Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfaniPorcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader

Antibiotice
Antibiotice cu efecte toxice si/sau fatale pentru porcusori, si cele care se pot administra lor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (56 KB)


Bolile parazitare ale porcusorului de Guineea

Acarieni | Paduchi | Ciuperci | Protozoare | Viermi

 pagina 1/5. 


Parazitii sunt organisme heterotrofe care se hranesc pe seama unui alt organism. Invadand corpul gazdei ei slabesc organismul acestuia, destabilizeaza sistemul imunitar si pot fi responsabili pentru diferite boli. Parazitii (externi) care traiesc pe suprafata corpului se numesc ectoparaziti (epizoari), iar cei care traiesc in interiorul organelor sau al tesuturilor organismului-gazda se numesc endoparaziti (entozoari).

  Ecto- si endoparazitii provin din mediul inconjurator, de cele mai multe ori fiind introdusi prin diferite cai (animale bolnave, diverse obiecte contaminate etc.), sau in unele cazuri pot fi prezenti si in organismul animalului, provocand leziuni doar in momentul in care sistemul imunitar natural al acestuia (dintr-un motiv anume) este slabit. Cunoasterea ciclului de evolutie al parazitilor face posibila prevenirea sau combaterea acestora.

  Pruritul urmat de scarpinarea mai deasa decat cea normala si caderea masiva a parului poate fi semnul diferitelor afectiuni. La porcusori bolile de piele cele mai frecvente sunt dermatozele provocate de paraziti animali (acarieni, paduchi), sau paraziti vegetali (dermatofiti).

  Porcusorul va fi examinat de catre medicul veterinar, Scarpinaredeoarece diagnosticarea poate fi dificila, simptomele in multe cazuri fiind asemanatoare. Caderea masiva a parului poate fi si simptomul altor boli, cum ar fi scorbutul, tulburarile hormonale, infectiile microbiene (piodermitele)*, alimentatia nepotrivita (saraca in proteine)**. Pierderea parului sau prezenta unor portiuni fara par pot fi si de natura mecanica, cum ar fi roaderea parului, abraziune, frecarea unei parti ale corpului***, smulgerea parului.

    * Bacteriile sunt plante inferioare, unicelulare, de dimensiuni microscopice. Unii microbi pot produce diferite tipuri de infectii. Stafilococul este o bacterie sferica (de forma cocoidala), fiind germen larg distribuit in natura. Se poate spune ca doar prezenta lui nu produce imbolnaviri, potential patogen devine atunci, cand organismul gazdei dintr-un motiv anume este vulnerabil. Stafilococii pot produce infectii la nivelul pielii, fiind cauza celor mai variate leziuni (de la pustula la abces si furuncule, cadere masiva a parului etc.).
    ** Organismul are nevoie de proteine, acestea au rolul de a reinnoi tesuturile. La porcusori alimentatia saraca in proteine (sub 15 %) poate duce la stari de denutritie asociat cu caderea masiva a parului (sursa - John E. Harkness & Joseph E. Wagner: "The Biology And Medicine Of Rabbits And Rodents").
    *** Porcusorii se spala, cu ajutorul picioruselor ei isi curata fata. Datorita frecarii, in partea interioara a picioruselor din fata o suprafata mica este lipsita de par. Pana cand pielea este sanatoasa, lipsa parului in acest loc nu poate fi un semn de boala.
    La masculii maturi din punct de vedere sexual la nivelul partii posterioare, deasupra osului caudal putem observa o secretie usor lipiciosa, provenit dintr-un canal excretor al glandei supracaudale (descriere mai amanuntita aici). Orice leziune (dermita, cadere a parului etc.) in aceasta parte poate indica prezenta unei infectii, in acest caz porcusorul va fi examinat de catre medicul veterinar pentru a primi tratamentul corespunzator.

Ombilicul porcusorului

Cicatricea prezenta pe partea superioara a abdomenului nu este o rana, leziune sau tumoare, aceasta fiind ombilicul / buricul porcusorului (pentru marire click pe imagine).

  Unii paraziti pot infecta doar porcusorii, fiind adaptati numai la aceasta specie. Artropodele Trixacarus caviae (acarian), Gliricola porcelli (paduche) si Chirodiscoides Caviae (acarian) sunt paraziti specifici, ei traiesc doar pe porcusori si nu pot contamina alte animale sau omul.

  Acarienii (Acari) sunt animale nevertebrate, cele mai multe dintre ele fiind de marimi microscopice, sau greu vizibile cu ochiul liber. Capul, toracele si abdomenul sunt nediferentiate. In general au patru perechi de picioare locomotorii, iar aparatul bucal prezinta numeroase adaptari pentru întepat, supt sau ros. Multe din aceste specii sunt parazite la animale.1/5

pagina urmatoare 


Pe aceasta pagina:
 Despre paraziti in general
 Despre acarieni

Bolile parazitare la porcusori - pagina 2:
 Trixacarus caviae - acarieni ai caror larve traiesc sub piele

Bolile parazitare la porcusori - pagina 3:
 Chirodiscoides caviae - acarieni localizati in blana
 Cheyletiella Parasitivorax - acarieni localizati in blana
 Psoroptes cuniculi - acarieni localizati in urechi
 Demodex caviae - acarieni localizati sub piele

Bolile parazitare la porcusori - pagina 4:
 Paduchi
 Spalarea porcusorului cu sampon antiparazitar
 Ciuperci

Bolile parazitare la porcusori - pagina 5:
 Protozoare
 ViermiTrusa de prim ajutor
 Trusa de prim ajutor destinata ingrijirii porcusorilor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (80 KB)

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.