Logo

 FŐLAP

 TÖRTÉNET

 FAJTÁK

 GENETIKA

 SZÍNVÁLTOZATOK

 SZŐRVÁLTOZATOK

 VISELKEDÉS

 ETETÉS

 C-VITAMIN

 GONDOZÁS

 SZAPORODÁS

 BETEGSÉGEK

 FOGPOBLÉMÁK

 ÉLŐSKÖDŐK

 GYIK

 TESZTEK ÉS JÁTÉKOK

  FÓRUM

 LINKEK

 HONLAPTÉRKÉP

 FOTOGALÉRIA


  Aloldalak:

 Tengerimalac-félék
 Tápanyagtáblázat
 Tévhit és valóság
 Fiziológiai adatok
 Mesterséges táplálás
 Tengerimalacok számára tervezett ketrec
 Harap a tengerimalacom
 A ketrec rácsát rágja
 Árva malackák etetése, gondozása


Alapinformációk Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?
   Letölthető, kinyomtatható és szabadon terjeszthető változat, pdf-formátumban (270 KB).

Acrobat Reader olvasóprogram

Antibiotikumok
A tengerimalac számára mérgező vagy rendkívül veszélyes antibiotikumok, és az alkalmazható készítmények:
    Nyomtatható változat, pdf-formátum (88 KB)


Érdekes linkek
  Video fájl - malacka ugra-bugra (pop-corn), mérsékeltebb formában:
 - a kisebb méretű változat, wmv - 1.619 KB
 - a nagyobb méretű változat, wmv - 5.569 KBJellegzetes viselkedések


 2/4. oldal 


A vadonban a felnőtt hím elhagyja a csapatot, és a kiválasztott nőstényekkel új csoportot alkot. Fogságban a hímek nőstények jelenlétében összeverekednek, akár meg is küzdenek egymással. A legyőzött hímnek sok esélye akkor sincs, ha az alfa hím életben hagyja, mert állandó stresszben kell élnie, a domináns hím a vesztes étkezését, mozgását korlátozza, így akár pusztulásra is kárhoztatja. Éppen ezért sose tartsunk két vagy több hímet nőstény/ek társaságában!
  A hímeknél a nemi ösztön annyira erős, hogy még az újonnan bevezetett hím kölyöknek is udvarol, az első néhány órában valósággal "zaklatja" társát (különösen akkor, ha a kölyköt nemrégen választották el anyjától, nőstény testvéreitől és/vagy más nőstény/ek/től). Ez a viselkedés azonban megváltozik, s általában néhány óra alatt megszűnik. Egészen kivételes esetekben, ha az adott hím rendkívül erős szexuális késztetéssel bír, s emiatt a kicsinek intenzíven udvarol, magatartásával az újonnan bevezetett kölyköt erősen stresszeli. Egy időre - néhány órára, egy napra - válasszuk szét őket úgy, hogy egy közös, középen ráccsal elválasztott tágas ketrecben együtt maradjanak, vagy külön ketrecben egymás mellett, és később, egy semleges helyen, ismét próbálkozzunk.
  Ha több felnőtt hímet szeretnénk együtt tartani, biztosítsunk számukra nagyobb életteret, külön fekvőhelyet/házikót, elég eleséget stb., hogy emiatt verekedés ne történjen. Ebben az esetben nőstény(eke)t sosem vihetünk a közelükbe, mert a nőstény/ek jelenléte, szaga (!) megbontja a hímek közötti békés együttélést. Nőstény/ek jelenlétében a hímek akkor is verekednek, ha egyik-másik (vagy az összes) ivartalanított, ilyen esetben az ivartalanítás nem megoldás. Ezért, ha egynél több hímet szeretnénk tartani, nőstényt az ivartalanított hímek közé se helyezzünk.

  Jó tudni:
  Ha már van a házunkban tengerimalac, ajánlatos az újonnan hozottat karantén alatt tartani, így biztosak lehetünk abban, hogy megelőzzük az esetleges fertőzéseket.
Ismerkedés   Ha egyedül élő tengerimalacunk társat kap, fontos, hogy semleges területen (!), csendes környezetben ismerkedjenek meg egymással. Kísérjük őket figyelemmel: ha egyikük túl félénk, vagy agresszív, helyezzük mindkettőt olyan helyre (pl. egy törülközővel, takaróval leterített ágyra), ahol a félénk, kevésbé szociális fél biztonságban érzi magát (hozzánk menekülhet), így számára könnyebbé válik az ismerkedés. Ha közvetlen közelünkben ismerkednek meg egymással, maradjunk észrevétlenek. Csak akkor lépjünk közbe, ha verekedni szándékoznak.

  Egyes tengerimalacok kitörő örömmel, mások békésen fogadják társukat. Hímek között (néha nőstények között is) elkezdődik egy ún. dominanciát eldöntő „tánc”: ez abból áll, hogy mindketten körbe-körbe járják, szaglásszák egymást, megpróbálnak egymás hátára mászni, berregő hangot hallatnak, s előbb-utóbb elválik, ki lesz köztük a vezér. Két felnőtt hím társítása nem mindig eredményes (nőstény sosem lehet a közelükben!). Ha fogukat csattogtatják, süvöltő, sziszegő hangot hallatnak, ezzel verekedő szándékukat jelzik. Ha észrevesszük, hogy egymást harapni akarják, porlasztóba kevés vizet teszünk, hirtelen, meglepetésszeruen a támadó fél ábrázatára permetezzük, s keményen rászólunk. A vízbe egy kis szagosító folyadékot (pl. levendula-olajat) is keverhetünk, ennek illata a verekeő szőrén marad, így nem fogja érezni a másik fél szagát (a szag ingerli őt), s a mosakodással, szárítkozással lesz elfoglalva. E metódus két nőstény verekedésénél is alkalmazható. Ha a módszer nem segít, az agresszív egyént külön kell tennünk. Ha ideges, egy törülközőt boríthatunk rá - így véletlenül sem tud megharapni.
  Ha új tag kerül a csoportba, az erőviszonyok újraértékelődnek. A rangsor kialakulása után a tagok ismét a megszokott módon élik életüket.
  Ha két hímet szeretnénk tartani, lehetőleg úgy társítsuk őket (amennyiben ismerjük temperamentumukat, személyiségüket), hogy egy domináns, uralkodni vágyó mellé egy kevésbé domináns kerüljön.
Csipogi és Pislogi   Azonos neműek esetén: ha egy kölyök tengerimalacot kölyök vagy felnőtt tengerimalaccal társítunk, lehet, hogy később, a serdülőkorban (3-5 hónapos korban), vagy (ritkábban) utána az alacsonyabb rangú a dominanciáért (fölérendeltségért) megküzd, vagyis társával civakodni kezd. Ha durván veszekednek, rövidebb-hosszabb időre tegyük őket külön ketrecbe, de egymás mellé, vagy ideiglenesen egy ráccsal válasszuk ketté a ketrecet.
  Ha egy hím és egy nőstény tengerimalacunk van, s a nőstényt pihentetni szeretnénk, jó megoldás a hímet külön ketrecben társa mellett hagyni, vagy egy tágasabb ketrecet egy megfelelő és biztonságos ráccsal kettéválasztani, hogy a hím ne fedezhesse be (újra) a nőstényt. Így kommunikálni tudnak egymással, egyikük sem lesz egyedül.
  Ha külön ketrecben van, az agresszív tengerimalacot is hagyhatjuk azonos nemű társai közelében, hogy ne legyen elszigetelve. Célunk az, hogy a közösségbe beilleszkedjen, ezért nagyobb területen - felügyelet alatt - társaival kis időre időnként összeereszthetjük, s ha magatartása megváltozik, a csoportban hagyhatjuk.
  Ha semleges területen való ismerkedés során sem szokják meg egymást, vagy gyakran veszekednek, helyezzük a tengerimalacokat egy olyan (tágas!) ketrecbe, amelyet egy megfelelő és biztonságos ráccsal választottunk ketté. Hamarabb összeszoknak, ha törülközőt teszünk alájuk, Együtt az uborka is finomabb!s ezeket egy idő után felcseréljük közöttük, vagy időnként (naponta, kétnaponta) a helyüket úgy változtatjuk, hogy az egyik oldalon lévő(k) ilyenkor mindig a ketrec másik felébe kerüljön/-jenek. A szagokat felismerve hamarabb összebarátkoznak. Ha már meggyőződtünk arról, hogy egymás társaságát megszokták (felügyelet alatt ellenőrizzük le), a rácsot a ketrecből eltávolíthatjuk. Ne feledjük! Két vagy több hímet ebben az esetben sem helyezhetünk nőstény/ek mellé.

  A korlátozott élelem, a nem megfelelő (szűk) hely a csoport tagjai között agresszivitást válthat ki. Fontos, hogy a tengerimalacok elegendő élelmet kapjanak, s életterük is megfelelő legyen.


 előző oldal

2/4

következő oldal 


Ezen az oldalon:
 Kedvenceink viselkedése, összeszoktatása
 Semleges helyen történő ismerkedés
 A rangsor kialakulása
 A serdülőkori hatalmi harcról
 Tippek összeszoktatásra

A tengerimalac viselkedése - 1. oldal:
 A társas élet fontossága
 Hogyan vegyük kézbe
 Miért jó két vagy több tengerimalacot tartani?
 A vadonélők viselkedése

A tengerimalac viselkedése - 3. oldal:
 Hangok - vokális kommunikáció

A tengerimalac viselkedése - 4. oldal:
 Feromonok, szagok, illatok - biokommunikáció
 Testi kommunikációMondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Minden jog fenntartva.