Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
 Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani


Porcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader

Antibiotice
Antibiotice cu efecte toxice si/sau fatale pentru porcusori, si cele care se pot administra lor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (56 KB)

Porcusorul de Guineea - Mit si realitate

pagina 1/2. 


Exista multe mituri legate de animale, printre care multe si despre porcusori.

    Faptul, cum se vor intelege doi sau mai multi masculi, depinde mai mult de personalitatea lor si conditiile de mediu in care se intalnesc/traiesc, si mai putin de varsta si/sau sexul lor. Noi, stapanii putem face multe pentru ca ei sa se accepte cat mai repede. Stabilirea ierarhiei, apararea spatiului personal sunt comportamente caracteristice ale animalelor sociale. Daca avem posibilitatea, langa un adult vom asezam un pui, langa unul mai in varsta unul mai tanar, deoarece la o ierarhie naturala ordinea este data si nu se nasc conflicte. Fratii si cei de varste apropiate pot fi si ei tinuti impreuna, dar acestia sunt combinatii la care in perioada pubertatii si/sau mai tarziu pot aparea conflicte mai putin sau mai mult agresive, de scurta sau sau de lunga durata - in functie de personalitatea celor implicati - in vederea ocuparii sau pastrarii (unui) rang(ului) superior.
  Reguli de baza: daca dorim sa tinem doi sau mai multi masculi impreuna, nu vom aseza femela/femele langa ei, le vom oferi un spatiu - o cusca - cat mai mare, hrana suficienta si posibilitatea de a avea fiecare un loc de odihna (casuta, pernuta, un mic prosop etc.) si castron de hrana al lui, deoarece in acest fel multe conflicte pot fi preintampinate.
Parteneri  F. important! Sa avem rabdare, sa nu asteptam ca animalutele noastre sa se accepte imediat. Daca aceasta combinatie la prima vedere nu pare de succes, sa nu (!) renuntam la ea!
  Intalnirea lor pe un teren neutru - pe un teren nemarcat de urina si/sau secretii glandulare - si obisnuirea gradata a unuia cu celalalt sunt mijloacele prin care obtinem acest succes. Dupa trecerea a catorva zile/saptamani (sau mai rar - la cei cu caractere puternice - dupa trecerea a catorva luni) ei se vor accepta.

   Un mit e si parerea ca masculul castrat e mai putin agresiv si poate fi combinat mai usor cu un mascul daca e neutralizat.
   Neutralizarea nu aduce o schimbare in comportamentul porcusorului, o eventuala agresivitate nu cu castrare, ci cu aplicarea unor metode - cum ar fi respectarea regulilor de baza, asigurarea unor conditii de viata potrivite lor - se va reduce sau se va preintampina.
Prieteni  Castrarea masculului merita facuta doar in scopul de a preintampina o eventuala gestatie. Daca nu traieste langa femela/femele, daca avem (!) posibilitatea sa-l asezam langa mascul(i), sa nu-l neutralizam. Castrarea nu este o interventie chirurgicala fara risc (!), sa nu riscam viata porcusorului nostru inutil.

   Cine crede ca manifestarile aparent (!) sexuale la porcusorii de acelasi sex sunt instincte homosexuale, greseste.
   Porcusorii se adapteaza mediului raspunzand la stimulii interni (hormoni, stimuli senzoriali interni, impulsuri automate emise ritmic de sistemul nervos central) si cei externi (impulsuri). Cunoasterea la porcusori si la animalele in general este exclusiv senzoriala, fiind limitata la mirosuri, sunete, gust, atingere si imagine. Ei se comporta si actioneaza instinctiv, comportamentul lor fiind determinat de impulsuri si motivatii. Mirosul femelei in estru declanseaza comportamentul sexual in masculul apt din punct de vedere sexual, substanta chimica numita feromon stimuleaza masculul, el manifestandu-si instinctul de reproducere. Manifestarile aparent (!) sexuale la porcusorii de acelasi sex nu sunt manifestari homosexuale, ceea ce noi consideram a fi un comportament "ciudat" (invartiri de jur imprejur, miscari si leganari corporale, repetate incercari de a avea acces in spatele celuilalt aplicand pozitia calare etc), este o manifestare al instinctului de dominare, acceptare, agresivitate, confundare a sexului sau o reactie chimica exagerata. Mirosul porcusorului in estru (mirosul hormonului estrogen secretat de ovare) poate declansa chiar si in femelele nereceptive instinctul de reproducere, unele dintre ele suindu-se pe spatele celei/celor receptive.
Aici ierarhia este cea naturala!   Porcusorul mascul se suie pe spatele partenerului - a puiului recent intarcat, a masculului adus din cusca femelei/femelelor - simtind pe acesta mirosul femelei/femelelor. El isi manifesta instinctul de reproducere si in cazul in care confunda sexul partenerului (al puiului, sau al masculului subordonat care - de frica sau pentru a preveni atacurile celui de rang superior - nu mai emite feromon caracteristic masculin).

   Intalnim frecvent oameni care sustin ca un porcusor tinut singur e mai usor de imblanzit, cel care traieste langa semenii sai, se obisnuieste mai greu cu noi, accepta mai greu apropierea noastra.
   (in constructie)1/2

pagina urmatoare 


Pe aceasta pagina:
 Masculi impreuna
 Cand este in zadar si fara folos castrarea
 Manifestari aparent sexuale gresit interpretate
 Singur e mai bland? - Animale sociale constranse sa traiasca singuri.

Mit si realitate - pagina 2:
 Necesarul de lichide si apa de baut
 Moft sau neofobie?
 Canibalismul matern - un mit
 Animal urat mirositor? Despre asternut si igiena
 Imperecherea si chistul ovarian
 Urina cu sange, sangerarea
 Infometare - o masura de pregatire preoperatorie inutila, periculoasa  Valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe:

   Versiunea pentru tiparire (160 KB)

  Fisa individuala ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorului

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 45 KB)

  Fisa comuna ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorilor

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Linkuri utile:
  Greutatea corporala a cinci femele de la nastere pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB

  Greutatea corporala a cinci masculi de la varsta de o saptamana pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.