Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani



Porcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader

Antibiotice
Antibiotice cu efecte toxice si/sau fatale pentru porcusori, si cele care se pot administra lor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (56 KB)


  Valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe:

   Versiunea pentru tiparire (160 KB)

  Fisa individuala ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorului

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 45 KB)

  Fisa comuna ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorilor

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Legatura:
 Aparatul genital - imagini foto How to SEX a Guinea Pig
  Sexing Guinea Pigs

  Femela in estru (calduri): Cavy in estrous


Intrebari frecvente

pagina 1/3. 


 Cum este bine sa hranesc porcusorul, de cate ori pe zi?
  La hranire se va tine cont de varsta, greutatea si starea de sanatate a porcusorului. Fanul si apa vor fi mereu accesibile. Incepand din primavara si pana in toamna hranirea se va face de trei ori pe zi. Hrana speciala pentru porcusori va primi odata pe zi - in cazul hranirii cu seminte de cereale se va proceda dupa cele scrise la pagina Hranire. O alimentatie echilibrata realizeaza un aport adecvat de vitamine. Pe langa iarba verde proaspata e bine sa primeasca diferite verdeturi, legume, fructe in asa fel, incat la fiecare masa sa-i fie oferit doar un singur fel dintre acestea, mereu diversificat. Ii vom oferi o portie care poate manca in aprox. o ora, pentru a nu consuma alimente alterate. In perioada iernii hranirea unui porcusor adult se va face de doua ori pe zi.

   Am primit diferite sfaturi contradictorii despre hranirea cu verdeturi, sa-i dau castravetele fara coaja, sa nu-i dau frunza de gulii, deoarece ii provoaca diaree etc.
  Verdeturile murdare si/sau cele tratate cu pesticide/insecticide pot provoca diaree, efecte toxice. Diareea se poate instala si atunci cand primeste diferitele verdeturi, fructe in cantitati mari si/sau prea des (altele decat iarba verde proaspata si ea treptat introdusa). Daca ii dam castravetele fara coaja, ii vom priva organismul de o cantitate importanta de vitamina C. Frunza de gulii sau oricare dintre verdeturi va primi in cantitati mici si nu prea des, pentru a avea o alimentatie echilibrata si cat mai diversificata.

   Cum as putea stabili sexul porcusorului meu?
  Stabilirea sexului la porcusori este putin complicata, dar nu imposibila. Testiculele porcusorului mascul nu sunt intotdeauna vizibile, deoarece el poate trage acestea chiar si in abdomen, pot avea diferite pozitii: scrotala, inghinala, intraabdominala. Aparatul genital al masculului are forma de i, vom prinde cu ajutorul degetului mare si a celui aratator partea care este punctul pe i, presandu-l usor. Daca e mascul, datorita presarii penisul va iesi in afara, va fi vizibil. Metoda nu este intotdeuna eficace, uneori, daca nu este apasat corespunzator, la masculii in varsta sau la puii mici poate ramane ascuns in interior, din aceasta cauza este indicat sa cerem ajutorul unui medic veterinar sau al unei alte persoane competente, pentru a stabili corect sexul porcusorului.

Mascul la varsta de 6, respectiv 9 luni

Aparatul genital a femelei (vulva) are forma de Y. Cu ajutorul degetelor vom desparti usor aceasta deschizatura. Deasupra vaginului putem observa o membrana care acopera vaginul. In perioda ovulatiei* si a nasterii* aceasta membrana se va dizolva, lasand drum liber fecundarii/nasterii, apoi, pana la urmatoarea ovulatie/nastere va fi din nou prezenta, formand un fel de „dop” intre vulva si vagin.
  * Nota! Membrana se va dizolva si in perioada gestatiei - de la a 20-a zi pana la a 25-a zi dupa fecundatie -, insa in aceasta perioada ea nu va avea ovulatie, va avea un estru fals, adica pseudo-estru (sursa - J. Smallwood: "A guided tour of veterinary anatomy: domestic ungulates and laboratory mammals.").
  Ciclul estral al porcusorului este de aprox. 16 zile. Membrana va incepe sa se dizolve in a 10-a zi, in a 16-a zi va fi complet dizolvata, apoi, treptat se va forma din nou, si in a 21-a zi va acoperi din nou vaginul.

   Porcusorii masculi pot avea un miros neplacut atunci cand curteaza femela? De unde provine acest miros?
  Mirosul neplacut se datoreaza secretiei celor doua glande anale situate in interiorul sacului anal, si este prezent atunci, cand un mascul - apt din punct de vedere sexual - este excitat. Mirosul secretiei se va simti mai ales la cel care vrea sa cucereasca un nou porcusor, sau vrea sa capteze atentia unui porcusor de care a fost despartit o perioada de timp. Dupa ce a reusit sa atraga atentia celuilalt porcusor, acest miros dispare.
  Comunicarea dintre porcusori se realizeaza mai ales cu ajutorul mirosului. Pe langa secretia glandelor anale, marcarea partenerului/teritoriului se face de catre un mascul matur din punct de vedere sexual si cu ajutorul secretiei glandei supracaudale. In partea posterioara, deasupra osului caudal (in acel loc, unde alte animale au coada) pe o mica portiune se poate observa o secretie usor lipiciosa, provenita din canalul excretor al glandei supracaudale. Statutul unui mascul intr-un grup este asigurat datorita acestui miros, fiecare cuib avand un miros aparte.

   La masculi cand putem vorbi de pubertate?
  Pubertatea la masculi apare la varsta de 56-70 zile. Porcusor adolescent este cel de 10 saptamani, la aceasta varsta apar anumite functii sexuale, in lichidul seminal fiind deja prezenti si spermatozoizii. In veziculele seminale celulele germinale masculine sunt prezente intr-un numar normal la varsta de 14-19 saptamani, de la aceasta varsta porcusorul este considerat matur din punct de vedere sexual, dar poate fecunda ovulul chiar si inainte de aceasta varsta.

   In blana porcusorului, pe partea dorsala am descoperit un nod intarit cu parul lipit. Ce poate fi, si cum as putea indeparta acest nod?
  In unele situatii se poate intampla ca la un porcusor excitat ejacularea sa se produca spontan, lichidul fiind expulzat pe blana proprie sau pe al unui alt porcusor. Dupa scurt timp o parte din acest lichid se intareste instantaneu, formand o concretiune pe blana. Asemanator celor mai multor rozatoare porcusorii masculi au glande coagulatoare, secretiile glandelor bulbouretrale amestecate cu o parte a secretiei veziculelor seminale formeaza un dop copulator numit dop vaginal. In timpul copulatiei, imediat dupa ejaculare, aceasta secretie amestecata se coaguleaza instantaneu, si ramane in vaginul femelei cateva ore, zile, acest dop avand rolul de a impiedica montarea femelei in estru de catre un alt mascul, rival, fiind astfel imposibila imperecherea.
  Ajuns pe blana concretiunea poate strange parul si in acest fel poate provoca neplaceri porcusorului. In cazul in care e posibil, acest nod intarit se va taia din blana. Aparatului genital al masculului se va verifica periodic! Pentru detalii click aici.

   Dupa opinia unora femela nu trebuie despartita de mascul atunci cand dupa o nastere vrem ca ea sa se odihneasca, deoarece ea stie (simte instinctiv), cand va fi potrivita pentru ea o noua gestatie. Oricat ar vrea masculul sa se imperecheze cu ea, nu-i va permite aceasta atunci cand nu e pregatita pentru o noua monta. Afirmatia este reala?
  Femela va accepta masculul doar in perioada in care are ovulatie. Ea nu poate aprecia cand este benefica pentru organismul ei o gestatie. Prima ovulatie poate avea incepand de la varsta de 30 zile pana la varsta de 134 zile oricand, cu posibilitatea de a deveni gestanta chiar si la o varsta frageda, atunci cand inca nu este suficient dezvoltata. Tot asa, ea poate deveni din nou gestanta imediat dupa ce a nascut (postpartum), deoarece imediat in primele ore de dupa nastere va avea din nou ovulatie. Deci putem spune ca ea respinge avansurile unui mascul doar in perioada in care nu are ovulatie, si fara interventia stapanului ea poate fi des gestanta. Trebuie subliniat faptul ca organismul ei are nevoie de odihna, in cazul in care vrem s-o folosim pentru reproducere, nu o vom exploata, nu este sanatos sa nasca mai des de 2-3 ori pe an.

   Porcusorul meu a avut toxemie gravidica, dar din fericire a supravietuit. Daca a avut aceasta boala, ea mai poate avea pui in viitor?
  Femela care a trecut printr-o toxemie gravidica, foarte rar supravietuieste. Daca este un porcusor de rasa si vrem sa pastram un important caracter in descendenta, s-ar putea ca la urmatoarea gestatie sa nasca pui sanatosi, dar nu merita sa riscam viata ei, daca este o favorita sau o concurenta pentru expozitii.

   Pot folosi asternut „CareFRESH” sau „Corn Cob” in loc de talas?
CareFresh si Corn Cob!   CareFRESH este un asternut de foarte buna calitate, avand din pacate si pretul mai ridicat (este mai scump fata de celelalte asternuturi). Fabricat din fibre de lemne de o calitate superioara, materialul acestui asternut este asemanator cu cel al cofragului de oua, si are o putere mare de absorbire a urinei si a mirosului. Folosirea astenutul Corn Cob nu este recomandata. Acest asternut se obtine - datorita unei tehnologii speciale - din stiulete de porumb. Pe langa faptul ca se murdareste foarte repede, poate crea diferite probleme. Porcusorul poate manca din ea, si daca imediat dupa consumarea unor particule el bea apa, acestea se umfla si devine greu de inghitit, sau poate crea blocaj la nivelul sistemului digestiv. Bucati ale acestui asternut pot fi trasi in sacul anal sau in penisul porcusorului, ramanand blocati in aceste locuri.

   La serviciu avem un distrugator documente, acesta taie in fasii foarte subtiri hartiile. As putea folosi acestea ca asternut pentru porcusor?
  In general fasiile de hartii nu sunt capabile sa absoarbe urina, se lipesc usor, si nu pot absorbi nici mirosul. In plus multi porcusori le consuma cu placere, si rontaind din ele acestea pot cauza diferite probleme de sanatate.

   Cand se poate pune un mascul sterilizat langa o femela, dupa cat timp de la data sterilizarii?
  Masculul sterilizat se va aseza langa o femela doar dupa trecerea a 3-4 saptamani de la data acestei interventii chirurgicale, deoarece dupa operatie in organismul lui mai sunt prezenti spermatozoizi timp de aprox. 3 saptamani din perioada dinaintea sterilizarii, in aceasta perioada el fiind capabil de reproducere.

   Pot sa-i dau multivitamine porcusorului?
  Multivitamine sa-i administram porcusorului doar in cazul in care medicul recomanda/prescrie! Pana cand Vitamina C a complexului vitaminic are efect benefic asupra organismului, vitaminele solubile in grasimi administrate pe o perioada lunga sau in cantitati mari se acumuleaza in organism, administrarea inutila a acestora pot cauza diferite probleme, luate in exces fiind toxice.



1/3

pagina urmatoare 


Pe aceasta pagina:
 Hranire
 Despre verdeturi, legume si fructe
 Femela sau mascul?
 Miros neplacut la mascul
 Pubertatea la masculi
 Un mic nod intarit in blana
 Despre gestatie si ovulatie
 Dupa o toxemie gravidica
 Despre asternuturile CareFRESH si Corn Cob
 Fasii de hartii
 Dupa sterilizare
 Multivitamine

Intrebari frecvente - pagina 2:
 Intr-o familie cu copii mici
 Este important sa se imperecheze?
 Media de viata al porcusorului
 Greutatea porcusorului matur
 Lesa pentru porcusor
 Bloc mineral, drob de sare
 Putem aprecia, cand va naste?
 Afectiuni patologice si/sau complicatii ce pot surveni in perioada gestatiei/nasterii
 Greutatea puilor nou nascuti

Intrebari frecvente - pagina 3:
 Semnele gestatiei
 Ar putea sta masculul impreuna cu femela si puii, daca ea a nascut de curand, dar a trecut de perioada fertila?
 Marimea custii
 Desi ii avem de doua saptamani, inca sunt speriosi!
 Nu prea se lasa prinsi. De ce?
 Pot fi invatati sa-si faca nevoile intr-un loc anume?





Trusa de prim ajutor
 Trusa de prim ajutor destinata ingrijirii porcusorilor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (80 KB)

 Fisa de tratament
In lipsa carnetului de sanatate intocmirea unor astfel de fise de catre medicul veterinar sunt deosebit de utile pentru cunoasterea antecedentelor medicale ale porcusorului
   Pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Linkuri utile:
  Greutatea corporala a cinci femele de la nastere pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB

  Greutatea corporala a cinci masculi de la varsta de o saptamana pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2009. Toate drepturile rezervate.
Politica de confidentialitate