Logo

 FŐLAP

 TÖRTÉNET

 FAJTÁK

 GENETIKA

 SZÍNVÁLTOZATOK

 SZŐRVÁLTOZATOK

 VISELKEDÉS

 ETETÉS

 C-VITAMIN

 GONDOZÁS

 SZAPORODÁS

 BETEGSÉGEK

 FOGPOBLÉMÁK

 ÉLŐSKÖDŐK

 GYIK

 TESZTEK ÉS JÁTÉKOK

  FÓRUM

 LINKEK

 HONLAPTÉRKÉP

 FOTOGALÉRIA


  Aloldalak:

 Tengerimalac-félék
 Tápanyagtáblázat
 Tévhit és valóság
 Fiziológiai adatok
 Mesterséges táplálás
 Tengerimalacok számára tervezett ketrec
 Harap a tengerimalacom
 A ketrec rácsát rágja
 Árva malackák etetése, gondozásaAlapinformációk Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?
   Letölthető, kinyomtatható és szabadon terjeszthető változat, pdf-formátumban (270 KB).

Acrobat Reader olvasóprogram

Antibiotikumok
A tengerimalac számára mérgező vagy rendkívül veszélyes antibiotikumok, és az alkalmazható készítmények:
    Nyomtatható változat, pdf-formátum (88 KB)


Kapcsolódó linkek
 Guinea Pig Picture Gallery  - Képek fajtatiszta tengerimalacokról
 Sigi's Sauhaufen honlapja  - Tengerimalac-fajták a Rassen oldalon

Tengerimalac-fajták

 2/3. oldal 


Színváltozatok (non-self):
Ebben a kategóriában a színek eloszlása a meghatározó. A hivatalos elnevezés szerint az egynél több színűeket a következőképpen osztályozzuk:
      Aguti (Agouti): Az arany-aguti (Golden Agouti) szín a tengerimalacok vad színe, a Cavia porcellus vad őse is ilyen színű volt. Minden egyes szőrszál terminális vagy szubterminális sávja vörös, a fennmaradó rész pedig fekete, a hasán lévő szőrszálakat leszámítva, melyek egyszínűek, vörösek. Elmondhatjuk tehát, hogy az arany-aguti szín minden egyes szőrszálon úgy jelentkezik (a hason lévő szőrszálakat leszámítva), hogy a szőrszál test felé eső részén egy szélesebb sáv fekete, kívül pedig vörös, vagy jelentkezhet úgy is (legtöbbször ilyen), hogy a szőrszál test felé eső részén egy szélesebb sáv fekete, majd egy keskenyebb, vörös sáv következik, s közvetlenül a végén a szőrszál ismét fekete.
      Az ezüst-aguti (Silver Agouti) tengerimalacnál a színeződés az arany-agutihoz hasonló, azzal a különbséggel, hogy a szőrszálakon lévő vörös színű sávot a fehér váltja fel (a vörös szín fehérre hígul), s a hasán a szőrszálak a fenti szabálynak megfelelően egyszínűek, fehérek. A gén (crcr allélpár), amely a vöröset fehérre hígítja, a fekete pigmentre is hatással van, így az sötét szépia színű lesz (vagyis mélyszürke színű).
      Fahéj-aguti (Cinnamon Agouti): A szőrszál test felé eső részén egy szélesebb sáv barna (csokoládé színű), majd egy keskenyebb, fehér sáv következik, s közvetlenül a végén a szőrszál ismét barna (csokoládé színű). A hasán a szőrszálak egyszínűek, fehérek. Mondhatjuk azt is, hogy a fahéj aguti tengerimalac az ezüst-aguti „csokoládé változata” (bb allélpár).
      Lazac-aguti (Salmon-aguti): a szőrszál test felé eső részén egy szélesebb sáv lila, majd egy keskenyebb, arany (golden) sáv következik, s közvetlenül a végén a szőrszál ismét lila. A hasán a szőrszálak aranyszínűek.
      Krém-aguti (Creme Agouti): A szőrszál test felé eső részén egy szélesebb sáv barna (csokoládé színű), majd egy keskenyebb, krémszínű sáv következik, s közvetlenül a végén a szőrszál ismét barna. A hasán a szőrszálak egyszínűek (krém).
    A felsoroltakon kívül még számos színkombináció lehetséges.
      Egységes aguti, szolid-aguti (Solid Agouti): Az agutihoz hasonló, ettől csak abban tér el, hogy az egységes agutinak a teljes testfelületén, vagyis a hasán is kétszínűek, sávozottak a szőrszálak. A színkombinációk az agutihoz hasonlók, azonban az egységes kifejezést mindig meg kell említeni.
      Argente: A szőrszálakon a színezés az agutival megegyező sávelosztásban jelentkezik. A különböző argente színek is az arany-aguti szín módosulásai, ennek bizonyos hígított változatai. Röviden fogalmazva - az argente az aguti vörös szemű változata.
    Néhány argente változat (nem teljes felsorolás, nagyon sok színkombináció lehetséges):
      Arany-argente (Golden Argente): A fekete szín hígul, minden egyes szőrszál test felé eső részén egy szélesebb sáv barna, a következő, kissé keskenyebb sáv vörös, majd a végén a szőrszál ismét barna. A hasán a szőrszálak vörösek.
      Lila-fehér-argente (Lilac White Argente): A szőrszál test felé eső részén egy szélesebb sáv lila, majd egy keskenyebb, fehér sáv következik, s közvetlenül a végén a szőrszál ismét lila. A hasán a szőrszálak egyszínuek (fehér).
       Palakék-fehér-argente (Slate-blue White Argente): Egészen különleges szín, a P lokusz pr (egyes szakirodalomban pg allélként is jelölik) allélja a fekete pigmentet szürkés színűre hígítja, s így e szín kissé kékesnek tűnik. A szem vörös, minden egyes szőrszál test felé eső része és a vége ilyen palakék színű, a közte lévő keskenyebb sáv pedig fehér. A hasán a szőrszálak egyszínűek, fehérek.
      Cser (Tan): a testfelületen a tengerimalac szőre fekete színű vagy e sornak valamelyik árnyalatát mutatja, a hasi oldalon pedig vörös vagy e sornak egyik színe. A hason lévő szín a fülek belső oldalán, és a fülek, az orrlyukak és a szemek körül is megjelenik, és ilyen színű sáv húzódik végig kétoldalt az álltól kiindulva a szájzugokig. A cser színváltozatoknál is ugyanazok a színkombinációk találhatók meg, mint az aguti és argente tengerimalacoknál.

      Teknőctarka (Tortoiseshell): Szőre kétszínű, vörös és fekete. A színek váltakozva, foltokban jelennek meg. Ezek nagysága és elhelyeződése nem megszabott, viszont fontos, hogy jól elkülönüljenek egymástól. Kiváló teknőctarka akkor, ha a színek a test két oldalán úgy váltakoznak, mintha a tengerimalac testének teljes hosszán, a hátgerince mentén, egy képzeletbeli vonal futna végig.
      Brindle: A teknőctarkához hasonló, a különbség, sok kis módosító gén hatása miatt, csak a színek elrendeződésében nyilvánul meg. A Brindle tengerimalac teljes testfelületén, tehát a fején és végtagokon is, a fekete és vörös szín egyenletes keveredése a kívánatos - a márványos törzséhez hasonló keveredés.
      Japán (Japanese): A Brindlehez hasonló, eltérés, sok kis módosító gén hatása miatt, itt is csak a színek elrendeződésében van. A japán tengerimalacnál a vörös és fekete színek csíkokban jelennek meg. Mindkét változat (brindle, japán) a teknőctarkák kategóriájába tartozik.
      Bikolor (Bicolour): A bikolor tengerimalac szőrén két szín található, ezek közül egyik sem lehet fehér (!), továbbá nem lehet vörös és fekete, mert ezek az előbb felsorolt teknőctarka kategóriába tartoznak. Bikolornak nevezhető, ha szőrén a vörös és/vagy fekete szín hígított változatai jelennek meg, vagy a fekete szín helyett valamilyen aguti szín van.
      Teknőctarka és fehér (Tortoiseshell and white): Mint neve is jelzi, szőrén a vörös és fekete szín mellett a fehér is megjelenik, s kiválónak számít, ha az egymástól jól elkülönülő színek a test két oldalán úgy váltakoznak, hogy ezek egy képzeletbeli vonalat képeznek a tengerimalac testének teljes hosszán, a hátgerince mentén.
      Trikolor (Tricolour): Szőrén három szín található, ezek közül az egyik fehér. Nem lehet vörös és fekete fehérrel, mert ez a „teknőctarka és fehér” kategória. Trikolornak számít, ha a fehér szín mellett szőrén a vörös és/vagy fekete szín hígított változatai jelennek meg, vagy a fehér mellett egyik-másik szín valamilyen aguti színnel társul (pl. trikolórnak számít a csokoládébarna-krém-fehér, aranyaguti-vörös-fehér stb.).
      Szarka (Magpie): Szőre fekete, fehér, és fekete-fehér mintás, vagy a fekete helyett annak hígított változatával megjelenő minta.
      Harlekin (Harlequin): Fekete, sárga, és fekete-sárga mintás tengerimalac. A sárga helyett annak hígított változata is megjelenhet, a tengerimalac szőre ekkor csokoládébarna, krém, és csokoládébarna-krém mintázatú.
      Dalmata (Dalmatian): A dalmata tengerimalac fehér színű törzsén apró színes pöttyök találhatók. Feje és végtagjai a pöttyökkel megegyező színűek, kivéve az orrán végighúzódó fehér sávot. A dalmatánál nincs kikötve, milyen színnek kell társulnia a fehér mellé, de az erőteljesebb színű, és törzsén jól elkülönülő pöttyökkel rendelkező dalmata a legmegfelelőbb.
     Fontos! Az Rsrs (egyesek Rnrn-nek jelölik) allélpár esetében az Rs allél felelős a dalmata és márványos megjelenítésért, a gén egy mutáció során jött létre és az S lokusz „márványos faktorának” is nevezik. Mivel az RsRs allélpár letális gén, dalmatát dalmatával sosem szabad pároztatni. Ha dalmatát (Rsrs) egyszínű tengerimalaccal (rsrs) párosítunk, az utód nem lesz homozigóta domináns, vagyis nem lesz torzszülött. A letális gént hordozó egyedek általában fehér színűek, szemük kicsi, vagy egyáltalán nincs szemük. Az egyszínű (nem fehér) tengerimalac színe befolyásolja a fej, a végtagok és a pöttyök színét, ezért pl. fekete dalmatát célszerűbb fekete egyszínűvel párosítani, csokoládé dalmatát csokoládé egyszínűvel stb.

      Márványos (Roan): A dalmatához hasonló (Rsrs allélpár), azzal a különbséggel, márványoshogy a törzsén a fehér és színes szőrszálak egyenletesen keverednek. Feje és végtagjai színesek. A márványozottságért az Rs gén felelős, az allél egy mutáció eredménye.  A dalmatánál leírtak a márványozottra is érvényesek! Az RsRs allélpár letális gén!)
      Himalája (Himalayan): Az orron, a füleken és a lábakon ún. akromelániás jegyeket viselő, fehér színű tengerimalacot himalájának nevezzük. A himalája színt okozó gének (caca allélpár, egyesek chch-ként is jelölik) a vörös színt fehérre hígítják, a feketét pedig foltok formájában az orra, fülekre és végtagokra, vagyis a „végekre” korlátozzák. Az írisz és retina pigmenthiánya miatt a szem piros színű lesz. A gének a pigmentet csak viszonylag alacsonyabb homérsékleten jelenítik meg, az akromelániás jegyek a magasabb testhőmérséklet miatt az újszülött tengerimalacokon még nem láthatók, a születést követő néhány napon belül viszont megjelennek a „végeken”. A himalája tengerimalacok akromelániás jegyei a környezeti homérséklettől függően változnak, alacsonyabb hőmérsékleten nagyobbak, magasabb hőmérsékleten (pl. nyáron) kisebbek.
      Holland (Dutch): A holland tengerimalac szőre kétszínű, az egyik szín mindig fehér. A fej mindkét oldala (beleértve a füleket is), a törzs hátulsó fele és a hátulsó lábak színesek. A hátsó lábakon a színezés kb. 1, 5 cm-re a karmoktól véget ér. Ez olyan hatást kelt, mintha fehér zoknit viselne.
    Létezik egy szőrváltozat, amelyet erős csillogása miatt szatén (Satin) szőrzetnek neveznek. E tulajdonság bármely színben és szőrtípusban megjelenhet, a szőrszálak vékonyabbak és a normál szőrzethez viszonyítva sűrűbben nőnek. A szatén tengerimalac egyes szőrszálai üregesek, szőrének csillogása ennek köszönhető.


  előző oldal

2/3

következő oldal 


Ezen az oldalon:
 Színváltozatok

Tengerimalac fajták - 1. oldal:
 Rövidszőrűek
 Rövidszőrű rozettások
 Egyéb fajták

Tengerimalac fajták - 3. oldal:
 A tenyésztés kezdetei Európában, törzskönyvezés
Mondovics Geda
Copyright © 2001-2011.
Minden jog fenntartva.