Logo

 FŐLAP

 TÖRTÉNET

 FAJTÁK

 GENETIKA

 SZÍNVÁLTOZATOK

 SZŐRVÁLTOZATOK

 VISELKEDÉS

 ETETÉS

 C-VITAMIN

 GONDOZÁS

 SZAPORODÁS

 BETEGSÉGEK

 FOGPOBLÉMÁK

 ÉLŐSKÖDŐK

 GYIK

 TESZTEK ÉS JÁTÉKOK

  FÓRUM

 LINKEK

 HONLAPTÉRKÉP

 FOTOGALÉRIA


  Aloldalak:

 Tengerimalac-félék
 Tápanyagtáblázat
 Tévhit és valóság
 Fiziológiai adatok
 Mesterséges táplálás
 Tengerimalacok számára tervezett ketrec
 Harap a tengerimalacom
 A ketrec rácsát rágja
 Árva malackák etetése, gondozása

Kapcsolódó linkek:
 Chin Sling :: A Revolutionary New Treatment - Forradalmian új terápiás kezelés
 Malocclusions in guinea pigs, chinchillas and rabbits - Malokklúzió tengerimalacoknál, csincsilláknál és nyulaknál


  Egyéni adatlap a tengerimalac testsúlyának mérésére    Nyomtatható változat (pdf fájl - 65 KB)

  Csoportos adatlap a tengerimalacok testsúlyának mérésére    Nyomtatható változat (pdf fájl - 50 KB) 2/2. oldal 


Elongált gyökerek
  Egyes esetekben a nyitott gyökér a fogínybe hosszan, mélyen benőhet, benyúlhat (lásd: elongated root). Alul, az állkapocsnál néha ez enyhe kidudorodásként kitapintható, felül nyomást gyakorolhat a szemre, mely emiatt kidülled, könnyezik, megduzzad, gyulladást vagy egyéb problémát okozhat. Ilyen esetben a fogakat kissé rövidebbre kell visszavágni, a fogtúlnövésnél visszavágotthoz viszonyítva, hogy kompenzálja a nyitott gyökerek állkapocsba való rendellenes megnyúlását, hosszabbodását.

  Temporomandibuláris rendellenességek
  A tengerimalac halántékcsonti-állkapcsi (temporomandibuláris) izülete rágás alatt nyomásnak van kitéve. Sérülés következtében, az állkapocsba mélyedő megnyúlt gyökér miatt, vagy fogtúlnövés esetén az állkapcsok körül a túlzott nyomás miatt feszülés alakulhat ki. Az állkapocs helytelen állása és/vagy a fogsor rossz illeszkedése miatt az ín és/vagy rágóizom ellazulhat, elsorvadhat. Ez nem csak következménye, némely esetben maga az állkapocs-izület (temporomandibularis izület) és a rágóizmok működési zavarai lehetnek kiváltói a fogtúlnövésnek. A tengerimalac nehezen nyitja a száját, állkapcsát nem képes teljesen összecsukni, ezért a szája kissé nyitva marad, enyhe vagy súlyos fájdalmat érez, képtelen enni vagy étvágytalan, kedvetlen, napról-napra fogy.

  Mindkét esetben segíthet a számos országban már sikeresen alkalmazott állkapocs-rögzítő, melyet a tengerimalacnál a fogak visszavágása (és/vagy esetenként egyéb korrekciók elvégzése) után, ideiglenesen, orvosi javaslatra, bizonyos időközönként alkalmazni kell. Ezáltal az izomfeszülés enyhül, az izmok pihennek és felépülhetnek. A terápiát masszázzsal kell kiegészíteni. Gyakran már egy hét után látványos a javulás.
  Az állkapocs-rögzítő Neoprene elasztikus anyagból Velcro pánttal kiegészítve készíthető el, ez az alsó állkapcsot stabilan tartja és segíti abban, hogy az alsó és felső állkapocs rágáskor megfelelő módon érjen össze, ugyanakkor jó hatással van az inakra, rágóizmokra. Úgy kell rögzíteni, hogy biztosítsa a könnyű mozgást, rágást. A két tágabb (!) lyuk azért szükséges, hogy a fülek szabadon maradjanak, semmiképp ne szoruljanak, még a fültöveknél sem, mert ha ez történne, megdagadnának.

  A rágóizmokat minden nap tornáztatni kell. Elektromos fogkefe segítségével jól lehet masszírozni, serkenteni, a kefe forgó-oszcilláló mozgása az izmokat erősíti, fejleszti. Naponta két alkalommal 2-2 percet mindkét oldalon, majd finoman az álla alatt is (nyelvizom). Minden esetben az orvos véleményét kell kikérni, csak ő állapíthatja meg, hogy szükség van-e erre, javasolja-e ezt a fajta kezelést, és ha igen, mennyi időre, és milyen időközönként leszedve majd ismét rögzítve. Csak akkor alkalmazzuk, ha az orvos ajánlja.

  Ha a fogtúlnövés gyanuja fennáll, a pontos diagnózis megállapítására az alapos kivizsgálás mellett röntgen vagy mágneses rezonancia (MRI) vizsgálat is szükséges.

  A tengerimalacok elülső fogainak hossza egyénenként változó. Ha az egyéni jellegzetességeket nem vesszük figyelembe, lehet, hogy a hosszabb metszőfogat - mely az adott malacnál éppen a megfelelő rágást biztosítja - mi fogtúlnövésnek véljük (és feleslegesen rövidebbre vágatjuk). Fogtúlnövés gyanúja esetén a tengerimalac legjobban úgy monitorizálható, ha gyakrabban mérjük testsúlyát.

  A táplálkozás típusa nagyban meghatározza a fogak kopását, rostban gazdag étrenddel, széna adagolásával védjük meg kisállatainkat a fogak túlnövésétől. A tengerimalac előtt mindig legyen megfelelő mennyiségű széna (és víz is!), hogy ebből bármikor kedve szerint fogyasszon.

  Mesterséges táplálás: a beteg, étvágytalan tengerimalac fecskendővel való etetéséről itt olvashatsz.


 előző oldal

2/2Ezen az oldalon:
 Megnyúlt gyökerek
 Egyéb rendellenességek
 Állkapocs-rögzítő, terápiás kezelésként
 Rágóizmok tornáztatása, serkentése

A tengerimalac fogazata és annak rendellenességei - 1. oldal:
 A rágcsálók fogazata
 A tengerimalac fogai és a rágás
 Fogtörés
 A fogak túlnövéseMondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Minden jog fenntartva.