Logo

 FŐLAP

 TÖRTÉNET

 FAJTÁK

 GENETIKA

 SZÍNVÁLTOZATOK

 SZŐRVÁLTOZATOK

 VISELKEDÉS

 ETETÉS

 C-VITAMIN

 GONDOZÁS

 SZAPORODÁS

 BETEGSÉGEK

 FOGPOBLÉMÁK

 ÉLŐSKÖDŐK

 GYIK

 TESZTEK ÉS JÁTÉKOK

  FÓRUM

 LINKEK

 HONLAPTÉRKÉP

 FOTOGALÉRIA


  Aloldalak:

 Tengerimalac-félék
 Tápanyagtáblázat
 Tévhit és valóság
 Fiziológiai adatok
 Mesterséges táplálás
 Tengerimalacok számára tervezett ketrec
 Harap a tengerimalacom
 A ketrec rácsát rágja
 Árva malackák etetése, gondozása


Alapinformációk Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?
   Letölthető, kinyomtatható és szabadon terjeszthető változat, pdf-formátumban (270 KB).

Acrobat Reader olvasóprogram

Antibiotikumok
A tengerimalac számára mérgező vagy rendkívül veszélyes antibiotikumok, és az alkalmazható készítmények:
    Nyomtatható változat, pdf-formátum (88 KB)Harap a tengerimalacom


 2/2. oldal 


 Talán fájdalma van
  Atkás vagy egyéb fertőzés esetén a simogatás, a becézgetés a tengerimalacnak kellemetlen és/vagy fájdalmas lehet. Az atkás tengerimalac bőre érzékeny. Megtörténhet, hogy harapással, harapdálással próbál a kellemetlen érzéstől szabadulni. Ez ilyenkor egy természetes reakció, hiszen a kezünket, az érintésünket a fájdalominger forrásának véli. A bőratka szabad szemmel nem (!) látható, ezért a fertőzés nem mindig nyilvánvaló. Ha a megszokottnál gyakrabban vakarózik vagy egyéb betegségre utaló tünetek jelentkeznek nála, az orvos segítségét kell kérnünk.
  Ha tengerimalacunk idősebb korban kezd harapni, és/vagy szinte minden tárgyat, kelléket harapdál, mindenképpen (!) vizsgáltassuk ki, mert lehet, hogy fogtúlnövése van. Egyes tengerimalacok harapással, tárgyak harapdálásával próbálják a fájdalmat enyhíteni. Ha zápfogai túl hosszúra és/vagy nem megfelelő irányba nőnek, ha a megnövekedett fogak miatt rágni/nyelni nem vagy csak nehezen tud, megkísérli ezt valamiképpen korrigálni. A fogtúlnövés alattomos és gyakran nehezen felismerhető betegség, ha a kisállatot nem kezeltetjük, ezzel halálra ítéljük.

Gyere, sétáljunk egyet... Inkább társával maradna, vagy nem jó a közérzete
  Lehet, hogy nem érzi jól magát, vagy valami miatt kedvetlen. Nem várhatjuk el tőle, hogy közeledésünket bármikor örömmel vegye. Megtörténhet, hogy éppen fáradt, vagy csak egyszerűen nincs kedve simogatásra, inkább ketrecében maradna, pihenne, vagy társához menne, vele szaladgálna. Akkor is viselkedhet így, ha nem megfelelő a környezete, túl kicsi ketrecben él, mozgástere szűk, arra van kényszerítve, hogy egyedül éljen, nagyon ritkán vagy sosem sétálhat ketrecén kívül, vagy unatkozik - nagyon sokat fekszik/alszik -, mert ingerszegény ** környezetben él.

  ** Egy nagyobb, tágasabb ketrecben is unatkozhat (fajtársak mellett is!), ha ebben nincs aktivitásra ösztönző kellék, búvóhely és/vagy érdekes akadály, játék, amely mozgásra, járkálásra késztethetné.
  Nem szereti, ha felveszik, vagy egy kis becézgetés után már szabadulna, menne? Az ilyen egyént kézhez szokott tengerimalac(ok) társaságában jó tartani. Eleinte csak társával együtt vegyük fel. Annak nyugodt viselkedését látva lassan megváltozik, egy idő után kezes lesz.

   Serdülőkorban van, és/vagy így fejezi ki dominanciáját
  Serdülőkorban (3-5 hónapos korban) a vezérségre törő egyed néha harapással kísérli meg megfélemlíteni társát. Én vagyok az úr a háznál!Némelyiknél lázadás jeleként a gazdival szemben is megnyilvánulhat, így fejezve ki azt, hogy „Én vagyok az úr a háznál”. Ahogy nő, fejlődik, e viselkedése változik, és egyéniségtől függően néhány hét/hónap alatt, vagy legkésőbb egyéves korára megszűnik. Legyünk vele türelmesek, következetesek, a szeretet, a törődés meghozza gyümölcsét. Amikor megharap, ne tegyük le mindjárt, kicsit még tartsuk kézben, különben a két ingert egy idő után társítani fogja („ha én harapok, akkor letesznek”). Ha harapni próbál, nyújtsuk tenyerünket feléje, ezt nem tudja fogai közé kapni. Ha megharap, figyelmeztetésképpen, gyors mozdulattal a nyakához kaphatunk, és ujjunkkal bőrét/szőrét egy picit (csak gyengén) meghúzva - ily módon a kölykét fenyítő tengerimalac mamát utánozva -, határozott „Nem!”-et mondva (nem kiáltva) a kis akaratost „móresre” taníthatjuk. Jó trükk lehet az is, ha egy olyan anyagot teszünk a ketrecébe/fekvőhelyére, melyen a mi szagunkat érzi.
  A tengerimalacra sose kiabáljunk, mert ezzel csak félelmet keltünk benne, és ne büntessük/bántsuk, mert nem fogja megérteni, mért tesszük. Így csak fájdalmat okoznánk neki, és elvesztenénk bizalmát.

   Lehet, hogy csak ilyen a természete?  Nem!
  A tengerimalac nem harapós. Jó körülmények között tartott, fajtárs(s)(akk)al élő, kellően szocializált tengerimalacnál e viselkedés rendkívül szokatlan. Mit tegyünk, ha ilyen tengerimalac kerül hozzánk? Foglalkozzunk többet vele. Ne vegyük fel mindjárt, eleinte csak a kezünket tegyük minél gyakrabban a ketrecbe, de ne fogjuk meg. Várjunk, míg magától odajön, s a felkínált finom falato(ka)t kezünkből kiveszi. Ha kezünk közelségét már elviseli, vegyük ki. Úgy tartsuk ölben/a mellünkön, hogy kényelmesen elférjen, biztonságban érezze magát, nyugodt, (viszonylag) csendes környezetben legyen.
Jó modorú malackák :-)  A tengerimalacok eltanulják egymás viselkedését. Különösen a kölykök figyelik, lesik nagyobb társaikat. Nagyon sokat segít, ha élénk természetű, szelíd viselkedésű tengerimalac(ok) mellé tesszük. Stresszmentes környezetben, „jó modorú” társ(ak) mellett, megfelelő gondozással, szelídítéssel magatartása megváltozik.


 előző oldal

2/2Ezen az oldalon:
 Talán fájdalma van
 Inkább társával maradna, vagy nem jó a közérzete
 Serdülőkorban van, és/vagy így fejezi ki dominanciáját
 Lehet, hogy csak ilyen a természete?

Harap a tengerimalacom - 1. oldal:
 Jelzésértékű cselekedet
 Harap vagy harapdál?
 Lehet, hogy fél
 Szükségletét szeretné elvégezni
 Bizonyos testrészére érzékeny
Mondovics Geda
Copyright © 2001-2009. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi nyilatkozat