Logo

 FŐLAP

 TÖRTÉNET

 FAJTÁK

 GENETIKA

 SZÍNVÁLTOZATOK

 SZŐRVÁLTOZATOK

 VISELKEDÉS

 ETETÉS

 C-VITAMIN

 GONDOZÁS

 SZAPORODÁS

 BETEGSÉGEK

 FOGPOBLÉMÁK

 ÉLŐSKÖDŐK

 GYIK

 TESZTEK ÉS JÁTÉKOK

  FÓRUM

 LINKEK

 HONLAPTÉRKÉP

 FOTOGALÉRIA


  Aloldalak:

 Tengerimalac-félék
 Tápanyagtáblázat
 Tévhit és valóság
 Fiziológiai adatok
 Mesterséges táplálás
 Tengerimalacok számára tervezett ketrec
 Harap a tengerimalacom
 A ketrec rácsát rágja
 Árva malackák etetése, gondozásaAlapinformációk Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?
   Letölthető, kinyomtatható és szabadon terjeszthető változat, pdf-formátumban (270 KB).

Acrobat Reader olvasóprogram

Antibiotikumok
A tengerimalac számára mérgező vagy rendkívül veszélyes antibiotikumok, és az alkalmazható készítmények:
    Nyomtatható változat, pdf-formátum (88 KB)

  Egyéni adatlap a tengerimalac testsúlyának mérésére    Nyomtatható változat (pdf fájl - 65 KB)

  Csoportos adatlap a tengerimalacok testsúlyának mérésére    Nyomtatható változat (pdf fájl - 50 KB)


Hasznos linkek:
  Öt nőstény testsúlya születéstől egyéves korig (png fájl - 32 KB)

  Öt hím testsúlya egyhetes kortól egyéves korig. (png fájl - 32 KB)


A C-vitamin fontossága


 2/3. oldal 


Az aszkorbinsav az egyik legfontosabb vitamin, számos reakció elősegítője. Antioxidáns hatása fokozza a sejtek regenerációját, közömbösítve a szabadgyököket, elengedhetetlen a kötőszövet fontos alkotójának, a kollagénnek a képződéséhez, fontos szerepe van a sejtlégzésben, növeli az immunrendszer által termelt ellenanyagok szintjét a vérben, és így a szervezet sokkal aktívabban leküzdheti a fertőzéseket, betegségeket. Erősíti az izomszövetet, a hajszálerek falait, segíti a sebek gyógyulását, a kalcium, a vas felszívódását, nélkülözhetetlen a fogak, a fogíny és a csontok egészsége szempontjából. Sokféle enzimet aktivál, részt vesz a mellékvesekéreg-hormonok szintézisében, védelmet nyújt a stressz ellen, nagyobb mennyiségben segíthet egyes rosszindulatú daganatok gyógyításában, csökkenti a szürkehályog kialakulásának a kockázatát stb.

No, bevásároltam... :-)  A legmagasabb C-vitamin tartalma a frissen szedett zöldféléknek, zöldségeknek, gyümölcsöknek van. A skorbut elkerülhető, ha naponta friss zöld füvet adunk a tengerimalacnak. A sárgarépa, különböző zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök váltakozó adagolása az étrendben szintén ajánlott.
  A friss zöld fű C-vitamin-tartalma általában 50 mg/100 gramm.

  Egy felnőtt, átlagos súlyú tengerimalac napi szükséglete kb. 10 mg C-vitamin, kb. 1 mg C-vitamin 100 gr testtömeghez számítva. Ez a mennyiség a nyári időszakban biztosítva van a természetes táplálék - zöldfélék, zöldségek, gyümölcsök - által.

  Ne higgyük, hogy a tengerimalactápokban lévő C-vitamin mennyisége fedezi a tengerimalac napi C-vitamin-szükségletét. Még a raktározás alatt sokat veszíthet értékéből. Ellenőrizzük gyártási idejét, 90 nap után C-vitamin mennyisége jóval kevesebb, mint a csomagoláson feltüntetett. Annyit vásároljunk, amennyi a gyártástól számított 90 napon belül elfogy. A tengerimalactápot hűvös, száraz helyen, 22 C0 alatt tároljuk. Egyes tápok stabil C-vitamint tartalmaznak, a gyakran előforduló vitaminokkal ellentétben ez levegővel érintkezve nem bomlik le, megfelelően tárolva hosszú ideig hatásos.

Elfáradtunk   Télen a C-vitamin fontossága különösen nagy hangsúlyt kap, hiszen ebben az időszakban az elfogyasztott élelem vitamintartalma általában igen alacsony. Ebben az időszakban a tengerimalac étrendje minél több C-vitaminban gazdag zöldfélét, zöldséget és gyümölcsöt tartalmazzon. Ha táplálkozásába nincs kellő mennyiségben beiktatva, szükségessé válik a C-vitamin tabletta vagy cseppek formájában történő adagolása. A szükségletet nagyban befolyásolják a körülmények (rutin, elválasztás, stresszhelyzet, társítás), az állapot (pszichofiziológiai állapot, fertőző betegség, kor, vemhesség), az adagot ezeket figyelembe véve kell meghatározzuk. Egyéntől függően télen a tengerimalacnak C-vitamint kúraszerűen naponta egyszer 7-10 napig, 2-3 naponta egyszer vagy átlagosan legalább hetente egyszer adjunk. Az aszkorbinsavat cseppek formájában (Cebion cseppek), vagy por alakú formában kevés vízzel adagoljuk.

  Fontos!
    A C-vitamint vagy bármilyen gyógyszert ne keverjük az itatójába/ivóvízébe. Amellett, hogy oldat formájában az aszkorbinsav gyorsan oxidálódik, nem tudhatjuk, hogy ily módon elég mennyiség jut-e szervezetébe, ráadásul a víz ízét is megváltoztatja és esetleg arra késztetheti, hogy többé már ne igyon belőle. Nagyon fontos, hogy a tengerimalac tiszta, jóízű vizet kapjon, ez elengedhetetlen az egészséges élethez.
    Oxigén, fény és hő hatására a C-vitamin könnyen bomlik.
    Ha por alakú formában kevés vízzel feloldjuk, ne használjunk klóros vizet! Desztillált vizbe se keverjük, hosszabb távon káros a szervezetre! Használjunk sima vizet.
    Fémtárgyak - vas, réz, cink, alumínium - katalizátorként hatnak, elősegítik az aszkorbinsav oxidációját, kémiai lebomlását.

  Figyelem! A vemhes és szoptató nőstények, a beteg illetve a különböző bőrbetegségben szenvedő tengerimalacok és a növekedésben lévők kétszer, vagy egyes esetekben akár háromszor annyi C-vitamint igényelnek, mint az egészségesek! A C-vitamin-szükséglet ilyenkor 20-30 mg/ttkg. C-vitaminhiányos állapotban a legalább 7-10 napig (!) tartó kezelésnél a napi adag 30, vagy akár 50 mg/ttkg is lehet. Hatásosabb, ha a napi adagot nem egy alkalommal egyszerre, hanem elosztva, naponta kétszer adjuk.

    A túl nagy dózisban adott vagy nagy dózisú C-vitaminhoz hozzászoktatott (!) tengerimalacnál később a normális mennyiségű C vitamin bevitel mellett vitaminhiány, pszeudo-skorbut jelentkezhet, főleg akkor, ha az adag hirtelen csökken.
    Nagy dózisban adagolva a felesleg a vizelettel távozik.
    A hosszú ideig és nagy (!) dózisban adott aszkorbinsav az arra érzékeny egyedeknél hasmenést, enyhe haspuffadást okozhat.

  A lehető legjobb választás: a természetes táplálék. A szintetikus C-vitamin a növényben fellelhető természetes vitaminnak csak izolált részeit tartalmazza. A természetes C-vitaminban az aszkorbinsav többszörösen összetett (poliaszkorbát) formában fordul elő. Mindig részesítsük előnyben a táplálékban természetes formában előforduló vitaminokat.


 előző oldal

2/3

következő oldal 


Ezen az oldalon:
 A sokoldalú C-vitamin
 A napi C-vitamin-szükséglet
 A C-vitamin bomlása már tárolás közben elkezdődik
 Utánpótlás télen
 A C-vitamint ne keverjük az ivóvizébe!
 Adagolás az egyén szükségletei szerint
 A legjobb választás a természetes táplálék

A nélkülözhetetlen C-vitamin - 1. oldal:
 Az aszkorbinsav-szintézis fő helye
 A rettegett kór
 A C-vitamin felfedezése
 Mért aszkorbinsav?
 Aszkorbinsav-termelő képességüket vesztett fajok

A nélkülözhetetlen C-vitamin - 3. oldal:
 C-vitaminban gazdag zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök
 A skorbut tüneteiMondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Minden jog fenntartva.