Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO

  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani

Porcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

  Valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe:

   Versiunea pentru tiparire (160 KB)

  Fisa individuala ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorului

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 45 KB)

  Fisa comuna ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorilor

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Hranirea porcusorului de Guineea


pagina 1/4. 


Porcusorul de Guineea va avea acces in permanenta la apa de baut. Este gresita ideea, ca el nu are nevoie de apa. Este o mare diferenta dintre a supravietui, sau a trai sanatos! Desi verdeturile, legumele si fructele contin o cantitate semnificativa de apa, este greu de apreciat ce cantitate de lichide ar asigura nevoile sale zilnice, aceste nevoi fiind influentate si de temperatura mediului, umiditatea aerului, greutatea/starea porcusorului etc.
  Alegerea cea mai buna va fi o adapatoare care se poate instala la marginea custii. Porcusorul poate invata usor sa foloseasca adapatoarea, iar noi avem siguranta ca apa nu va fi murdarita sau rasturnata. Sunt mai multe tipuri de adapatori. Atentie mare! Adapatoarea cu cioc de metal este alegerea corecta, cea cu cioc de sticla se poate sparge usor.
  Daca nu ai posibilitatea sa-i cumperi adapatoare, poti folosi un vas mai gros si greu pe care nu-l poate rasturna. Porcusorul are talentul deosebit de a murdari si de a rasturna tava cu apa.
  Ai un porcusor de Guineea, care niciodata nu a baut apa? Solutia cea mai buna ar fi sa-i oferi posibilitatea de a invata adapatul de la un alt porcusor. Daca acest lucru nu este posibil, in diferite perioade ale zilei i se va duce la gura adapatoarea, la atingere el va simti apa care picura din cioc, va linge apa, si va descoperi modul de folosire a acesteia.
Unde sunt?   Este foarte important ca porcusorului recent cumparat sa nu-i schimbam brusc dieta, astfel organismul lui se va adapta fara risc la noua alimentatie. Este preferabil sa primim de la crescator hrana pentru aproximativ o saptamana. In asa fel vom putea amesteca cele doua alimente si vom avea posibilitatea sa trecem treptat la noua hrana, daca schimbarea dietei e necesara.
  Porcusorul este sensibil, el devine stresat, daca mediul si/sau dieta lui este radical schimbat. Stresul are un efect negativ asupra sanatatii lui, datorita acestei stari organismul lui devine vulnerabil. Pentru a putea preintampina acest lucru, alimentele noi vom insera treptat in dieta lui, si ii vom oferi un mediu potrivit, stabil.
  In salbaticie porcusorul isi petrece majoritatea timpului cu cautarea hranei. Acest comportament este valabil si la cel domestic. Pe langa alte activitati rontarirea fanului este o buna compensare a nevoii de cautare.
Fanul sa fie mereu accesibil!  Fanul are un rol deosebit in digestia porcusorului, mentinandu-l sanatos. Se va da fan proaspat in fiecare zi si in tot cursul anului. Hrana special conceputa pentru porcusori nu poate inlocui fanul, oricare tip de hrana ar consuma, fanul trebuie sa fie permanent in fata lui!

  Porcusorul de Guineea este un erbivor al carui sistem digestiv e asemanator cu cel al calului, cu cecum voluminos si colon proximal. Necesita hrana vegetala cu un continut mai scazut de proteine, si mai bogat in fibre, continutul inalt de fibre fiind un element esential in dieta lui. Hrana sfaramata cu ajutorul dintilor ajunge in stomacul simplu, din care, datorita volumului relativ redus, alimentele trec repede in intestinul subtire unde are loc digestia si absorbtia proteinelor, a lipidelor si al unei parti a hidratilor de carbon (amidon, zaharuri). Tot aici are loc si absorbtia celor mai multe vitamine, minerale si oligoelemente. Resturile de alimente ramase nedigerate in intestinul subtire trec in prima parte a intestinului gros, numit cecum, unde are loc fermentatia (digestia celulozei) sub influenta florei microbiene, insotit de biosinteza unor vitamine din grupa B. Microorganismele intestinale protectoare din cecum se multiplica si mor in continuu, bacteriile moarte contin multe proteine, ele sunt eliminate prin scaun sub forma de boabe moi, numite boabe cecale (pentru porcusorul care traieste in natura, aceste boabe moi rezultate din prima digestie reprezinta si o importanta sursa de proteine, deoarece plantele care se gasesc in natura, contin putine proteine). Porcusorul, fiind animal coprofag, va consuma din aceste boabe care pe langa alte substante folositoare - bacterii benefice vii, aminoacizi, microelemente, Vitamina K - contin si complexul de vitamine B necesar organismului. Boabele fecale nu contin asemenea substante folositoare.
  Cecumul reprezinta aprox. 65 % (!) din tractul digestiv al porcusorului.1/4

pagina urmatoare 


Pe aceasta pagina:
 Accesul la apa de baut
 Neofobia, respingerea noului din teama
 Importanta fanului
 Sistemul digestiv al porcusorului

Hranirea porcusorului - pagina 2:
 Tipuri de fan
 Rolul multiplu si stimulativ al fanului
 Despre nevoia de Vitamina C, despre dinti si masa verde, pe scurt
 Plante medicinale

Hranirea porcusorului - pagina 3:
 Un posibil pericol ptr. sanatate: alimente contaminate cu pesticide
 Raportul calciu/fosfor din alimentatie
 Verdeturi, zarzavaturi si fructe care se pot da porcusorului
  Recomandari si sfaturi privind alimentatia

Hranirea porcusorului - pagina 4:
 Graul incoltit, iarba de grau, iarba de orz - surse bogate de vitamine si minerale
 Amestecul oparit de tarate si grau incoltit pentru puii slabi
 Despre amestecul de seminte - cat, cum
 Hrana speciala pentru porcusori
 Plante ornamentale, cabluri, posibile pericoleMondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.