Logo

 FŐLAP

 TÖRTÉNET

 FAJTÁK

 GENETIKA

 SZÍNVÁLTOZATOK

 SZŐRVÁLTOZATOK

 VISELKEDÉS

 ETETÉS

 C-VITAMIN

 GONDOZÁS

 SZAPORODÁS

 BETEGSÉGEK

 FOGPOBLÉMÁK

 ÉLŐSKÖDŐK

 GYIK

 TESZTEK ÉS JÁTÉKOK

  FÓRUM

 LINKEK

 HONLAPTÉRKÉP

 FOTOGALÉRIA


  Aloldalak:

 Tengerimalac-félék
 Tápanyagtáblázat
 Tévhit és valóság
 Fiziológiai adatok
 Mesterséges táplálás
 Tengerimalacok számára tervezett ketrec
 Harap a tengerimalacom
 A ketrec rácsát rágja
 Árva malackák etetése, gondozása


Alapinformációk Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?
   Letölthető, kinyomtatható és szabadon terjeszthető változat, pdf-formátumban (270 KB).

Acrobat Reader olvasóprogram

Antibiotikumok
A tengerimalac számára mérgező vagy rendkívül veszélyes antibiotikumok, és az alkalmazható készítmények:
    Nyomtatható változat, pdf-formátum (88 KB)

Kapcsolódó linkek:
  History of the Guinea Pig

  The Guinea Pig


Az én történetem

 2/2. oldal 


  A tengerimalacok a perui őslakosok, az inkák házi- és áldozati állatai voltak, ezt számos inka sírban talált mumifikálódott tengerimalac-tetem is tanúsítja.
  Háziasításukra i.e. 5000-ben került sor, az Andok első őslakosai, a barlangokban élő nomád vadász-gyűjtögető törzsek ekkor kezdték élelemtermelés céljából megszelídíteni a láma és az alpaka mellett őket. A perui Moche állam idejéből (kb. i.e. 100-i.sz. 800 között) fennmaradt, növényeket, állatokat, szexuális jeleneteket megformázott kerámiák között tengerimalac agyagfigurát is láthatunk. Az agyagszobrocskát a Larco Herrera kerámiagyűjtőről elnevezett limai múzeumban tekinthetjük meg.

Moche agyagszobrocska
Rafael Larco Herrera Régészeti Múzeum. Lima, Peru

A Cavia aperea tschudii fajt a tengerimalac őseként tartják számon, ennek megszelídített változatai éltek és élnek ma is a perui indián őslakosság háza táján. A hódítóként Peruba érkezett spanyol bevándorlók a helyi indiánok népszerű állatait indiai nyulacskának (conejillo de Indias) nevezték - francia (Cochon d'Inde) és olasz nyelven (porcellino d'India) indiai malacként ismert -, s hódításaik során e kontinensen a tengerimalacokat maguk is élelemként használták.
  A perui bennszülöttek az általuk kitenyésztett változatoknak a cuy nevet adták, az ottani lakosság napjainkban is így nevezi. E termetre nagyobb tengerimalacok átlagos testsúlya 2-3 kg, ritkán egyes példányok a 4 (vagy akár a 4,5) kg-ot is elérik.

Cuy

Első írásos említése 1547-ben történik, ekkor tévesen Santo Domingoi állatként mutatják be. 1613-ban a perui krónikás, Felipe Guaman Poma de Ayala a dél-amerikai kultúrát bemutató írásaiban megemlíti, hogy az inkák minden év júliusában 1000 fehér színű tegerimalacot (a fehér szín volt a legméltóbb az istenekhez) és 100 lámát áldoztak föl Cuzco város főterén, a Huacacapatán. Korábbi perui feljegyzésekben - a „Garcilasso” és Az illatos fűben„Relaciones geograficas de Indias” című folyóiratokban - e kisállatot „indiai tengerinyúlnak” nevezték. 1554-ben Historiae animalium c. munkájában Conrad Gesner svájci természetkutató is „indiai nyulaknak” titulálja őket, mivel abban az időben azt gondolták, hogy megkerülve a Földet Kolumbusz Indiába jutott el. Ennek a tévhitnek köszönhető, hogy az amerikai földrész őslakóit mindmáig indiánoknak nevezik.

  A tengerimalac Európába a XVI. században, holland hajósok révén került, s ezek kitenyésztett változatai a mai háziasított tengerimalacok.
  A malac nevet feltehetőleg a kismalachoz hasonló visító hangja miatt érdemelte ki, s tengerinek azért nevezik, mert a tengerentúlról származik. Hasonló módon a németek, lengyelek, oroszok is így nevezik.

  Angol, holland és román nyelven guineai malacként ismert. Ezen elnevezésnek (guineai) a szakirodalomban háromféle magyarázata kering:
    - hajón szállítva, Afrika nyugati részét, Guineát érintve jutott Európába
    - Angliában guineában (régi angol pénznem) szabták meg az árát
    - hajón szállítva a dél-amerikai Guianát (Guyana) érintve jutott Európába, s ez (guianai - guineai) torzult később.

  Az Egyesült Államokban, az 1770-es években, kedvencként terjedt el.

  Gyógyászati és egyéb kísérletekre a XIX. században az angol változatokat használták, melyek Brazília meg nem telepedett, vadon élő populációiból származtak. Mivel a tengerimalacok a baktériumos fertőzésekre rendkívül érzékenyek, Robert Koch és tanársegédje, Emil Behring a tuberkulózissal, diftériával kapcsolatos tudományos kísérletekre használta őket.

  Természetes környezetükben a tengerimalacok 5-10 egyedből álló csoportokban élnek, és főleg éjszaka aktívak. Nem készítenek maguknak üreget, sziklarepedésekbe, bozótokba bújnak, vagy más állatok elhagyott üregeit foglalják el, s idejük legnagyobb részét dús fűvel benőtt területeken töltik.

  Az eledelért csak a háziasított tengerimalac visít, ezt a feltételes reflexet az emberrel való együttélés alakította ki benne.

        Ha kedved tartja, ismerkedj meg a tengerimalac-félék családjával (az oldalon képek is láthatók!).

Tengerimalacok

 előző oldal

2/2Ezen az oldalon:
 Visszatekintés a múltba - Peru, az őshaza
 Hogyan és mikor került Európába?
 Mért tengeri és mért malac?
 Kísérleti állatként az emberek szolgálatában
 Természetes élőhelyükön

A tengerimalac eredete - 1. oldal:
 Rendszertani besorolás
 A Cavia genusba tartozó fajokMondovics Geda
Copyright © 2001-2013.
Minden jog fenntartva.