Logo

 FŐLAP

 TÖRTÉNET

 FAJTÁK

 GENETIKA

 SZÍNVÁLTOZATOK

 SZŐRVÁLTOZATOK

 VISELKEDÉS

 ETETÉS

 C-VITAMIN

 GONDOZÁS

 SZAPORODÁS

 BETEGSÉGEK

 FOGPOBLÉMÁK

 ÉLŐSKÖDŐK

 GYIK

 TESZTEK ÉS JÁTÉKOK

  FÓRUM

 LINKEK

 HONLAPTÉRKÉP

 FOTOGALÉRIA


  Aloldalak:

 Tengerimalac-félék
 Tápanyagtáblázat
 Tévhit és valóság
 Fiziológiai adatok
 Mesterséges táplálás
 Tengerimalacok számára tervezett ketrec
 Harap a tengerimalacom
 A ketrec rácsát rágja
 Árva malackák etetése, gondozása


Kapcsolódó link:
  Morphology of the typical oocyst


Tengerimalacok élősködők okozta betegségei

Atkák | Tetvek | Gombák | Protozoák | Férgek

 5/5. oldal 


Tengerimalacnál protozoá-fertőzést leginkább a Cryptosporidium wrairi és az Eimeria caviae kokcídiumok (hámszövetekben élősködő apró egysejtűek) okozhatnak. A fertőzés orál-fekál úton terjed. A spórák (oociszták) a fertőzött víz vagy élelem (pl. fertőzőtt saláta, fű stb.) fogyasztásával, vagy a fertőzött környezeti felületekkel való közvetlen érintkezéssel a bélcsatornába jutnak, a tengerimalac bélhámsejtjeiben élősködnek, s itt megsokszorozódnak. A sporozoitákból több lépésen keresztül gaméták alakulnak ki, ezek összeolvadásából oociszták keletkeznek, újabb hámsejtekbe hatolnak, s akár a bélcsatorna hámjának jelentős részét is lecsupaszíthatják. A vastag falú oociszták a bélsárral ürülnek. Főleg a fiatal kisállatok veszélyeztetettek.

Eimeria caviae

Klinikai tünete: a tengerimalac letargiás, gyengén fejlődik (sovány) vagy testsúlya csökken, hasmenése van, szőre kissé zsíros, durva és borzolt. Súlyosabb esetekben halálos kimenetelű lehet, gyakran társul bakteriális fertőzéssel.
  A parazita a szervezetben tünetmentesen is jelen lehet, ilyenkor a fertőzött kisállat a kiegyensúlyozott és megfelelő táplálkozás ellenére sem fejlődik megfelelően. Hasmenés esetén tengerimalacunk kiszáradását meg kell akadályoznunk, és minél hamarabb orvoshoz kell vinnünk, hogy a megfelelő kezelést megkapja (fertőzés esetén a bélsárminta parazitológiai vizsgálatakor az oociszták kimutathatók). A környezetében lévő tárgyakat, kellékeket fertőtlenítenünk kell.

  A Paraspidodera uncinata bélféreg (fonálféreg) a cökumban (vakbélben) és a vastagbélben él, ritkán okoz klinikai tüneteket. Nagysága kb. 2-5 mm, életciklusa 65 nap. A peték a bélsárral ürülnek. Általában elmondható, hogy tengerimalacnál ritkán fordul elő.

Paraspidodera uncinata

A Fasciola sp. féreg (trematoda) a tengerimalacot megfertőzve súlyos májkárosodást okoz. A betokozódott állapotban lévő lárvák (metacerkáriák) a fertőzött fűszálakon találhatók. A fertőzött zöldféléket fogyasztva az apró métely a tokocskákból kiszabadul, a bél falát átfúrva a hasüregbe, majd innen a májba hatol, és ott vándorolva vérzéseket, szövetroncsolást, gyulladást okoz. A peték a bélsárral ürülnek.


 előző oldal

5/5Ezen az oldalon:
 Protozoák
 Férgek

Tengerimalacok parazitás betegségei - 1. oldal:
 Az élősködőkről általában
 Az atkákról

Tengerimalacok parazitás betegségei - 2. oldal:
 Trixacarus caviae, bőratka

Tengerimalacok parazitás betegségei - 3. oldal:
 Chirodiscoides caviae, szőratka
 Cheyletiella Parasitivorax, szőratka
 Psoroptes cuniculi, fülatka
 Demodex caviae, szőrtüszőatka

Tengerimalacok parazitás betegségei - 4. oldal:
 Tetvek
 Parazitaellenes samponnal való fürdetés
 Gombák
Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Minden jog fenntartva.