Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfaniPorcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader

Antibiotice
Antibiotice cu efecte toxice si/sau fatale pentru porcusori, si cele care se pot administra lor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (56 KB)


Recomandari:

Recomandari:
 Un important supliment nutritiv pentru porcusorul bolnav/inapetent! Bio-Lapis - o formula ce contine probiotice, prebiotice, electroliti si vitamine
 Ca alternativa, in cazul in care este imposibila procurarea probiticului Bio-Lapis sau Gastroferm MVit: ErceFlora Duo
 In inapetenta, dupa o interventie chirurgicala:  Produsul Critical Care
  If Your Guinea Pig is Anorexic...  Valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe:

   Versiunea pentru tiparire (160 KB)

  Fisa individuala ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorului

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 45 KB)

  Fisa comuna ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorilor

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Linkuri utile:
  Greutatea corporala a cinci femele de la nastere pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB

  Greutatea corporala a cinci masculi de la varsta de o saptamana pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB


Hranirea porcusorului inapetent, bolnav


pagina 1/2. 


Porcusorul de Guineea este bolnav daca dupa trecerea a 6-12 ore nu are interes fata de hrana. Cu trecerea timpului el se va simti tot mai rau, starea sanatatii lui se va degrada rapid. In mod normal stomacul porcusorului nu este gol niciodata. Daca dupa trecerea a 6-12 ore el refuza hrana, inca in acea zi, sau cat mai curand (!) posibil trebuie dus la medicul veterinar, pentru a primi tratamentul corespunzator. In cazul in care nu mananca singur, va fi necesara hranirea lui cu ajutorul unei seringi.

Un consult de catre medicul veterinar este obligatoriu!   Hranirea porcusorului cu ajutorul seringii este doar o solutie partiala, deoarece el poate fi balonat (poate avea gaze in intestine), poate avea ocluzie intestinala, dinti crescuti peste masura sau alte probleme dento-maxilare, boala infectioasa si/sau flora intestinala afectata de antibiotice, de hranire neadecvata etc. Porcusorul trebuie neaparat consultat de catre medicul veterinar, pentru a primi tratamentul corespunzator bolii.

  In cazul balonarii administrarea medicamentului Metoclopramide (Reglan) ajuta, deoarece stimuleaza peristaltismul partii superioare a sistemului digestiv, astfel favorizeaza golirea continutului intestinelor (a gazelor acumulate). Tratamentul si durata va fi stabilit de catre medicul veterinar. Medicamentul metoclopramide se poate da de 2-3 ori pe zi, la porcusori doza zilnica fiind de 0,5 mg/kilocorp. Injectia subcutanata este mult mai eficienta decat medicamentul administrat pe cale orala. La indicatiile medicului concomitent se poate administra de 2-3x pe zi si Simeticone (Espumisan, SAB SIMPLEX), de fiecare data jumatatea dozei recomandate pentru copii. Substanta activa simethiconum (dimeticona) modifica si dezintegreaza baloanele mici de spuma ce se produc in intestine datorita acumularii gazelor. Astfel acumularile de gaze se elimina mult mai rapid, datorita si efectului metoclopramidei.
  Medicamentul Simeticone nu produce efecte secundare, deoarece nu este absorbit de intestine, fiind eliminat nemodificat impreuna cu restul continutului intestinal.

  Un porcusor adult va avea nevoie de aprox. 75 ml apa/zi, necesarul fiind influentat de anotimp, umiditate a aerului, cantitatea de apa obtinuta din alimente etc., si are nevoie de aprox. 6 grame alimente la 100 grame kilocorp/zi.

  Daca porcusorul este bolnav si nu mananca singur, el va trebui hranit cu ajutorul seringii, altfel va muri, deoarece:
    - va cadea sistemul digestiv;
    - flora intestinala care ajuta la procesul digestiv si formarea vitaminelor B-complex, se va distruge;
    - fara digestie corespunzatoare nu se vor forma boabele cecale care contin complexul de vitamine B, necesare completarii alimentatiei, si va avea o deficienta de vitamina B-complex;

  Atentie! Hranirea cu seringa necesita multa rabdare si timp! Vom fi foarte atenti, ca porcusorul sa nu fie stresat, sa poata inghiti corect alimentele administrate, pentru a evita sufocarea sau trecerea accidentala (aspirarea) lichidelor in plamani ce ar rezulta pneumonie, si pana la urma deces.

  Atentie! Porcusorul de Guineea nu poate vomita. Reflexul de voma se declanseaza prin afectarea stomacului si/sau a zonei din creier care e responsabila pentru reflexul de voma. Sistemul nervos al acestui mic mamifer nu are un centru pentru inducerea reactiei de voma. Stomacul simplu al porcusorului are peretele subtire, slab, o caracteristica ce nu face posibila amplificarea miscarilor stomacului, unde ce imping continutul stomacului spre esofag. Prin urmare ceea ce inghite, va iesi din organismul sau doar prin anus. Sa tinem cont de acest aspect la hranire, si sa nu-l hranim peste masura. Sa nu-i administram niciodata medicamente ce provoaca voma (nici macar in cazul unei otraviri accidentale), tocmai pentru faptul ca el nu poate vomita.
  Pentru a-i stimula apetitul in perioada in care refuza sa manance singur, se va hrani porcusorul cu ajutorul seringii de cel putin 3-4 ori pe zi, astfel ii putem salva viata. Hranirea artificiala este parte a procesului de vindecare, datorita acesteia organismul primeste calorii, nutrienti, vitamine si minerale ce ajuta porcusorul slabit sa prinda puteri, sa lupte si sa se refaca mai repede.
  In functie de greutatea porcusorului, se va masura pentru o zi o cantitate de aprox. 75-120 grame hrana pentru porcusori (hrana speciala din import, care este o amestecatura de fan de lucerna sau iarba comprimata cu vitamine) si se pune intr-un mixer de cafea pentru a se obtine o pudra de hrana. La o masa se va prepara 20 grame pudra din aceasta hrana cu putina apa (daca se poate, cu zeama naturala de afine rosii) pentru a se prepara o pasta. Cantitatea de apa depinde de cantitatea de masa uscata. Se va da incet cu o seringa mai mare, cea mai potrivita fiind seringa de 3 ml, adica de 3 cc (centimetru cub). Inainte de folosire se va taia partea conica a seringii (partea unde se ataseaza acul), pentru ca pasta preparata aflata in cilindrul seringii sa se poata administra in mod corespunzator.

Seringa

Cum se hraneste porcusorul cu ajutorul seringii?   Vom tine cont de personalitatea porcusorului, unii se simt in siguranta atunci cand sunt pusi pe piept, altii vor sta mai linistiti in poale, dar sunt si porcusori care prefera sa stea pe o suprafata mai stabila (de ex. pe masa). Oricare metoda am alege, niciodata nu vom pune porcusorul pe spate sau pe o parte, el va trebui hranit in pozitie de sezut sau in picioare. Vom pune o mana sub pieptul lui (in asa fel el va sta in pozitia de sezut sau in picioare), iar cu cealalta mana vom lua seringa si ii vom deschide gura in asa fel, ca pe o parte, in spatele dintilor din fata sa-i fie introdusa seringa. Cand va incepe sa rontaie capatul seringii, o mica parte din aceasta pasta va fi introdusa lent in gura. Ne vom opri atunci cand porcusorul nu va mai mesteca, apoi, dupa o mica pauza vom misca din nou usor seringa in gura, pentru a-l determina din nou sa mestece (sa rontaie capatul seringii). Pana cand va face miscari cu ajutorul dintilor (pana cand va mesteca), va si inghite.
  Medicamentele si apa de baut se vor administra cu o seringa de 1 cc.
  Daca starea porcusorului permite, mai tarziu vom adauga cat mai putina apa, pentru a-l indemna sa mestece cat mai mult. Pudra obtinuta se poate completa cu un amestec de morcovi rasi, mere rase, papadie tocata foarte marunt sau frunza de patrunjel foarte bine tocata, cu zeama de mere sau de morcovi etc. In strainatate se foloseste des si zeama naturala de afine, pentru continutul inalt in vitamine si pentru efectele sale benefice! Hrana sa semene mai degraba cu o pasta, astfel porcusorul va mesteca si va inghiti mai bine hrana din seringa.
  Cea mai buna hrana preparata va fi cea care contine fibre vegetale. Este important ca porcusorul sa mestece hrana. Acest lucru solicita dintii si stimuleaza sistemul digestiv. Daca nu este capabil sa mestece, se pot administra porcusorului produse vegetale cu substante nutritive ce se gasesc in comert pentru copii mici (tip baby-food), amestecate cu o mica cantitate de probiotice (Bio-Lapis, Lactiferm sau un alt supliment nutritiv cum ar fi Biotics, Lactobacillus acidophilus) si 50 % glucoza. Produsele vegetale pentru copii mici se vor da porcusorului doar in cazul in care el nu poate mesteca hrana preparata bogata in fibre. De preferat se va da pe o perioada cat mai scurta (!), doar pana va fi capabil din nou sa consume hrana bogata in fibre vegetale. In acest caz aceasta hrana se va reintroduce treptat, deoarece intestinul porcusorului trebuie reajustat acestui tip de hrana.
  Hranirea se va face de aprox. 4-6 ori pe zi. Cantitatea necesara de apa de baut se va administra tot cu ajutorul seringii. Doar hranirea artificiala, fara un tratament adecvat, nu poate fi garantia vindecarii. Este foarte important ca porcusorul sa fie consultat si tratat de catre medicul veterinar.1/2

pagina urmatoare 


Pe aceasta pagina:
 Porcusorul bolnav va fi dus la medic cat mai curand posibil!
 Balonare, flora intestinala afectata
 Consumul zilnic de hrana si lichide
 Porcusorul nu poate vomita!
 Hranirea artificiala este parte a procesului de vindecare!

Hranire artificiala - pagina 2:
 Informatii utile
Trusa de prim ajutor
 Trusa de prim ajutor destinata ingrijirii porcusorilor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (80 KB)

 Fisa de tratament
In lipsa carnetului de sanatate intocmirea unor astfel de fise de catre medicul veterinar sunt deosebit de utile pentru cunoasterea antecedentelor medicale ale porcusorului
   Pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2011.
Toate drepturile rezervate.