Logo

 FŐLAP

 TÖRTÉNET

 FAJTÁK

 GENETIKA

 SZÍNVÁLTOZATOK

 SZŐRVÁLTOZATOK

 VISELKEDÉS

 ETETÉS

 C-VITAMIN

 GONDOZÁS

 SZAPORODÁS

 BETEGSÉGEK

 FOGPOBLÉMÁK

 ÉLŐSKÖDŐK

 GYIK

 TESZTEK ÉS JÁTÉKOK

  FÓRUM

 LINKEK

 HONLAPTÉRKÉP

 FOTOGALÉRIA


Ajánlott linkek
 Tengerimalac - linkgyűjtemény  - Tenyésztők doboz!
  Magyar Tengerimalac Klub
  A tengerimalacok helyzete a díszállat-boltokban
  Cavia Klub, Románia
  Inka és Impala tenyészet, Románia

Tengerimalac-fajták

 3/3. oldal 


Amerika fölfedezése után az Európába került tengerimalac e kontinensen mindenütt elterjedt, alakja és nagysága a tenyésztés módja szerint változott.

    Küllemi szempontok alapján a tengerimalacok tenyésztése a XX. század második felében a brit szigeteken kezdődött, itt számos fajtát alakítottak ki és fejlesztettek tovább. Angliából az Egyesült Államokba, Ausztráliába, és Európa számos országába eljutottak. Egyes fajták, színvariánsok megjelenése a gondos tenyésztési program mellett véletlen genetikai változásoknak is köszönhető. Ilyen spontán mutáció eredményeként jelent meg a kopasz tengerimalac is, melynek két változatát ismerjük (részletesebb leírást itt találsz).

    Napjainkban is keletkeznek új fajták, a meglévők pedig folyamatosan fejlődnek igen gazdag szőr- és színváltozatok kombinációit adva.

    A fajtatiszta tengerimalacokat törzskönyvezik, ezek más fajtatiszta állatokhoz hasonlóan kiállításokon is szerepelnek. A fajtákat az adott ország szabványai szerint bírálják el, ez igen keveset tér el az általánosan elfogadott brit standardtól, melyet a „National Cavy Club” ad ki.

    A standard sehol sem állandó, időnként (általában ötévenként, vagy akkor, amikor az adott fajta állománya ezt megköveteli) újrafogalmazzák, vagy kisebb módosításokat végeznek rajta.


Fajtatiszta tengerimalacok

  előző oldal

3/3Ezen az oldalon:
 A tenyésztés kezdetei Európában, törzskönyvezés

Tengerimalac fajták - 1. oldal:
 Rövidszőrűek
 Rövidszőrű rozettások
 Egyéb fajták

Tengerimalac fajták - 2. oldal:
 Színváltozatok


Mondovics Geda
Copyright © 2001-2011.
Minden jog fenntartva.

Tengerimalac-félék : Tápanyagtáblázat : Tévhit és valóság : Fiziológiai adatok : Mesterséges táplálás : Tengerimalacok számára tervezett ketrec : Harap a tengerimalacom : A ketrec rácsát rágja : Árva malackák etetése, gondozása