Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani

Porcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader

Antibiotice
Antibiotice cu efecte toxice si/sau fatale pentru porcusori, si cele care se pot administra lor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (56 KB)


Hranirea si ingrijirea puilor orfani

pagina 1/2. 


Pe langa multe substante benefice laptele de porcusor contine si o cantitate insemnata de imunoglobuline. Ajunsi in tractul intestinal aceste macromolecule nu se absorb in sange, dar acopera mucoasa intestinala si previn dezvoltarea bacteriilor posibil patogene, impiedicand colonizarea lor in intestine. La porcusori transferul imunoglobulinelor materne se realizeaza in cursul vietii fetale, prin placenta (asemanator primatelor si iepurelui). Un porcusor orfan, daca este viabil, poate fi crescut si ingrijit de catre stapan, deoarece la nastere el dispune de o cantitate insemnata de anticorpi, si datorita imunitatii pasive el va avea mari sanse de supravietuire. Il vom ingriji si il vom hrani artificial doar in cazul in care nu poate fi alaptat de o alta femela porcusor.

Porcusor adus de barza  Important!
  Daca nu poate fi alaptat de mama lui, si nici mama adoptiva nu ii putem gasi, va fi hranit artificial doar dupa trecerea a 24 * ore dupa nastere.

  * Colostrul (laptele matern din primele zile dupa nastere) difera de laptele matur, este mai galbui si mai consistent, are o cantitate mai mare de proteine, si pe langa multi factori protectori contine si substante cu proprietati purgative care curata aparatul digestiv de materiile fecale (de meconiul fetal) acumulate in viata uterina. Suprafata intestinelor puiului nou nascut este acoperita cu aceasta materie, prezenta ei impiedica digestia intestinala. Din aceasta cauza hranirea artificiala a puiului este interzisa in prima zi dupa nastere.

  Laptele de porcusor contine:
  3,9% grasime, 8,1% proteina si 3,0% lactoza.


  Componenta laptelui este diferita la fiecare specie de mamifer, fiind conceput in asa fel, incat sa satisfaca necesitatile nutritive ale speciei respective. Laptele de vaca nu este potrivit pentru alimentatia porcusorului, datorita inaltului continut de zahar si datorita proteinelor straine ** - proteinele din laptele de vaca sunt straine organismului porcusorului - nu se va administra puilor orfani (consumarea laptelui de vaca e periculoasa mai ales pentru cei cu varsta frageda). Formula comerciala de lapte pentru pisici contine si ea o cantitate mai mare de glucide, pentru alimentatia porcusorului nici aceasta nu este potrivita.
  ** Porcusorul nu (!) va fi hranit cu lapte de vaca si/sau formule comerciale de lapte cu un inalt continut de glucide, deoarece acestea pot provoca diaree. Efectele lor privind aparitia diabetului zaharat sunt si ele cunoscute.
  In cartea sa (Diseases of Domestic Guinea Pigs, 1992) V.C.G. Richardson compara laptele de porcusor cu cel de vaca, acesta din urma gasind nepotrivit pentru porcusor. In cazul pierderii mamei el recomanda hranirea puiului cu inlocuitori de lapte pe o perioada cat mai scurta posibil: „... sa incurajam orfanii sa consume hrana solida cat mai curand posibil, deoarece o mare parte a celor care primesc prea mult inlocuitor de lapte dezvolta cataracta si devin orbi.

  Porcusorului orfan ii vom oferi hrana recomandata pentru sugari cu varsta peste 5-6 luni, vom alege o formula comerciala de lapte care contine 2-4 cereale si la care se adauga doar apa (obs.: produsul pe baza de cereale poate fi cu sau fara gust de fructe - in functie de preferinta).
Uiii, uiii!  Porcusorul se naste relativ dezvoltat, tractul intestinal este si el bine dezvoltat, fiind capabil sa asimileze si altceva in afara de lapte. Doar laptele in sine nu este suficient si sanatos (in plus este si foarte repede digerat). Organismul lui necesita hrana bogata in fibre, hrana cu vegetale stimuleaza miscarile peristaltice ale intestinelor si este mai hranitor. Produsele comerciale pentru sugari pe langa vitamine si minerale contin si o cantitate insemnata de Vitamina C, din aceasta cauza suplimentarea Vitaminei C nu este necesara, se va trece la suplimentarea ei doar daca este recomandat special de medicul veterinar.1/2

pagina urmatoare 


Pe aceasta pagina:
 Laptele de porcusor
 Porcusorului orfan ii vom oferi hrana vegetala bogata in fibre!

Hranirea si ingrijirea puilor orfani - pagina 1:
 Cum hranim puiul orfan
 Stimularea urinarii si a eliminarii scanului cu ajutorul unui tampon umed si cald!
 Boabele moi, numite cecale
 Punand o femela / un porcusor langa ei sansa lor de supravituire creste!
 Blana porcusorilor orfani  Fisa individuala ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorului

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 45 KB)

  Fisa comuna ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorilor

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Linkuri utile:
  Greutatea corporala a cinci femele de la nastere pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB

  Greutatea corporala a cinci masculi de la varsta de o saptamana pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.