába kikeverve eléje tesszük (pl. egy 400 ml-es befőttes üveg fedele e célra kiváló, mert eléggé lapos ahhoz, hogy az orra ne érhessen a tápba, evés közben ne szippanthassa fel). A bébitáp legyen megfelelő hőmérsékletű (langyos-meleg). Annyi - felforralt, majd megfelelő hőmérsékletre lehűlt - vizet adjunk hozzá, hogy fogyasztáskor ne legyen sem túl sűrű, sem túl híg. Mindig frissen kikeverve adjuk, s a higiéniai szabályokat betartva etessük. A vízről (itatásról) se feledkezzünk meg, alkalmanként egy kis natur gyümölcslével is megkínálhatjuk. Ha egyedül nem eszik, nem iszik, cseppentő, ecset vagy pici kanál segítségével próbáljuk meg etetni, itatni. Figyelem! Kölyköt sosem (!) szabad fecskendővel etetni, itatni, mert könnyen megfulladhat, a táplálékot/vizet félrenyelve tüdőgyulladásban elpusztulhat.
  Csak annyi tápszert adjunk neki, amennyit enni hajlandó, erőltetve etetni, itatni nem szabad. A kölyök igényeihez igazodjunk, így hamar megtanuljuk, mennyi táplálékra van szüksége, milyen időközönként adjuk. Az első napokban gyakrabbanAz első napokban, az első héten általában 3-4 óránként ajánlott etetni, éjszaka kb. 5, majd később 6 óra megszakítással úgy, hogy 1-2 napos korában eleinte gyakrabban, majd ahogy telnek-múlnak a napok, s étrendje fokozatosan bővül, bébitápot egyre kevesebbszer kapjon. Széna mindig legyen előtte, ha nem rágcsálja, vigyünk egy-egy szálat a szájához, előbb-utóbb elfogadja. Így a zöldfélékkel, gyümölcsökkel is próbálkozhatunk - ha szükséges, eleinte apróra vágva és/vagy durvára reszelve adjuk.
  A szülést követő napokban a kölykök vizelete és széklete csak anyjuk segítségével, a kölykök végbelét nyalogatja ürül, ezért az ivar- és végbélnyílásukat minden egyes étkezés után (!) egy langyos, nedves tamponnal ingerelnünk kell!

  A puha bélsár, az ún. cökotróf fehérjében gazdag, ennek visszaevésével a tengerimalac értékes fehérjékhez (bennük aminosavakhoz), B-vitaminokhoz jut. Kezdetben a kölykök anyjuk lágy bélsarából esznek, annak végbélnyílását nyalogatják, ez normál bélflórájuk kialakulását segíti elő. Születéskor a bél steril, a baktériumok megtelepedése a szülés folyamán kezdődik, majd a táplálkozástól függően a bélflóra összetétele változik. Míg a szoptatott kölyköknél inkább a tejsavas baktériumok vannak túlsúlyban, a mesterségesen táplált kölykök bélrendszer mikroflórája összetettebb, a kórokozó baktériumok itt nagyobb arányban vannak jelen.

Egy nagyobb tengerimalac társasága   Ha az árva kölykök mellé egy nagyobb/felnőtt nőstényt/tengerimalacot helyezünk, lehetővé tesszük, hogy annak bélsarához hozzájussanak, hozzábújva melegedjenek, s biztonságban érezzék magukat. Nagyon fontos! Az újszülött tengerimalacok hőszabályozása (termoregulációja) nem annyira fejlett, a lehűlés elkerülése végett melegen kell tartani őket, különben elpusztulhatnak. Ha a kölyök egyedüli (nincsenek testvérei), egy nagyobb tengerimalac társasága szinte nélkülözhetetlen, közelsége a kicsi életben maradásának esélyeit jelentősen (!) megnöveli.

  A mesterségesen táplált kölykök szőre nem úgy növekszik, mint az anyatejjel táplálkozó kicsiké. Lényegesen ritkább (némelyiküknél annyira vékonyszálú, hogy egyes részeken szinte kopasznak tűnik - ez leginkább a rozettás malackák forgóinál feltűnő), gyakran fénytelen, száraz és borzolt.
   A normál minőségű szőrnövekedés akkor észlelhető, amikor a kölyök étrendje már változatos, s ő maga is önálló. Később, néhány hónapos korban az árva kölyök szőre már natur fényes, egészséges szálú, és megfelelően sűrű ... Lám, a „rút kiskacsa ” „gyönyörű kis hattyúvá” válik!  


Ne zavarjatok!

Nyomok

 előző oldal

2/2Ezen az oldalon:
 Hogyan etessük az árva kölykö(ke)t?
 Az ivar- és végbélnyílás langyos, nedves tamponnal való ingerelése!
 A puha bélsár, az ún. cökotróf
 Árva köly(k)ök mellé nagyobb / felnőtt nőstényt / tengerimalacot!
 A mesterségesen táplált kölykök szőre

Árva köly(k)ök etetése, gondozása - 1. oldal:
 A tengerimalactej
 Az árva kölyöknek növényt is tartalmazó rostos tápszert, élelmet!Mondovics Geda
Copyright © 2001-2009. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi nyilatkozat