Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani


Porcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader

Antibiotice
Antibiotice cu efecte toxice si/sau fatale pentru porcusori, si cele care se pot administra lor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (56 KB)

Trusa de prim ajutor
 Trusa de prim ajutor destinata ingrijirii porcusorilor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (80 KB)


Ingrijirea porcusorului de Guineea


pagina 1/4. 


Vrem unul sau mai multi porcusori de Guineea?
  Sa tinem cont de faptul ca sunt animale sociale, in habitatul lor natural traiesc in grupuri. Cei din captivitate se vor simti si ei bine, daca pot avea parteneri. Mentinerea contactului olfactiv si auditiv cu specia proprie este foarte importanta la aceste animale sociabile, prezenta partenerului/partenerilor va avea un efect pozitiv asupra sanatatii si comportamentului lor. Porcusorii de Guineea necesita si cauta contactul vizual/corporal cu ceilalti porcusori chiar si in perioada odihnei, pentru ei fiind linistitor faptul ca se pot vedea/simti si atunci cand se odihnesc. Cat de bine se vor intelege, depinde mai mult de caracterul (personalitatea) indivizilor, si mai putin de sexul lor. Se poate intampla ca unii sa se certe, sa fie mai putin prietenosi cu oricare porcusor pus langa ei, insa majoritatea va fi foarte incantat sa poata avea partener(i). Firea indivizilor - linistit, iritabil, agresiv, vioi sau timid -, varsta - pui, adolescent etc. - sunt factori importanti, dar conteaza si locul, terenul unde ei prima data se vor intalni, acesta influentand comportarea lor.

Singur ...  - „Da, am un singur porcusor, el nu are partener, dar eu ma ocup foarte mult de el, si vad ca se simte bine.” - auzim adesea.

  - „... el doar s-a adaptat acestei constrangeri, nu se poate numi bunastare.” - ar spune cei care cunosc nevoile comportamentale ale acestui animal sociabil.

Cu unul din specia lui ...   „Porcusorul de Guineea sa nu fie tinut de unul singur in cusca; sau numai in cazul in care e (strict) necesar” - recomanda S. Sutherland si M. Festing in cartea sa (The Universities Federation for Animal Welfare Handbook on the Care and Management of Laboratory Animals, 1987.)..

  Combinatia la doi porcusori
  Doi pui de acelasi sex: pot fi alesi atat frati, cat si indivizi din diferite cuiburi.
    In perioada adolescentei unul sau altul poate deveni usor agresiv, pubertatea fiind perioada in care micile certuri pentru (re)stabilirea ierarhiei pot destrama temporar cohabitatia pasnica. In cazuri fericite aceste certuri vor fi repede aplanate. Daca cearta ar lua amploare, inainte de a le separa, sa reevaluam conditiile in care sunt tinuti. O cusca mare spatioasa, accesoriile ce indeplinesc functia barierelor vizuale (ascunzatoare, butuci, crengi, tuneluri, altele) ingreuneaza contactul vizual si ofera un bun refugiu unuia sau altuia. Daca acestea nu ajuta, pentru o perioada ei vor trebui separati.
  Doi masculi: un adult cu un pui se vor imprieteni repede, aici stabilindu-se o ierarhie naturala, cel mic se va subordona celui mare.
    Daca mai tarziu, in perioada adolescentei cel mic nu se va multumi cu statutul sau social, acest comportament poate naste unele conflicte.
  Doi masculi adulti:
    Este o conceptie gresita faptul ca doi masculi adulti nu se pot imprieteni. Desi combinarea a doi pui sau a unui pui cu un adult este mai potrivita, si doi masculi adulti se pot combina cu succes, multe cazuri dovedind acest lucru. Aplicand unele masuri de siguranta eventualele conflicte sociale pot fi reduse sau preintampinate. Deoarece masculii sunt teritoriali, ei necesita un spatiu mai mare. Dupa ce s-au intalnit si s-au cunoscut pe un teren neutru, ei vor fi pusi intr-o cusca potrivita, spatioasa, cu asternut curat, pentru ca acesta sa nu fie marcat de urina. Este de preferat asigurarea unei custi cat mai spatioase in care fiecare va avea casuta sau locul de odihna al lui, si hrana suficienta pentru a nu se bate intre ei. In primele ore/zile ei vor fi monitorizati. In cazul in care se vor certa, ei vor fi separati, deoarece cei cu personalitate puternica sau cei agresivi se pot rani, provocandu-si muscaturi grave.
  Doua femele:
    In general este cea mai potrivita combinatie, foarte rar se resping. Certuri sau batai se pot declansa doar la cele puternic dominante sau agresive. In natura femelele traiesc in stransa apropiere, in interesul comun al speciei ele se ajuta reciproc, si in general colaboreaza.
  O femela si un mascul:
    Inainte de a alege aceasta combinatie ce pentru multi doar pare buna, trebuie sa stim, ca femela nu poate ramane mereu langa mascul, deoarece gestatiile des repetate vor periclita sanatatea, sau chiar viata femelei. Pe langa faptul ca va trebui sa ne asumam raspunderea pentru puii care se vor naste, in perioada de odihna a femelei masculul va trebui asezat intr-un mediu potrivit lui. Un mascul suporta foarte greu singuratatea (!) daca este izolat, separat de cel/cei din specia lui! Decizia de a avea porcusori este o raspundere pe termen lung, in conditii optime ei pot trai chiar sapte (mai rar si mai multi) ani. Daca nu suntem crescatori, ca animale favorite sa alegem doi porcusori de acelasi sex, aceasta fiind alegerea cea mai buna.

 Nu vom tine niciodata doi masculi impreuna cu o femela. In prezenta femelei masculii vor fi adversari agresivi si se vor bate intre ei, provocandu-si rani grave sau (mai rar) mortale.
 Daca avem porcusor(i) in casa, este recomandat ca noul venit sa fie tinut o perioada de aprox. 2-3 saptamani in carantina. Asezarea temporara al acestuia intr-un alt spatiu, potrivit, spalarea mainilor si protejarea imbracamintei - schimbarea prosopului sau al sortului dupa contactul cu cel nou venit - este o masura cu care putem preintampina o eventuala imbolnavire, sau infestare cu paraziti a celui/celor de acasa.
 Foarte important! Niciodata nu asezam alte animale (iepuri, harciogi etc.) in aceeasi cusca cu porcusorii de Guineea, deoarece cerintele si nevoile lor sunt diferite. Un exemplu: Daca traiesc intr-o cusca comuna, iepurele cu picioarele posterioare puternice intamplator poate lovi porcusorul, provocandu-i leziuni interioare grave, sau chiar vitale.1/4

pagina urmatoare 


Pe aceasta pagina:
 Importanta contactului cu specia proprie
 Combinatii a doi porcusori
 O pereche sau doi se acelasi sex?
 Carantina

Ingrijirea porcusorului - pagina 2:
 Habitatul porcusorului
 Masuri in perioada caniculei
 O cusca spatioasa - o investitie buna
 Asternuturi
 Prosopel, material Vet-Bed

Ingrijirea porcusorului - pagina 3:
 Taierea gherutelor
 Baia, necesara sau de evitat?
 Periere, pieptanare
 Masurare periodica a greutatii corporale
 Control periodic al dintilor

Ingrijirea porcusorului - pagina 4:
 Cum se joaca?
 Roata, carusel sau minge nu!
 Sarituri ce exprima buna dispozitieFisa de tratament
In lipsa carnetului de sanatate intocmirea unor astfel de fise de catre medicul veterinar sunt deosebit de utile pentru cunoasterea antecedentelor medicale ale porcusorului

   Pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

  Fisa individuala ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorului

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 45 KB)

  Fisa comuna ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorilor

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Linkuri utile:
  Greutatea corporala a cinci femele de la nastere pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB

  Greutatea corporala a cinci masculi de la varsta de o saptamana pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.