Logo

 HOME

 ISTORIC

 RASE

 GENETICA

 VARIETATI CULORI

 VARIETATI BLANA

 COMPORTAMENT

 HRANIRE

 VITAMINA C

 INGRIJIRE

 REPRODUCERE

 BOLI

 PROBLEME DENTARE

 PARAZITI

 INTREBARI FRECVENTE

  FORUM

 LISTA DE DISCUTII

 TEST SI JOCURI

 LINKURI

 EXPOZITII

 CLUB

 HARTA SITE

 GALERIE FOTO


  Alte pagini:

 Familia Caviidae
 Tabel cu valoarea nutritiva a unor verdeturi, legume, fructe
  Mit si realitate
 Date fiziologice
 Hranire artificiala
 Cusca pentru porcusori
 Porcusorul meu musca
 Musca gratiile custii
 Hranirea si ingrijirea puilor orfani


Porcusorul de Guineea, cunostinte de baza Cunostinte de baza privind intretinerea porcusorului
   Fisier in format pdf ce se poate salva, lista si distribui liber (270 KB).

Programul Acrobat Reader


Legatura:
  Invata-i pe copii ce inseamna responsabilitatea



Reproducerea porcusorului de Guineea


 pagina 3/3. 


Alaptare   Porcusorii se nasc cu blanita, si cu ochii deschisi, spre deosebire de hamsteri, soareci etc. Puii sunt capabili sa se deplaseze si sa se plimbe inca in primele ore de dupa nastere. Pe langa laptele matern pot consuma si hrana, vor manca fan, verdeata, vor rontai paine uscata, vor bea apa etc. Dintii lor sunt definitivi, pe langa lapte pot consuma si alimente ce trebuie bine masticate. Mama lor are 2 mameloane, puii vor suge pe rand (daca sunt mai multi). Fiind partial independenti, ei nu se vor bate pentru mamelon, dar au foarte mare nevoie de laptele matern.
  In perioada alaptarii vom da mamei mult fan si de calitate, multe vegetale si fructe zemoase, suculente, hrana speciala de buna calitate, sau daca aceasta nu e disponibila, seminte amestecate corespunzator, pentru a avea o lactatie bogata.
Mama si puii  In aceasta perioada puii invata multe lucruri de la mama lor, chiar daca mananca bine, au nevoie sa ramana trei si jumatate sau patru saptamani langa mama lor, pentru a deveni independenti din toate punctele de vedere.

  Dupa implinirea varstei de trei si jumatate, patru saptamani puii masculi se vor separa de mama si de puii femela. Puii masculi se pot pune impreuna cu tatal lor sau cu alt(i) mascul(i), dar separat de femele. Varsta, de la care porcusorii pot fi apti (dar nu si recomandati!) pentru reproducere, variaza de la individ la individ. In general puii de femela ajung la pubertate la implinirea varstei de 35 zile, iar puii masculi la implinirea varstei de 60 zile.

  Este o experienta trista faptul ca in multe magazine PetShop masculii se tin impreuna cu femele, neseparandu-le pe sexe dupa implinirea varstei de 3,5-4 saptamani, si ca urmare aceste femele sunt expuse riscului de a deveni gestante la o varsta frageda, cand inca nu sunt bine dezvoltate. In asemenea conditii porcusorii de cele mai multe ori sunt montate de catre tatal sau fratele lor, sau de catre o ruda apropiata. Chiar si in cazul in care nu intervin complicatii in timpul nasterii, la asemenea imperecheri, din cauza endogamiei viitorul stapan va avea de suferit, confruntandu-se cu diferite probleme de sanatate cum ar fi problemele dentare, tumori si/sau alte boli ce pot duce pana la pierderea micutului animal de companie drag, la o varsta timpurie. Un proprietar de magazine PetShop responsabil separa / tine separat masculii de femele, ca aceste imperecheri sa nu se produca.

  A avea un mascul si o femela este o decizie care ne face raspunzatori pentru multi ani. Daca femela este o favorita (daca nu o selectionam special ptr. reproducere) nu merita sa riscam viata ei! Gestatia este un factor de risc. Intr-un interviu acordat revistei "Journal of the American Cavy Breeders Association" (JACBA, primavara 2002), Tracy Iverson, presedintele ACBA spunea: „... a folosi femela pentru reproducere inseamna un risc de 20 % de a o pierde (in timpul gestatiei/nasterii sau imediat dupa nastere) ...”

  Nu este sanatos, ca femela sa fie gestanta mai mult de 2-3 ori pe an. Dupa intarcare va trebui lasata sa se odihneasca cel putin 2-3 luni inainte de a fi din nou gestanta. Vom fi raspunzatori si pentru puii care se vor naste de-a lungul anilor.
   Pentru femela prima monta va fi cea mai potrivita la varsta de 5-8 luni, timpul exact se va decide dupa marimea ei, si faptul cat este de dezvoltata. Nici a doua (si adesea nici a treia) monta nu merita mult amanata. Perioada de odihna de care va avea nevoie o femela intre nasteri, difera de la individ la individ. Aceasta, ca si scoaterea femelei din reproducere, se va stabili tinand cont de starea generala, de varsta ei, de numarul puilor de la ultima fatare etc. Daca se va lasa sa se odihneasca o perioada prea lunga intre doua nasteri, ea va tinde sa devina obeza, totodata, cu trecerea timpului, bazinul poate deveni mai rigid, marind riscul unei complicatii la nastere. Femela naste pui relativi mari, putem spune ca natura a avut grija ca puii sa ramana mai mult timp in uter, in siguranta, din aceasta cauza este f. important ca femela sa fie intr-o conditie buna (!), sa nu fie obeza, si la fatare pelvisul sa se dilate corespunzator.

   Un porcusor traieste in medie 5-7 ani.
  Femelele se recomanda pentru reproducere pana la varsta de trei ani, iar masculii pana la varsta de 4 ani.

Hello! Va salutam cu drag!

 pagina anterioara

3/3



Pe aceasta pagina:
 Puii nou nascuti
 La trei si jumatate-, patru saptamani puii obligatoriu separati pe sexe!
 Responsabilitatea de a avea / detine animale
 Media de viata a porcusorului de Guineea


Reproducerea porcusorului - pagina 1:
 Un pericol real: gestatia la varsta frageda!
 Recomandat pentru reproducere la varsta de 5-6 luni, prima gestatie cel tarziu la varsta de 10 luni!
 Evitarea endogamiei
 Aparatul genital - imagini foto
 Ciclul estral si perioada de estru
 Perioada de gestatie
 Necesitatile femelei gestante

Reproducerea porcusorului - pagina 2:
 Evitarea gestatiei postpartum
 Nasterea
 Perioada de dupa nastere
 Ce facem daca mama nu alapteaza



Mondovics Geda
Copyright © 2001-2008.
Toate drepturile rezervate.