Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani


Porcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader

Antibiotice
Antibiotice cu efecte toxice si/sau fatale pentru porcusori, si cele care se pot administra lor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (56 KB)




  Valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe:

   Versiunea pentru tiparire (160 KB)

Linkuri utile:
 METTE THE VETTE - UK CAVIES magazine :: Articole informative
 Neutering Your Guinea Pig :: Despre neutralizare in detaliu



Reproducerea porcusorului de Guineea


 pagina 2/3. 


Daca este tinuta impreuna cu un mascul, acesta va fi pus separat inainte de nastere, sau imediat (!) dupa nastere, deoarece femela poate deveni gestanta imediat dupa ce naste, daca masculul ramane langa ea. Aceasta gestatie ar fi nesanatoasa si pentru mama, dar si pentru puii abia nascuti. Dupa trecerea a 2 ore de la nastere, pana la aprox. a 15-a ora de dupa nastere ea va avea din nou ovulatie pe o perioada de aproximativ 11-13 ore, si poate deveni gestanta, daca masculul ramane langa ea.

  In cazul in care se tin doua sau mai multe femele gestante impreuna, nasterea uneia dintre ele poate provoca o nastere prematura la o alta femela gestanta, daca aceasta "ajuta" la nastere, linge, curata puiul nou nascut al celeilalte femele. Daca nu avem posibilitatea ca femelele gestante sa stea in compania unei / unor femele negestante, pana la nastere ele pot fi asezate intr-o cusca comuna, spatioasa, despartita cu o gratie la mijloc. Exista multi crescatori care planifica monta in asa fel, ca doua sau mai multe femele sa fie folosite in acelasi timp la monta, pentru a naste aproximativ in aceeasi perioada, avand posibilitatea de a alapta si a ingriji puii impreuna. Acest lucru este avantajos mai ales atunci, cand unul sau mai multi dintre puii nascuti sunt slabi, au o greutate prea mica, si/sau una dintre femele are (mult) mai multi pui la numar etc. In cazul unei intamplari nefericite - cum ar fi pierderea uneia dintre femele din cauza unei boli sau complicatii la nastere - viitorul puilor ramasi orfani este asigurat, puii putand fi alaptati si ingrijiti de o alta femela.

  Femela gestanta (dar si porcusorii in general) prefera o ascunzatoare (casuta) in cusca, ea se va simti in siguranta - mai ales dupa nastere - ascunzandu-se aici cu puii. Este indicata asigurarea unei ascunzatoare in interiorul custii.

  De obicei nu necesita asistenta la nastere si nu este bine sa o deranjam in aceasta perioada. In general nasterea se desfasoara pe o perioada de 15-40 minute, in functie de numarul puilor. Foarte rar s-a intamplat, ca perioada de nastere sa fie mai lunga. Femela naste puiul, cu ajutorul dintilor rupe membrana invelitoare, cordonul ombilical, apoi linge puiul. Ea va curata totul in timpul nasterii si va manca - o parte, sau in totalitate - chiar si placentele de la pui (numarul placentelor fiind egal cu numarul puilor). N-o impiedicati, este normal sa faca acest lucru, placenta fiind o sursa de energie, continand si o cantitate mare de hormon oxitocin care asigura contractiile uterine si stimuleaza ejectia laptelui, impiedicand si aparitia stresului (hormon al bunei dispozitii). N-o deranjati cu nimic in primele ore dupa nastere. Mai tarziu, dupa cateva ore, curatati doar locurile murdare (si aruncati eventualele placente ramase). Nu-i schimbati in totalitate asternutul, doar partea murdara. Asternutul se va schimba numai dupa cateva zile. Femela si puii vor avea nevoie de odihna si liniste.
  Pe perioada de iarna, daca femela traieste intr-un mediu cu temperatura mai scazuta, este indicata supravegherea nasterii si crearea conditiilor bune pentru nastere. Se poate intampla ca o femela sa nasca prea repede puii, neavand timp suficient pentru lingerea /curatarea unuia sau altuia. Puiul, fiind ud, poate muri din cauza frigului, deoarece sistemul lui de termoreglare nu este inca suficient dezvoltat. Daca temperatura din incapere este mai scazuta, si puiul nu a putut fi lins (blana lui nu s-a uscat), mama fiind ocupata cu nasterea puiului urmator, puiul ud va fi pus pentru o scurta perioada intr-un prosop moale. Dupa ce s-a uscat, va fi asezat inapoi, langa mama lui. Niciodata nu vom interveni in timpul nasterii, o vom face doar daca este important si justificat. De obicei femela va face totul singura. Foarte rar (!) se poate intampla, ca femela sa nu rupa cu dintii membrana invelitoare din jurul unuia dintre puii abia nascuti. Daca totusi se intampla, puiul trebuie ajutat, el fiind in pericolul de a se sufoca. La ruperea membranei invelitoare (vom face numai in cazul in care femela din greseala nu a rupt-o) vom fi foarte atenti la ochii puiului (fiind deschisi, sunt foarte vulnerabili) pentru a evita ranirea lor!

  Important:
  Femela de obicei nu are nevoie de ajutor in timpul nasterii. Nasterea vom supraveghea de la distanta, asigurandu-i un mediu linistit si calm. Puii se vor naste una dupa alta (rozatoarele au uterul bifid). In cazul in care dupa nasterea unuia sau a mai multor pui se mai asteapta nasterea altui /altor pui, dar femela se plimba, isi ingrijeste puii nascuti, mananca, este putin probabil sa aiba nevoie de ajutor. S-a mai intamplat ca urmatorul(ii) pui sa se nasca mai tarziu, si sa fie toti sanatosi. Ajutorul medicului veterinar vom cere in cazul in care ea devine letargica, inapetenta. Urmatoarele simptome necesita (!) si ele ajutorul medicului veterinar:
    femela prezinta sangerari la nivelul vaginului, fara sa nasca
    la fiecare contractie schiauna, plange
    in timpul durerilor de nastere devine extenuata si renunta sa nasca
    dupa nasterea puiului(lor) nu se elimina placenta (doar in cazul in care stim sigur, ca nu a mancat-o!)
    daca femela miroase a acetona, miros asemanator solutiei pt. dizolvarea lacului de unghii. Acest miros se prezinta mai des la femelele care nasc cu 2 saptamani mai devreme de sarcina normala, sau cu 2 saptamani peste sarcina normala.
  Informatii detailate: aici!
  Sa nu uitam! Asigurarea unui ascunzis (o casuta in interiorul custii) este foarte importanta pentru femela si puii ei. Porcusorilor le place sa se simta protejati, sa se ascunda.

  Numarul puilor la nastere este de 1 pana la 5. Mai rar sunt si cazuri in care se nasc 7 pui (in acest caz ei sunt mai slab dezvoltati), insa media generala este de 3-5 pui la o nastere.
  In primele ore de dupa nastere nu vom deranja mama si puii. Dupa trecerea a catorva ore vom schimba doar partial asternutul din cusca, nu il vom schimba in totalitate, pentru a nu stresa familia. Femela si puii au nevoie de odihna, liniste.

Puisori  Bine de stiut! In perioada alaptarii femela nu tolereaza o femela nou venita, necunoscuta, in grup. O femela straina va fi introdusa in grup, daca in acesta nicio femela nu alapteaza.

  Foarte rar se poate intampla ca o femela, desi e sanatoasa (!), sa nu accepte puii abia nascuti. Daca aceasta problema apare, se intampla mai frecvent la prima nastere, la o femela la care instinctul matern, dintr-un motiv anume (inca) nu s-a activat. Femela se va lasa in continuare langa puii ei, intr-un mediu linistit, fara zgomote. Daca dupa trecerea a 6-8 ore situatia nu se schimba, o ascunzatoare mai intunecoasa (de ex. o cutie de carton nu prea mare dar comoda) poate ajuta, intr-un loc mai restrans femela nu va putea alerga in panica, nu va fugi de pui (in astfel de cazuri de obicei femela e derutata, speriata). Sunetele si alte stimuluri provenite de la pui contribuie la dezvoltarea instinctului matern. In primele 12-14 ore dupa nastere puilor nu le este foame cu adevarat, in aceasta perioada ei nu au neaparat nevoie de hrana, insa, daca nici dupa trecerea acestei perioade de timp ei nu vor fi ingrijiti / alaptati, va trebui sa le cautam o mama adoptiva. In cazul in care acest lucru nu e posibil, puii vor avea nevoie de ajutorul nostru, va trebui noi sa le hranim si sa le ingrijim.
  Prin urmare - daca femela nu-si ingrijeste / alapteaza puii, daca este bolnava sau moare, puii pot fi pusi langa o alta femela mama, pe langa puii ei va accepta si puii altei femele. Unele femele sunt predispuse sa adopte mai usor puii orfani, motivatia fiind mai puternica la cele care au nascut mai recent, in acea zi sau cu cateva zile in urma. In cazul in care femela nu accepta puii straini - acest lucru se intampla f. rar -, un mic truc ne va fi de ajutor: frecand blana puilor cu putin asternut (urina si/sau excrement) provenit din cusca femelei va fi o idee buna, deoarece pe blana puilor ea va simti mirosul cuibului, si astfel le va accepta mai usor. Daca nici dupa aceasta incercare nu va alapta micutii orfani, pentru o scurta perioada (doar ptr. o jumatate ora, sau max. o ora!) puii ei se pot scoate din cusca, pentru a o lasa o peroada doar cu puii orfani. Daca raman fara mama, si nici mama surogat nu le putem gasi, puii pot fi hraniti si crescuti de catre stapan.

    Despre hranirea si ingrijirea puilor orfani - informatii aici!


 pagina anterioara

2/3

pagina urmatoare 


Pe aceasta pagina:
 Evitarea gestatiei postpartum
 Nasterea
 Perioada de dupa nastere
 Ce facem daca mama nu alapteaza

Reproducerea porcusorului - pagina 1:
 Un pericol real: gestatia la varsta frageda!
 Recomandat pentru reproducere la varsta de 5-6 luni, prima gestatie cel tarziu la varsta de 10 luni!
 Evitarea endogamiei
 Aparatul genital - imagini foto
 Ciclul estral si perioada de estru
 Perioada de gestatie
 Necesitatile femelei gestante

Reproducerea porcusorului - pagina 3:
 Puii nou nascuti
 La trei si jumatate-, patru saptamani puii obligatoriu separati pe sexe!
 Responsabilitatea de a avea / detine animale
 Media de viata a porcusorului de Guineea



Trusa de prim ajutor
 Trusa de prim ajutor destinata ingrijirii porcusorilor
    Fisier in format pdf, versiune pentru tiparire (80 KB)

Fisa de tratament
In lipsa carnetului de sanatate intocmirea unor astfel de fise de catre medicul veterinar sunt deosebit de utile pentru cunoasterea antecedentelor medicale ale porcusorului

   Pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)



  Fisa individuala ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorului

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 45 KB)

  Fisa comuna ptr. masurarea greutatii corporale a porcusorilor

   Versiunea pentru tiparire (fisier pdf - 48 KB)

Linkuri utile:
  Greutatea corporala a cinci femele de la nastere pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB

  Greutatea corporala a cinci masculi de la varsta de o saptamana pana la varsta de un an, fisier png - 32 KB

Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.