Logo

 FŐLAP

 TÖRTÉNET

 FAJTÁK

 GENETIKA

 SZÍNVÁLTOZATOK

 SZŐRVÁLTOZATOK

 VISELKEDÉS

 ETETÉS

 C-VITAMIN

 GONDOZÁS

 SZAPORODÁS

 BETEGSÉGEK

 FOGPOBLÉMÁK

 ÉLŐSKÖDŐK

 GYIK

 TESZTEK ÉS JÁTÉKOK

  FÓRUM

 LINKEK

 HONLAPTÉRKÉP

 FOTOGALÉRIA


  Aloldalak:

 Tengerimalac-félék
 Tápanyagtáblázat
 Tévhit és valóság
 Fiziológiai adatok
 Mesterséges táplálás
 Tengerimalacok számára tervezett ketrec
 Harap a tengerimalacom
 A ketrec rácsát rágja
 Árva malackák etetése, gondozásaAlapinformációk Mit kell tudnia egy kezdő tengerimalac-tartónak?
   Letölthető, kinyomtatható és szabadon terjeszthető változat, pdf-formátumban (270 KB).

Acrobat Reader olvasóprogram

Antibiotikumok
A tengerimalac számára mérgező vagy rendkívül veszélyes antibiotikumok, és az alkalmazható készítmények:
    Nyomtatható változat, pdf-formátum (88 KB)
Kapcsolódó link:
  Gombás fertőzés - kép nagyobb felbontásbanTengerimalacok élősködők okozta betegségei

Atkák | Tetvek | Gombák | Protozoák | Férgek

 4/5. oldal 


Gliricola porcelli - ez a tetű specifikus fajta, csak tengerimalacnál fordulhat elő. 1, 0 - 1, 5 mm nagyságú, fehér vagy fakósárga színű, megnyúlt testű, mozgékony élősködő. A szőrnek főleg a bőr felöli részén található, ide-oda járkál, ezért "Running lice"-nek, szaladgáló tetűnek is nevezik. Csípése erős viszketést okoz, a tengerimalac vakarózik, szőre kihull, és e helyen a bőr kérges lesz. Petéit a szőrszálakra ragasztja, leggyakrabban a fülek, a fej és a nyak körül található, erős fertőzöttség esetén a szem körül is megtelepszik. A fertőzés rendszerint közvetlen érintkezés útján, egy másik tengerimalaccal való direkt kontaktus, vagy a fertőzött környezetből származó eszközök, az ilyen tengerimalacot gondozó személy ruhája stb. által történik. Az élő gazdaállatot ritkán hagyja el. Egy másik ilyen élősködő az ovális testű, széles fejű, szintén szabad szemmel látható, 1, 0 - 1, 2 mm nagyságú Gyropus ovalis tetű. Megemlíthető még a Trimenopon hispidum tetű, amely tengerimalacnál csak nagyon ritkán fordul elő. Általában elmondható, hogy tengerimalacnál tetűvel ritkábban találkozunk (ápolatlanság, elhanyagoltság jele). Néha egy másik állaton (kutyán, macskán) élő tetű megfertőzheti, ha ilyen állattal kontaktusba kerül.

Tetvek

A fertőzött állatot élősködők elleni macskasamponnal fürdetjük, s a környezetében lévő tárgyakat fertőtlenítjük. Ha nem szeretnénk megfürdetni, a kutyáknál, macskáknál már jól bevált Advantage-40 (Imidacloprid) bolhairtó cseppet megfelelő adagban veszély nélkül alkalmazhatjuk. Kérjük ki az orvos véleményét, a tengerimalac testsúlyának megfelelő dózist ő állapíthatja meg. Az Advantage-40 bolhaírtó csepp 91 mg/ml Imidaclopridot tartalmaz, egy 450 gramm testsúllyú tengerimalacnál 0,1 ml-t, egy 1000 gramm testsúlyúnál 0,24 ml-t kell alkalmazni. A megfelelő adagot a fülek mögé a szőrnélküli területre kenve a tetvek 24 órán belül elpusztulnak. A bolhacsepp a később kikelő tetvekre is hat. Ha szükséges, a kezelés 30 nap után megismételhető. A tengerimalacot ez idő alatt ne fürdessük. Ez a szer atkák esetében nem alkalmazható.

  Az élősködők elleni macskasampon a bőrön (szőrön) meghúzódó parazitákat elpusztítja, a fertőzött tengerimalacot olyan samponnal ajánlatos megfürdetni, amely kiscicáknál is alkalmazható. A leghatásosabb a 0,05 %-ban pyrethrint tartalmazó sampon, ebben általában Piperonyl butoxide és N-octyl bicycloheptene dicarboxamide is található. E két hatóanyag szinergikusan hat, az élősködők enzimtermelését gátolja. A szintetikus pirethroidot tartalmazó macskasampon szintén hatásos.
  Extra erős vagy gyors hatású sampont sose használjunk, ez a tengerimalac szervezetére káros lehet.
  A tengerimalacot úgy fürdessük, hogy közben biztonságban érezze magát, ne féljen. A szemek, a fülek és az orr környékét csak a samponos vízbe mártott ujjunkkal mossuk meg, vigyázva, hogy szemét, fülét, orrát ne érje víz. Ha baleset folytán ez mégis bekövetkezne, a szemébe csepegtetett hagyományos szemcseppek segítenek. A vízzel felhígított sampont 3-5 percig kell a szőrén hagynunk, utána bő vízzel öblítsük le.
Vigyázz rám, mert megfázhatok!   Szőrét alaposan megtöröljük, majd egy kis időre a tengerimalacot meleg, száraz törülközőben hagyjuk, s ha a szőre megszikkadt már és a környezet hőmérséklete is megfelelő, a ketrecébe tesszük (a ketrec egyik felét egy törülközővel 1-2 órára letakarhatjuk, hogy a kisállatot huzat, légmozgás ne érje), vagy az alacsonyabb fokozatra állított hajszárítóval teljesen megszárítjuk.
  A fürdetést heti egy alkalommal három héten keresztül ismételnünk kell, hogy a petékből kikelt élősködők is elpusztuljanak. Fontos! Ezzel a samponnal a ketrecet és egyéb kellékeket (tálat stb.) is jól meg kell mosnunk, majd bő tiszta vízzel le kell öblítenünk.

  Gombás fertőzést tengerimalacnál leggyakrabban a Trichophyton mentagrophytes és a Microsporum canis okoz. Mindkét gomba a zoofil fajokhoz tartozik - e fajok legtöbbje állatokat fertőz meg, és általuk terjed -, az előbbi viszont inkább tengerimalacnál, nyúlnál, csincsillánál, ugróegérnél, hörcsögnél, az utóbbi pedig legtöbbször kutyánál, macskánál fordul elő. Angol nyelven a gombás bőrbetegséget „Ringworm”-nak (is) nevezik.

Dermatofiták

A fertőzés közvetlen érintkezéssel, a környezetbe került fertőző anyagokkal (pl. szőrszál) vagy tárgyakkal (pl. fésű, egyéb kellékek), vagy a környezetben lévő spórákkal stb. történik, de nem mindig okoz megbetegedést. Egyes esetekben az egészséges állat hordozója lehet anélkül, hogy klinikai tüneteket mutatna. Kialakulását leginkább a bőr ellenálló képességének hiánya, a kedvező környezeti tényezők (a magasabb páratartalom és hőmérséklet, a nedvesség), a nem megfelelő étrend, egy bizonyos életkor (idős- vagy kölyökkor), a stressz (ilyen a vemhesség időszaka is) segítik elő. Gombás megbetegedésTengerimalacnál a fertőzés általában a szem körül, az orron és/vagy körülötte, vagy a testen jelentkezik. A szőr kihull, a bőrön göbök, pörsenések jelennek meg, e helyen hámlik, pikkelyesedik a bőr. Legtöbbször - főleg melegben - ez viszketéssel jár, a fertőzések nagyobb területekre is kiterjedhetnek, s néha a bőrön allergiás gyulladások vehetők észre. Az állatorvos utasításai szerint kell eljárnunk, gombásodás esetén a Nizoral krém vagy más gombaellenes készítmény (pl. Imaverol oldat), és a Betadine fertőtlenítő, feváltva alkalmazva, segít, de a kivizsgálás mindenképpen ajánlott, mert akár atkás (figyelem! a Trixacarus caviae kezelés nélkül halálhoz vezet!), vagy bakteriális fertőzés is fennállhat, csak a megfelelő kezelés hozhat eredményt. Kiterjedtebb fertőzés esetén a krém helyett a Nizoral sampon alkalmazása a jó megoldás, a sampont az élősködők elleni macskasamponhoz hasonló módon alkalmazzuk (lásd itt!), vagyis hetente egyszer, három héten keresztül úgy, hogy minden alkalommal lemosás előtt a vízzel hígított sampon 3-5 percig a szőrön/bőrön maradjon.
  Ha állatunknál (tengerimalac, kutya, macska stb.) gombásodás jelentkezik, a higiéniai szabályoknak megfelelően járunk el, a fertőzött állatot az egészségesektől külön tesszük, a ketrecet, egyéb kellékeket fertőtlenítjük, ecetes vízzel jól átmossuk, majd átöblítjük stb. Súlyosabb esetekben a Grizeofulvin antibiotikummal történő szisztémás kezelés tengerimalacnál is alkalmazható, de csak abban az esetben, ha ezt állatorvos ajánlja, a vemhes nőstények azonban nem kaphatnak. A kezelés alatt kisgyermeket a fertőzött állat közelébe ne engedjünk. A gombás megbetegedésnek a tengerimalac nem természetes forrása, ő maga is más állattól, vagy egyéb úton fertőződhet, ez közvetve - általunk - is megtörténhet, ha pl. ilyen állatot simogatunk, s utána a tengerimalacot megfogjuk.


 előző oldal

4/5

következő oldal 


Ezen az oldalon:
 Tetvek
 Parazitaellenes samponnal való fürdetés
 Gombák

Tengerimalacok parazitás betegségei - 1. oldal:
 Az élősködőkről általában
 Az atkákról

Tengerimalacok parazitás betegségei - 2. oldal:
 Trixacarus caviae, bőratka

Tengerimalacok parazitás betegségei - 3. oldal:
 Chirodiscoides caviae, szőratka
 Cheyletiella Parasitivorax, szőratka
 Psoroptes cuniculi, fülatka
 Demodex caviae, szőrtüszőatka

Tengerimalacok parazitás betegségei - 5. oldal:
 Protozoák
 Férgek
Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Minden jog fenntartva.